Anadolu Ajansı tarafından
25 Ağustos, 2024 12:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Zorlu Derebaşı virajları adrenalin ve doğa tutkunlarını ağırlıyor

BAYBURT (AA) - Bayburt-Trabzon arasında 3 bin 500 metre yükseklikteki Soğanlı Dağı üzerindeki dik yamaçlardan iki ili birbirine bağlayan ve "dünyanın en tehlikeli yolu" seçilen Derebaşı virajları, doğa ve adrenalin tutkunlarını ağırlıyor.

1914 yılındaki Rus işgali sırasında yöre halkının çalıştırılmasıyla inşa edildiği bilinen yolda, özellikle kış aylarında çığ ve heyelan gibi doğa olayları sıkça yaşanırken, bölgenin karakteristik özelliği olan sis, Soğanlı Dağları zirvesindeki vadi boyunca etkisini sürdürüyor.

Kullanıcılarına dünya genelindeki tehlikeli ve zorlu yolların tanıtımını yapan "www.dangerousroads.org" adlı site tarafından 8 yıl önce "dünyanın en tehlikeli yolu" seçilen Derebaşı virajları, sarp kayalıklar üzerinde ve araçla tek seferde dönülmesi mümkün olmayan 13 keskin virajla sürücülere zor anlar yaşatıyor.

"2. Dede Korkut Bisiklet Festivali" kapsamında kentte bulunan 3 ülke ve 30 ilden sporcular da yoğun sis ve yağmurun etkili olduğu zorlu güzergahta pedal çevirerek, yaklaşık 50 kilometre yol katetti. Sporculara Bayburt Valisi Mustafa Eldivan da eşlik etti.

- "Hem Türkiye hem de uluslararası camiaya duyurarak bir turizm etkinliğini başlatmak istiyoruz"

Vali Mustafa Eldivan, AA muhabirine, ​​​​​​​Doğu Anadolu ile Karadeniz bölgelerini birbirine bağlayan geçit konumundaki Bayburt'un yüksek rakımı, doğası ve coğrafi özellikleriyle doğa sporlarına elverişli bir yer olduğunu söyledi.

Bayburt'u Türkiye'de doğa turizminde marka haline getirmeye çalıştıklarını belirten Eldivan, Derebaşı virajlarının da bu kapsamda en dikkati çekici bölge olduğuna işaret etti.

Eldivan, Bayburt ve Trabzon'u birbirine bağlayan virajların dünyanın en tehlikeli yol kümesi olduğuna işaret ederek, "Hem harika manzaraları barındıran bir yer hem de adrenalin tutkunları için bulunmaz bir eser." dedi.

Özellikle bisiklet, motosiklet ve trekking sporcularının bölgede çeşitli aktiviteler düzenlediğini ifade eden Eldivan, "Bazen navigasyonla yanılıp buradan geçen araçlar, bisikletçiler, motosikletçiler, turistler de sık görülüyor. Ama biz burayı hem Türkiye hem de uluslararası camiaya duyurarak bir turizm etkinliğini başlatmak istiyoruz." diye konuştu.

Vali Eldivan, bu kapsamda kentte bisiklet festivali düzenlediklerini belirterek şunları kaydetti:

"Farklı ülke ve şehirlerden 150 bisikletçiyle buraya geldik. Ben de onlara eşlik ederek adrenalin dolu anlar yaşadım. Biz Bayburt Derebaşı virajlarını ülkemize tanıtmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki ay yine burada motosiklet festivali düzenlemeyi planlıyoruz. Bununla beraber yaz kış tanıtıma devam edeceğiz. Bu açıdan Bayburt hem bisiklet sporları hem trekking gibi her türlü doğa sporuna uygun bir yer. Onun dışında futbol takımlarının yüksek irtifa kamp merkezi olarak sürekli gündemdeki bir yer. Biz bunun altyapısını hazırlıyoruz. Özellikle yazın ülkenin her yeri sıcaktan bunalırken Bayburt yayla olduğu için hem sıcaklıklar hem de nem oranı insanları rahatsız edecek düzeyde değil."

Van Gölü Aktivistleri Derneği Kurucu Başkanı Erdoğan Özel de sporcularla dünyanın en tehlikeli yolunu aşmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Bölgenin virajların yanı sıra doğasıyla eşsiz bir yer olduğunu anlatan Özel, "Aşağı inince sis var, daha yukarı çıkınca güneşli hava oluyor. Yine bazen tırmanışta önümüzdeki arkadaşımızı kaybedecek kadar sis oluyor. Gerçekten eşsiz bir doğa, bütün bisikletseverleri buraya bekliyoruz. Aynı zamanda tarihi önemi de barındıran çok önemli bir geçit. İnşallah önümüzdeki yıl yine bisiklet grubumuzla burada olacağız." dedi.

Sporculardan Nevin Esra Çakıcı ise Balıkesir'den geldiğini ifade ederek, bölgenin zorlu coğrafyasında adrenalin dolu anlar yaşadıklarını söyledi.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 19:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Şanlıurfa’da ‘UNESCO Müzik Şehri’ olma sevinci

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Kent, 2026 yılında UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısına ev sahipliği yapacak.

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, düzenlediği basın toplantısında, mutLu haberi basın mensuplarıyla paylaştı. Gülpınar, toplantıda tarihi, zengin kültürel birikimi ve köklü müzik geleneğiyle adından söz ettiren kentin UNESCO'nun Geliştirici Şehirler Ağı içerisinde "Müzik Şehri" unvanına sahip olarak önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

"Dünyanın önemli aday şehirlerini geride bıraktık"

Gülpınar, "Dünyanın dört bir yanından aralarında Kansas City, Belfast, Da Lat gibi iddialı birçok uluslararası aday şehirle bu süreçte yarıştık ve onları geride bırakarak bu prestijli organizasyona ev sahipliği yapmaya hak kazandık. 2026 yılında düzenlenecek olan UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapma hakkı, geçtiğimiz hafta İtalya Pesaro'da gerçekleştirilen toplantıda ilan edildi ve bu önemli görev Şanlıurfa'mıza verildi. UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapacak şehri simgeleyen küre İtalya'dan bize geçti. Küre, 2026 yılında yapacağımız toplantı sonrasında bir sonraki ev sahibine teslim etmek üzere o güne kadar bizde kalacak. Bu karar, sadece şehrimiz için değil tüm Türkiye için büyük bir onur ve kültürel bir diplomasi zaferidir. Bu başarı, son bir yılda yürüttüğümüz yoğun çabalar ve diplomatik girişimler ile Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığımızın titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde mümkün olmuştur. Şanlıurfa'nın sadece bir müzik şehri değil, Göbeklitepe'den Balıklıgöl'e, eşsiz mutfağından halk edebiyatına kadar tarih ve kültürle yoğrulmuş çok yönlü bir medeniyetin merkezidir. Yaklaşık 80 ülkeden müzik şehirlerinin temsilcilerinin katılması beklenen bu toplantı, uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine, bilgi ve deneyim paylaşımının artırılmasına katkı sunacak; aynı zamanda şehrimizin yerel kültürel potansiyelinin global ölçekte tanıtımına imkan sağlayacaktır. Bugünden itibaren hazırlık sürecine girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’ya müzik şehri unvanının verilmesi kentte büyük sevince neden oldu. Vatandaşlar, turizm başta olmak üzere birçok alanda gelişime büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.