Zonguldak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, vilayet genelinde birtakım bölgelerde tespit edilen ve tarım eserlerine ziyan veren Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) ile gayrette değerli ihtarlarda bulundu.
Yetkililer, zararlının yaz sonunda kışlamak için konut, depo, ahır ve kömürlük üzere korunaklı alanlara yöneldiğini, bu durumun hem ziraî üretimi hem de ömür alanlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Kahverengi Kokarca ile gayrette ilkbahar aylarında yapılacak mekanik gayretin (kışlak alanlarda ergin bireylerin toplanması ve imhası), popülasyon artışını engelleyerek yıl içinde yaşanacak ziyanları azaltacağı vurgulandı.
Açıklamada, "İçinde bulunduğumuz periyotta fındık bahçeleri ve öteki ziraî alanlara yayılımın önlenmesi hedefiyle, boş konutlar, ahırlar, depolar ve kömürlüklerde halk sıhhatine uygun ilaçlarla gayret çalışmaları yürütülüyor. Vatandaşlar ve çiftçilerden, Kahverengi Kokarca ile gayrette daha aktif rol alabilmeleri için kışlak alanlarını nizamlı denetim etmeleri, zararlının görüldüğü bölgeleri ilgili ünitelere bildirmeleri, gayret usulleri konusunda şuurlu hareket etmeleri" gerekiyor denildi.
Ekipler, zararlıyla çabada toplumun hassaslığının büyük değer taşıdığına dikkat çekerek, vatandaşları sürece dayanak olmaya çağırdı.