Neden Bebeklere 4-6 Aydan İtibaren Demir İlacı (Kan İlacı) Kullanılır

Neden Bebeklere 4-6 Aydan İtibaren Demir İlacı (Kan İlacı) Kullanılır

Yayın: 04.01.2017 23:39
Paylaş:
A+ A-

Özel Medikar Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf İlker Çelik 4-6 aylık bebeklerde demir (kan) ilacının kullanma nedenleri hakkında bilgi verdi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf İlker Çelik “Demir; genel olarak vücudumuzda alyuvar dediğimiz kan hücrelerinin içinde oksijeni taşımaya yarar fakat vazifesi sadece bununla sınırlı değildir, vücudumuzun en küçücük yerlerinde fonksiyonların devamı için de gerekli bir elementtir.

Demir eksikliğinde sadece kan seviyesi düşmekle kalmaz aynı zamanda bir çok sistem etkilenir. Demir eksikliğinde bütün hücresel fonksiyonlar etkilenir, büyüme ve motor gelişim duraklar, davranış ve bilişsel fonksiyonlar, fizik kapasite, bağışıklık, dolaşım sistemi, sindirim sitemi etkilenir. Vücutta demir eksik olup kansızlığa yol açtığında küçük çocuklarda solukluk, çarpıntı, huzursuzluk, iştahsızlık toprak ya da başka yabancı maddeler yeme isteği, büyüme geriliği, enfeksiyonlara eğilim, oyun çocuklarından çabuk yorulma, korku, çekingenlik, zekâ düzeyinde gerileme, anneye aşırı düşkünlük, okul çocuklarında da; dikkatsizlik, konsantrasyon güçlüğü, okulda başarısızlık ve fizik kapasitede azalmaya neden olmaktadır.

Kansızlık ise genel olarak alyuvar veya alyuvar içinde hemoglobin dediğimiz maddenin eksikliğinden kaynaklanır. Demir eksik olduğunda kansızlığın bir çeşidi olan demir eksiliği kansızlığı meydana gelir.

Yenidoğanlarda alyuvarların ömrü kısa, üretimi yavaştır. Bu sebeple ilk 8-10 haftada alyuvar sayısı giderek azalmakta ve yenidoğanın fizyolojik kansızlığı ortaya çıkmaktadır. Bu olması gerekli bir süreçtir. Bununla beraber yenidoğanlar alyuvar üretmeyi öğrenirler. Vücut bu alyuvarları üretmek için demire gereksinin duyar, ihtiyaç olan bu demir gereksinimi, gebelik esnasında bebeğe geçen depolanmış demirden sağlanır. Bu demir depoları bebek 4-6 aya geçinceye kadar yeterli olur. Bundan sonra özellikle annenin demir eksikliği de söz konusu ise sütten geçen demir miktarı da az olacağından vücutta demir eksikliği ve buna bağlı kansızlık ve tüm vücut sistemlerin etkilenmesi durumu olabilir. Bunun önüne geçmek için bebeklere 4-6 ay aralığında profiklasi dediğimiz düşük dozda demir desteği başlanır.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Başkan Köse Vali ve Belediye Başkanını ziyaret etti

Yayın: 26.04.2024 14:14
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, Karabük Valisi Mustafa Yavuz ve 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimleri’nde Karabük Belediye Başkanı olarak seçilen Özkan Çetinkaya’yı ziyaret etti. Ziyaretlerde, bölgesel iş birliği ve  koordinasyonun önemi vurgulandı.

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse beraberinde Belediye Başkan Yardımcısı Halil Bakkal, Meclis Üyeleri Kemal Akgül, Feyza Şimşek ve Soner Alkan ile birlikte ilk olarak Karabük Valisi Mustafa Yavuz’u ziyaret etti. Vali Yavuz ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Başkan Köse’ye yeni dönemde başarılar diledi. Başkan Köse’nin Vali Yavuz ile gerçekleştirdiği görüşmelerde, Karabük ve Safranbolu arasındaki çalışmalar ve projeler üzerinde duruldu. Başkan Köse misafirperverliklerinden ötürü Vali Yavuz’a teşekkürlerini sunarak safran çiçeği temalı tablo hediye etti.

Bu ziyaretin ardından Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Karabük Belediye Başkanı olarak seçilen Özkan Çetinkaya’yı ziyaret etti. İki başkan arasındaki buluşma, yerel yönetimlerin dayanışma içinde olmasının önemine dikkat çekti. Başkan Köse, Çetinkaya ile ortak projeler hakkında görüş alışverişinde bulundu. İki başkan birbirlerine yeni dönemde başarı dileklerinde bulundu. Başkan Elif Köse ziyaret sonunda Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’ya safran çiçeği temalı tablo hediye etti.