Avatarı
Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
24 Temmuz, 2023 11:13 tarihinde yayınlandı

Zonguldak’ta iş kazasında hayatını kaybeden maden işçileri anısına yaptırılan anıt açıldı

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ta iş kazasında hayatını kaybeden maden işçileri anısına yaptırılan "Maden Şehitleri Anıtı" törenle açıldı. Amelebirliği Başkanlığı tarafından Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Taşkömürü İşletme Müessesesi'nde iş kazası sonucu farklı dönemlerde yaşamını yitiren 847 maden işçisinin isimlerinin yaşatılması için yaptırılan anıtın açılış töreninde, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Törende konuşan Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel, Zonguldak'ın, Türkiye'nin ağır sanayisinin kalkınmasında önemli katkıları olduğunu belirterek, "Şehrimiz, ülkemizin maden tarihi ve kültürünü en iyi yansıtan il olma özelliğini taşımaktadır. Şehrimizin bu özelliğini gelecek kuşaklara aktarma çabasında olmalıyız." dedi. Zonguldak Maden Şehitleri Aileleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit de maden şehitlerinin yakınlarının kamuda istihdam edilmesiyle ilgili ülke genelinde 850 başvuru yapıldığını dile getirdi. Yiğit, ilden başvuru yapan maden şehidi yakını sayısının 595 olduğunu belirterek, "Zonguldak'ta işlemleri tamamlanan 340 maden şehidinin yakının ataması yapıldı. Diğer 255 maden şehidi yakınlarının işlemleri devam ediyor. Toplamda ülke genelinde şu ana kadar 546 maden şehidimizin yakının ataması yapıldı. Maden şehitleri ailelerimizin istihdam edilmesinde başta Cumhurbaşkanı'mız olmak üzere ilgili bakanlıklarımıza ve emeğe geçen herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından hayatını kaybeden madenciler için Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi. Etkinlik sonunda hatıra fotoğrafı çektirildi.
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
20 Mayıs, 2025 08:52 tarihinde yayınlandı

70 yıldır ’hayvan tarağı’ imalatı yapıyor

SAMSUN (İHA) – Samsun’un Vezirköprü ilçesinde, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan hayvan tarağı imalatını 70 yıldır sürdüren 88 yaşındaki İzzet Çakmak, el emeği ile üretim yaptığı tarakları satışa sunuyor.
Tarihi Vezirköprü Bedesten Çarşısı Arastası’nda mesleğini sürdüren İzzet Çakmak, üretimde kullandığı makineyi de kendisinin yaptığını söz ederek, "Bu makineyi 65 yıl evvel yaptım. Evvelce dişleri hızarla ve elle açıyorduk. Artık bu makineyle diş açıyoruz. Tarağın sacını kesip, dişlerini açtıktan sonra perdah eder, akabinde sapını gürgen ağacından hazırlayıp perçinleriz. Eski geleneklere uygun, sağlam ve sağlam taraklar üretiyorum. Sac kalın, sap gürgen. Paslanır lakin çürümez" dedi.

"Ben de ölürsem bu iş biter"
Küçük yaşta babasını kaybettikten sonra mecburen dükkanın başına geçtiğini anlatan Çakmak, "70 yıldır hem imalatını yapıyorum hem de satıyorum. Toptan 40 TL, perakende 50 TL. Evvelce Vezirköprü’de 5 esnaf bu işi yapardı. Türkiye’nin her yerine gönderirdik. Pres taraklar çıkınca esnaflık bitti, bir tek ben kaldım. Ben de ölürsem bu iş de biter" diyerek mesleğin yok olma tehlikesine dikkat çekti.

Bizi sosyal medyadan takip edin