Karabük'ün Safranbolu ilçesinde çiçek açan ıhlamurlar yaydıkları hoş kokuyla ve komşularla birlikte toplanmaya başlandı. Ihlamur, bu yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) TYT, Coğrafya sorusu olarak da karşımıza çıktı. Ülkemizde ladin ağacı ile ıhlamurun sorulması biraz kafaları karıştırsa da, yanıt Doğu Karadeniz'e uzandı. Ladin ağacının; Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerinde görülmesi, ıhlamurun da yanıtını bu illerle sınırladı. Safranbolu'da tarihi konakların bahçelerinde bugünlerde kadınların hummalı bir çalışma ile ıhlamur çiçeklerini ayıkladığı görüldü. Türkiye genelinde sadece 4 türünün doğal olarak yetiştiği ıhlamurun dünyada 23 türü bulunuyor. Macunlar Çarşı Evi'nde ıhlamur ağacının altında temiz bir örtü sererek işe koyulan Gül Canbulat ve Gülsüm Yalçın, özellikle sabahın erken saatlerinin ıhlamuru toplamak için daha güzel ve kaliteli olduğunu söyledi. Hasadın birkaç gün sürdüğünü anlatan Canbulat, komşum Gülsüm ile birlikte ağacımızın üst kısımları daha geç çiçek açtığı için yere yakın bölümlerinden başlayıp yukarı doğru topladıklarını belirtti. Birkaç ailenin kışlık ıhlamur ihtiyacını karşılayacak kadar toplamak istediklerini kaydeden Canbulat, hoş kokusu içerisinde makas yardımıyla toplanan ıhlamurun çiçeklerini elleriyle saplarından ayırdıklarını anlattı.
Ihlamur, özellikle kış aylarında grip ve soğuk algınlığa karşı en çok tercih edilen bitki çaylarından biri haline geldi. Kış aylarının olmazsa olmazı olan ıhlamurun çiçekleri, bu aylarda toplanmaya başlanıyor. Ülkemizde çok sayıda bulunan ıhlamur ağaçları güzel kokusu ve çiçekleriyle dikkat çekiyor. Ihlamurun ağaçlardan ne zaman toplanacağı bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterebiliyor. Ancak genel olarak ıhlamur, Haziran ayında toplanıyor. Ihlamur toplanırken çiçekler ve sap kısmındaki ince uzun yapraklarla birlikte alınıyor. Ayrıca toplama sırasında bahçe makası kullanılıyor ve ağaca zarar verilmemeye dikkat ediliyor. Canbulat: "Safranbolu’da ıhlamur toplama geleneğinin önemli bir sosyal etkinlik olduğunu belirtmek gerekiyor. Ağaçtan toplamak için yardımlaşmaya ihtiyaç duyarsınız. Komşularınızla birlikte kolayca topladığınız ıhlamurlar, ağaçtan toplandıktan sonra nemli olmayan bir yerde kurutulmalıdır. Bunun için gölge bir alanda temiz bir bezin üzerine serilir. Burada kururken ıhlamurlar ara ara alt üst edilir. Bu işlem yaklaşık birkaç hafta devam eder. Eğer açık alanda kurutma yapılacaksa, alanın temizliğine lütfen dikkat ediniz. Kuruttuğunuz ıhlamurları cam kavanozlara alıp, kuru ve serin bir yerde saklayabilirsiniz." dedi.
Asırlık ağaçlarıyla ıhlamur çiçekleri, dört mevsim şifa kaynağı olmaya devam ediyor. Bu doğal bitkinin yükseköğretim sınavında da yer alması, öğrencilerin doğal çevreye ve sosyal etkinliklere olan ilgisini artırabilir.