Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
16 Mayıs, 2023 10:49 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çin’de genç işsizliği, nisanda yüzde 20,4 ile rekor seviyeye çıktı

Çin'de nisan ayında sanayi üretimi ve perakende satışlar beklentilerin altında artış kaydederken genç işsizliği rekor seviyeye ulaştı.

Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), ülkede nisan ayı ve ilk dört aya ilişkin sanayi üretimi, perakende satışlar, sabit sermaye yatırımları ve işsizlik rakamlarından oluşan veri setini açıkladı. Buna göre, kentlerdeki işsizlik oranı nisanda önceki aya göre 0,1 puan azalarak 5,2'e gerilerken 16-24 yaşlarındaki genç nüfusta 0,8 puan artışla yüzde 20,4'e yükseldi. İşsizlikteki genel azalmaya karşın genç işsizliği geçen yıl temmuz ayında kaydedilen yüzde 19,9'luk rekor seviyeyi aşarak 1990'lardan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Kovid-19 salgınının başından itibaren artan genç işsizliğinin hala yüksek olması ekonomik toparlanmada kırılganlığın devam ettiğinin işareti olarak yorumlanıyor. Nisan ayı verileri, ekonominin geçen yılın son çeyreğindeki durgunluğun ardından bu yılın ilk çeyreğindeki büyüme ivmesini sürdürmekte zorlandığını ortaya koyuyor. UİB verilerine göre, yıllık cirosu 20 milyon yuanın (yaklaşık 2,9 milyon dolar) üzerindeki sanayi işletmelerinin üretim çıktılarının hesaplandığı sanayi üretimi, nisanda yıllık bazda yüzde 5,6 artarak marttaki 3,9'luk artışın üzerine çıksa da finansal hizmetler servisi Wind'in 9,7'lik artış beklentisinin altında kaldı. Sanayi üretimi geçen aya göre de yüzde 3,9 artış gösterdi. Tüketimin ölçüsü kabul edilen perakende satışlar ise nisanda yıllık bazda yüzde 18,4 artışla marttaki yüzde 10,3'lük artışın üzerine çıkmasına rağmen geçen aya göre yüzde 7,8 düşüş kaydetti. Geçen yıl bahar aylarında Kovid-19 salgını nedeniyle uygulanan kapanma ve karantina tedbirlerinin yol açtığı düşük baz, yıllık artışın yüksek görünmesine sebep oldu. Altyapı, taşınmazlar, makine ve donanım harcamalarını içeren sabit sermaye yatırımları, ilk dört ayda yıllık yüzde 4,7 artmasına rağmen ilk çeyrek sonundaki yüzde 5,1'lik artışın gerisine düştü. İlk dört ayda sanayi yatırımları yüzde 8,3, altyapı yatırımları yüzde 8,5 artarken inşaat yatırımları yüzde 6,2 azaldı. Gayrimenkul yatırımlarında geçen yılki yüzde 10'luk daralmanın ilk dört ayda yavaşladığı görülse de sektöründeki finansman problemlerinin etkisinin sürdüğü gözlendi. UİB Sözcüsü Fu Linghui, nisan ayı verilerine ilişkin, "uluslararası koşulların karmaşık ve olumsuz olduğunu, iç talebin yeterli seviyeye ulaşamadığını ve ekonomik toparlanmanın içteki itici gücünün zayıf kaldığı" değerlendirmesinde bulundu. Fu, genç işsizliğinin istikrara kavuşturulması ve gençlere yönelik istihdamın genişletilmesi için çabalara ihtiyaç olduğunu vurguladı. (AA)
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
12 Mayıs, 2025 17:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-

BEUN BESYO Öğrencisi Dünya ve Türkiye Şampiyonu Sude Nur Basancı’dan bir başarı daha

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Vücut Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) öğrencisi, ulusal sportmen ve tıpkı vakitte dünya ve Türkiye şampiyonu olan Sude Parıltı Basancı; Türkiye Üniversitelerarası Muaythai Şampiyonası’nda, gösterdiği üstün performansla başarılarına yeni bir muvaffakiyet daha katıp, ismini tekrar Türkiye Şampiyonu olarak tepeye yazdırdı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı himayesinde Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu ve Türkiye Muaythai Federasyonu iş birliğinde 04-07 Mayıs 2025 tarihleri ortasında Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Kemer Spor Salonu’nda düzenlenen şampiyonaya, 49 üniversiteden 176 atlet iştirak sağladı.
BEUN BESYO öğrencisi Basancı, bu yıl 15’incisi Antalya’da tertip edilen şampiyonada çıktığı 3 maçta rakiplerini yenerek, Türkiye ÜNİLİG Muaythai Seçkine Bayanlar 60 Kg’da büyük bir muvaffakiyete imza atıp 1’inci oldu.
Müsabaka sonrası hislerini paylaşan ulusal atlet, dünya ve Türkiye şampiyonu Sude Işık Basancı, altın madalyaya uzanmanın kendisi için hem büyük bir gurur hem de memnunluk olduğunu söz etti. Basancı ayıca, "Sporculuk hayatımda her vakit daha yeterlisi için çalıştım, bu madalya da emeğimin bir karşılığıdır. Önümüzdeki süreçte ulusal ekip takımıyla 8-12 Temmuz 2025 tarihleri ortasında Tayland’da düzenlenecek olan Muaythai Askeri Oyunları’nda yer alacağım. Bununla birlikte Türkiye Muaythai Süper Lig Finali ve Avrupa Şampiyonası için de çalışmalarımı sürdürüyorum" dedi.
Sude Parıltı Basancı, açıklamasında kendisine her vakit takviye olan başta BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer olmak üzere, Muaythai Ulusal Grup Antrenörü Cemal Kocabaş ve BEUN BESYO ailesine de özel olarak teşekkür etti.
Türkiye Şampiyonu olarak altın madalya kazanan BEUN BESYO öğrencisi Sude Parıltı Basancı’nın üstün başarısına istinaden açıklamada bulunan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, "Üniversitemizin ulusal gururu, dünya ve birçok defa Türkiye şampiyonu olan pahalı öğrencimiz Sude Parıltı Basancı’nın Antalya’da düzenlenen şampiyonada Türkiye Şampiyonluğunu elde etmesi hepimize büyük bir gurur ve memnunluk yaşatmıştır. Bizler sporda yetenek kadar disiplinin, kararlılığın ve akademik takviyenin de kıymetli olduğuna inanıyoruz. Sude Parıltı, elde ettiği bu başarısı ve daha evvel elde ettiği dünya çapındaki büyük başarılarla Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin spor alanındaki vizyonunu ve kalitesini de ulusal seviyede bir defa daha tescillemiş oldu. Ulusal gururumuz değerli öğrencimiz Sude Işık, göstermiş olduğu üstün çaba ve azim ile de genç atletlerimize, sportmen adaylarımıza ve tüm öğrencilerimize örnek teşkil etmektedir. Bu his ve kanılarla ülkemizin genç atletlerini her daim destekleyerek değerli dereceler ve muvaffakiyetler kazanılmasına katkı sunan başta Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Dr. Osman Aşkın Bak ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ailesi ile üniversitelerin BESYO ve Spor Bilimleri Fakültelerinin gelişimine her vakit destek olan Yükseköğretim Kurulu Liderimiz Sayın Prof. Dr. Erol Özvar ve Yükseköğretim Kurulu olmak üzere şampiyonanın düzenlenmesinde emeği olan Türkiye Üniversite Sporları Federasyonuna ve Türkiye Muaythai Federasyonuna teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıyeten öğrencimizi büyük bir özveriyle çalıştıran Muaythai Ulusal Ekip Antrenörü Cemal Kocabaş’a ve Üniversitemiz BESYO akademik takımına da teşekkürlerimi iletiyorum. Türkiye Üniversitelerarası Muaythai Şampiyonası’nda Seçkine Bayanlar 60 Kg’da Türkiye Şampiyonu olarak altın madalya almaya hak kazanan ulusal atletimiz ve birebir vakitte dünya şampiyonumuz olan Sude Işık Basancı’yı ise en içten hislerimle tebrik ediyorum. Önümüzdeki periyotta sevgili öğrencimiz Sude Işık Basancı’nın ulusal ve milletlerarası platformlarda ülkemizi en güzel formda temsil edeceğine canı gönülden inanıyorum. Kendisine başarılarla dolu bir spor mesleği diliyor; Üniversitemizin ismini ve bayrağını hem ulusal hem de memleketler arası arenada gururla taşıdığı için tekrar kutluyorum." açıklamasında bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.