İhlas Haber Ajansı tarafından
29 Nisan, 2025 11:58 tarihinde yayınlandı
A+ A-

5 farklı ülkeden Kastamonu’ya gelen gençlere çevre bilinci aşılandı

Erasmus+ projesi çerçevesinde 5 ülkeden Kastamonu’ya gençlerde, etraf şuuru, iklim değişikliği hususlarında farkındalık oluşturmak için çeşitli çalışmalar yapıldı. Yabancı gençler, gezdikleri Kastamonu’ya ise hayran kaldı.
Erasmus+ Gençlik Değişimleri Programı çerçevesinde, Kastamonu Göl Anadolu Lisesi’nin konut sahipliğinde yürütülen ve 2024-1-TR01-KA152-YOU-000242669 numaralı "Eco Heroes" isimli proje çerçevesinde Portekiz, Almanya, İspanya, Türkiye, Ukrayna ve Estonya’dan gelen toplam 36 genç, Kastamonu’da buluştu. Kastamonu’da uygulanan proje sürecinde gençler, etraf şuurunun artırılması, sürdürülebilir hayat şekillerinin yaygınlaştırılması ve ekolojik dönüşüm mevzularında çeşitli etkinliklere katıldı. Proje çerçevesinde gençşer, Kastamonu’nun coğrafik işaretli ebru ve taş baskı atölyelerinde taş baskı yaptılar. Ekolojik kampanyalar hazırlayan gençler, UNESCO Kültür Mirası Listesindeki Mahmut Bey Camii’ni ve at çiftliklerini gezdi. Kentin tarihi yapıları ve doğal hoşluklarını de görme fırsatı bulan gençler, Kastamonu’ya hayran kaldıklarını söz etti.
Portekiz’den gelen Karla Daniela Gonçalves Mendes, "Kastamonu’da olmak ve bu hoş kenti gezebilme fırsatı bulmak benim için çok değerli. Zira buradan öbür ülkelere gittikten sonra arkadaşlarıma yaşadığım tecrübeleri ve hisleri anlatmak benim için kıymetli oldu. Ayrıyeten Eco Heroes projesi bana çok şey kattı. Ben, bu bahis hakkında çalışıyorum ve bu husus hakkında araştırmalar yapıyorum. Bu yüzden bu projeye katılmak benim için uygun oldu" dedi.
Göl Anadolu Lisesi öğrencisi Deniz Demir ise, "Bu projede olmak benim için çok değerli. Zira yabancılarla konuşma fırsatımız oldu ve ekosistemle, tabiatımızla alakalı bir sürü yeni şeyler öğrendik ve bu projeyi düzenledikleri için ve bizi seçtikleri için teşekkür ederiz" diye konuştu.
Almanya’dan gelen Maiia Fesenko da, "Doğayı ve ekolojiyi çok önemsiyorum ve bu yüzden kendim için bu proje bana nazaran çok kıymetli. Bu proje benim çok hoş ve Kastamonu’yu keşfetmek, Kastamonu’yu görmek, burasının insanlarını tanımak hakikaten çok hoş ve Kastamonu için yapabileceklerini görmek için buraya geldim. Kastamonu’ya gelmek benim için çok heyecan verici oldu ve burada yeni şeyler öğrenmek istedim ve de öğrendim" biçiminde konuştu.
Göl Anadolu Lisesi öğrencisi Zehra Yılmaz ise, "İngilizcemi geliştirmek için ve yeni insanları tanımak için bu projeye katılmıştım ve gerçekten bana çok yardımcı oldu. Yeni beşerler tanıdım, yeni kültürler gördüm. Onların ülkesi hakkında bilgi sahibi oldum. Bana çok şey kazandırdı bu proje. İleride de bu türlü projelere katılmayı düşünüyorum. Beni bu proje teşvik etti aslında, zira bu benim birinci projem ve gerçekten çok hoştu ve ilerde de bu türlü projelere katılmayı çok isterim" biçiminde konuştu.
Estonya’dan gelen Brit Truuts da, "Ekolojik sorunlar hakkında konuşmak istediğim için ve farklı insanlardan da fikir almak istediğim için aslında bu projeye katıldım. Farklı beşerler nasıl düşünüyor ya da bunlar için ne yaptığını görmek için bu projeye katıldım. Bu proje sayesinde aslında kültürleri de öğrendim. Farklı ülkelerde yaşayan insanların, farklı kültürlerin nasıl düşündüğünü gördüm. Farklı ülkelerden olsak da farklı yerlerden katılmış olsak da hepimizin kaygısı, sorunu, sorunu birebir aslında, hepimizin birebir sorunu var, ekolojik sıkıntılarla ilgili hepimiz tıpkı şeyi istiyoruz. Münasebetiyle hangi ırktan ya da nereden geldiğinizin bir kıymeti yok. Ülkeme döndüğümde oradaki öğrencimle de birebir mevzuyu konuşacağım ve onları daha çok bilinçlendireceğim. Estonya’da birebir formda bu türlü projeler yapılıyor. Tıpkı vakitte biz dikkat çekmeye çalışıyoruz bu meselelere ve insanlara. Bu yüzden kendi ülkemizde de çok fazla atık ve plastik sorunu bulunuyor. Münasebetiyle onlarda bu soruna dikkat çekerek aslında çözmeye çalışıyoruz" dedi.
Göl Anadolu Lisesi öğrencisi Emine Elmas ise, "Bu projeye İngilizcemi geliştirmek, yeni beşerlerle tanışmak hem de nitekim ekolojik sorunları farklı beşerlerle konuşup, onların da fikrini alabilmek için katıldım. Bu yüzden bu proje çok şey kattı. Çok fazla İngilizce pratiği yaptım, yeni bilgiler öğrendim. Burada farklı lisanları geliştirirken tıpkı vakitte farklı kültürleri de öğrenmiş oldum. Bu kültürleri öğrenirken de biz çok eğlendik, oyunlarla vaktimizi geçirdik ve bu bizim için zevkli bir vakitti. Beni çok keyifli etti. Öteki projelere de katılmamı çok fazla teşvik etti" diye konuştu.

"6 farklı ülkeden 36 gencimiz projede yer aldı"
Göl Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Erhan Dolapcı da, "Bir okul olarak Gençlik Projesinde yer almak bizim için çok kıymetliydi. Projemizi özel kılan nedenlerden birisi de Kastamonu’da bir okulun yürüttüğü birinci Gençlik Projesi olması. Gayemiz, ekolojiye vurgu yapmak, ekolojik meseleleri ele almak kadar birebir vakitte okullarda Gençlik Projelerini yaygınlaştırmak. Umarım bu projenin sonucu olarak öbür okullara da örnek olabiliriz. Projemiz 8 gün sürdü. Estonya, İspanya, Portekiz, Almanya, Ukrayna ve mesken sahibi olarak Türkiye olmak üzere 6 farklı ülkeden 36 gencimiz projede yer aldı. Kapalı alanda bilhassa ekolojiyi ele alan etkinlikler gerçekleştirdik. Kentimize gelen konuk gençlerimize kentimizi tanıttık. Kastamonu Kalesi, Saat Kulesi, Nasrullah Meydanı. İsmailbey Camii üzere tarihi yerlerimizi ziyaret ettik. Buralarda ekolojiyle alakalı çevresel sıkıntıları gözlemledik. Ekolojiye yönelik kampanyalar düzenledik. Kentte gördükleri problemlere yönelik ne üzere tahlil teklifleri üretebilir, kümelere ayrılarak bunları ele aldılar ve sonuç olarak çok hoş teklifler çıktı" dedi.
Yapılan aktiflikleri ve tahlil tekliflerini bir rapor haline getireceklerini söyleyen Dolapcı, "Projemizin gayelerinden bir tanesi de bu gençlerde ekoloji, tabiat, yaşadıkları etrafa karşı farkındalık oluşturabilmek. İnsanoğlunun vermiş olduğu tesirleri, sonuçlarını görmek, bunları düşündürmeyi amaçladık. Buna yönelik de gençlerin çok yeterli farkındalık kazandığını düşünüyorum. Yaptığımız etkinlikler sonucunda bunların sonuçlarını gördük" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Haber Merkezi tarafından
29 Nisan, 2025 12:09 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük Üniversitesi’nde Yaş Pastayı Yapan Sertifikayı Kaptı

Karabük Üniversitesi KASEM tarafından düzenlenen “Kat Kat Lezzet: Yaş Pasta Atölyesi”nde katılımcılar, pastacılığın ileri tekniklerini öğrenip kendi yaş pastalarını hazırlayarak sertifikalarını almaya hak kazandı.

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KASEM) tarafından düzenlenen “Kat Kat Lezzet: Yaş Pasta Atölyesi” yoğun ilgi gördü.

Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz’ın eğitmenliğinde gerçekleştirilen atölyeye 13 kişi katıldı. Toplam 12 saat süren eğitim programında katılımcılar, pastacılığın ileri tekniklerini öğrenmenin yanı sıra, kendi yaş pastalarını hazırlayarak uygulamalı deneyim kazandı.

Eğitimlerde güncel pastacılık trendlerine odaklanıldı ve katılımcıların uygulamalı çalışmalarla bilgilerini pekiştirmeleri sağlandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.