Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
03 Temmuz, 2023 12:21 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Eflani, Uluslararası Cittaslow Birliği’nin ‘Sakin Şehir’ Listesinde

Dünyada 30 ülkede 278 kente yayılan bir model olan Uluslararası Cittaslow Birliği'nin 'sakin şehir' listesinde, Türkiye'den 22 ilçe bulunuyor.  Cittaslow aday listesinde 8 ilçenin de adaylık süreci devam ediyor. Cittaslow Türkiye listesine girmek için adaylık başvurusu yapan Eflani 7 ilçe ile birlikte listeye girebilmek için  kriterlerle ilgili inceleme sürecinin  bitmesini bekleniyor. Eflani belirlenen kriterlere uyması durumunda “Sakin Şehir”ler arasında yer alacak 'citta' ve İngilizce 'slow' kelimelerinin birleşiminden oluşan, 'sakin şehir' anlamına gelen ve 'Slow Food: Yavaş yemek' hareketini kentsel alana genişletmek amacıyla 1999 yılında İtalya'da başlatılan cittaslow akımı, yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşamayı ve yaşam kalitesini yükseltmeyi savunuyor. Bunun da kentin özgün yapısının, mimarisinin, gelenek ve göreneklerinin, yerel yemeklerinin ve tarihsel kimliğinin korunmasıyla mümkün olacağı öngörülüyor. Türkiye'de ilk Seferihisar girdi Farklı bir kalkınma modelini savunan Cittaslow akımı, kısa sürede dünya çapında yayılarak çeşitli belediyelerin üye olabildiği uluslararası birlik haline geldi. Cittaslow Birliği'ne üye olan kentlerin çevre, altyapı ve Slow Food gibi başlıklar altında toplanan 72 kriteri gerçekleştirmesi ve sakin şehir felsefesine bağlı kalması gerekiyor. Türkiye ağı ise 2009 yılında İzmir'in Seferihisar ilçesinin Cittaslow Derneği'ne dahil edilmesiyle başladı. Cittaslow Türkiye listesi, listeye yeni şehirlerin dahil edilmesiyle büyümeye devam ediyor. 17 ilden 22 ilçe 'sakin şehir' seçildi Hava ve su temizliği, görsel kirlilik ve trafik gürültüsünün azaltılması, verimli bisiklet yollarının oluşturulması gibi konuları içeren çevre, altyapı, kentsel yaşam kalitesi, sosyal uyum ve misafirperverlik gibi başlıklar altında toplanan kriterleri sağlamayı başaran kentler, 'Sakin şehir' listesine ekleniyor. 3 seneden fazla süren çalışma ve istişareler sonucunda 'Sakin şehir' unvanını almayı başaran ve Uluslararası Cittaslow Birliği'nin 'Sakin şehir' listesine girmeye hak kazanan Türkiye'deki 17 ilin 22 ilçesi bulunuyor. Türkiye'nin sakin şehirleri İzmir'in Seferihisar ve Foça, Muğla'nın Akyaka ve Köyceğiz, Isparta'nın Eğirdir ve Yalvaç, Bolu'nun Göynük ve Mudurnu olmak bu dört ile bağlı ikişer ilçe listede. Diğer sakin şehirler Bitlis'in Ahlat, Malatya'nın Arapgir, Antalya'nın Finike, Sinop'un Gerze, Çanakkale'nin Gökçeada, Ankara'nın Güdül, Şanlıurfa'nın Halfeti, Bursa'nın İznik, Erzincan'ın Kemaliye, Ordu'nun Perşembe, Artvin'in Şavşat, Erzurum'un Uzundere, Kırklareli'nin Vize ve Aydın'ın Yenipazar ilçeleri olarak sıralanıyor. Sakin şehir adayı ilçeler Cittaslow Türkiye listesine girmek için adaylık başvurusu yapan ve kriterlerle ilgili inceleme süreçleri devam eden 8 ilçe bulunuyor. Kastamonu'ya bağlı Daday, Karabük'ün Eflani, Aksaray'ın Güzelyurt, Samsun'un Yakakent, Çanakkale'nin Bayramiç, Eskişehir'in Sivrihisar, Tekirdağ'ın Şarköy ve Bilecik'in Osmaneli ilçelerinin adaylık süreci devam ediyor.(Haber Merkezi)  
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
09 Mayıs, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Gümüşhane’de ‘Orman Benim’ etkinliği düzenlendi

Gümüşhane’de Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye genelinde yürütülen ‘Orman Benim’ aktifliği düzenlendi.
Gümüşhane’de de orman yangınlarına karşı farkındalık oluşturmak hedefiyle 81 vilayette gerçekleştirilen ‘Orman Benim’ aktifliği kapsamında Kent Ormanı’nda paklık çalışması yapıldı. Gümüşhane Valisi Aydın Baruş’un da katıldığı aktiflik kapsamında, ormanlık alanlarda yangın riski oluşturan yanıcı unsurlar toplanarak tabiata ziyan vermeyecek formda bertaraf edildi. Aktifliğe kamu kurumlarının temsilcileri, Gümüşhane Üniversitesi Ormancılık kısmı akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.
Ormanlık alanda yapılan paklık çalışmasıyla birlikte, iştirakçiler hem etraf şuuru kazandı hem de ormanların korunmasına direkt katkı sundu. Aktiflik sonunda öğrencilere, orman bakımı ve korunmasına yönelik teknik bilgiler de verildi. Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen bilgilendirme sunumlarında, yangın riskine karşı alınabilecek tedbirler, sürdürülebilir orman idaresi ve bakım çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler aktarıldı.
Etkinlikte konuşan Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, "Ormanları korumazsak hayatımızla oynarız. Bu hayat kaynağımız olan varlığı canımız üzere korumalıyız ve bunu sürdürebilmeliyiz. Zira gelecek kuşaklara de sağlıklı bir hava, sağlıklı toprak, sağlıklı su bırakmalıyız. Ormanlık alanda poşetler görmek, yapay hususları görmek hepimizi derinden üzüyor. Bu mevzuda şuurlu olmalıyız. Gençler, bizim geleceğimizin en büyük teminatı sizsiniz. Ormanlarımıza sahip çıkalım, pak tutalım ki bir daha tekrar o kullandığımız alana gelmeye yüzümüz olsun" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.