Reklam
Reklam
Bölgenin Sesi Gazetesi Avatarı
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
05 Mart, 2017 23:16 tarihinde yayınlandı
0

Zonguldak’da organik arıcılık yaygınlaşıyor

ZONGULDAK (İHA) – Zonguldak’ta Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında 20 organik arıcıya malzeme yardımı yapıldı.

Alaplı Hükümet Konağı önünde düzenlenen malzeme dağıtım töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Alaplı ilçesinde 20 çiftçinin organik bal üretimi yaptığını söyledi.

Özelikle Gümeli Beldesinin balının çok değerli olduğunu ifade eden Çelik, “2014 yılında Alaplı Ziraat Odası ile birlikte Bakanlığımıza sunmak üzere organik arcılık projesi yapmıştık. İlimizde arılar bal üretiyor ama birde organik bal üretmek istedik. Bunu içinde Gümeli Beldemizi seçmiştik. 20 çiftçi belirledik. Bu 20 çiftçimize ilk önce petek, ardından organik bal mumu verdik. 2016 yılında da 20 çiftçimiz organik üretici sertifikası aldı. Alaplı’da şuanda 20 organik çiftçimiz sertifikalı organik bal üretimi yapıyor. İl Tarım Müdürlüğü olarak ana arı üretme projemiz var. Bizim buradaki ana arımız dışarıdan getirilen ana arıyla uyum sağlamıyor. Dışarıdan getirilen ana arı ne kadar güçlü olursa olsun bölgeye uyum salamıyor ve ölüyor. Buradaki üreticilerimiz kendi ana arısını kendileri üretiyorlar. Ama bunu ana arının özeliklerini bağlı olarak üretebilirliğini ispatlamamız lazım bunu için bir akademik çalışma gerekiyor. Bir ön çalışma yaptık. Eğer bu çalışma sonucu bu ana arı bu bölgede olur denilirse bir fabrika gibi bölgenin balcılarına çok büyük kazanç getirecek. Buranı balı çok değerli şu anda 80 ile 100 lira arasında satılıyor” dedi.

Alaplı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Rafet Yılmaz ise, ”Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında Gümeli Beldesi’nde organik tarım yapan ve aynı zamanda arıcılıkla uğraşan 20 adet çiftçimize 1 er adet arı maskesi, eldiven, el demiri, regilatör, körük, 1er kg mum teli, 5 er adet çiftleştirme kutusu, 9 ar adet koruyucu örtü dağıtımı yaptık” diye konuştu.

Alaplı Kaymakamı Saim Eskioğlu, devlet olarak arıcıları her zaman desteklediklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından 20 arıcıya malzemeleri dağıtıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
16 Haziran, 2026 18:16 tarihinde yayınlandı
0 0

KOF-DER’den müzik şölenine davet

Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde faaliyet gösteren Kozlu Folklor ve Kültür ve Dayanışma Derneği (KOF-DER), 19 Haziran 2026 tarihinde gerçekleştireceği konser programıyla sanatseverlere unutulmaz bir akşam yaşatmaya hazırlanıyor.

KOF-DER Başkanı Hikmet Sinan, düzenlenecek etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada tüm vatandaşları konsere davet ederek, “Her telden, her türden müzik şöleni ve Darbuka Ritim Show grubu konserimizde sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyarız” ifadelerini kullandı.

Türk Halk Müziği eserlerinin yanı sıra farklı müzik türlerinden seçkin eserlerin seslendirileceği programda, Darbuka Ritim Show Grubu da sahne alarak izleyicilere görsel ve işitsel bir şölen sunacak.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek konser, 19 Haziran 2026 Cuma günü saat 19.45’te başlayacak. Organizasyona Kozlu ve çevre ilçelerden yoğun katılım olması bekleniyor.

KOF-DER yetkilileri, müziğin birleştirici gücünü paylaşmak ve kültürel değerleri yaşatmak amacıyla düzenlenen etkinliğe tüm vatandaşları davet etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin