Tabiat Müdafaa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, bilhassa Karadeniz Bölgesi’nde tarım alanlarında büyük ziyana yol açan kahverengi kokarca ile uğraşta tabiatın istikrarından faydalanarak dikkat cazip bir uygulamaya imza attı. Akademik çalışmalarla sülünlerin bu ziyanlı böcekle beslendiği ortaya konurken, bu kapsamda toplam bin 200 sülün, Ordu ve İstanbul’daki çeşitli noktalarda tabiata salındı.
Samsun Gelemen ve İstanbul Polonezköy Sülün Üretim İstasyonlarında yetiştirilen sülünlerden 400’ü İstanbul’un Şile ve Sarıyer ilçelerine, 800’ü ise Ordu’nun Fatsa, Perşembe ve Çamaş ilçelerine bırakıldı. Zararlının ağır olarak görüldüğü bölgelerde tabiata bırakılan sülünlerin, kimyasal kullanımına gerek kalmadan etraf dostu bir tahlil sunması hedefleniyor.
Doğa Muhafaza ve Ulusal Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin, biyolojik çabanın tabiata ve tarıma en az ziyan veren formül olduğunu vurgulayarak, sülünlerin doğal ömür döngüsündeki rolü sayesinde tarım zararlısı kahverengi kokarca ile tesirli gayret sağlanabileceğini belirtti.