Baykar’ın Suudi Arabistan’a ihracatı ABD’de yankı buldu

Anadolu Ajansı
Yayın Tarihi: 11.08.2023 10:12
A+ A-

İSTANBUL (AA) – ABD’nin önde gelen savunma sanayi yayınlarından Breaking Defense, Baykar'ın Suudi Arabistan'la imzaladığı savunma ve havacılık ihracatı kontratının değerine ait değerlendirmelere yer verdi.

Baykar, Bayraktar Akıncı ihracatı ile savunma ve havacılıkta Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ihracat mutabakatını geçen hafta Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ile imzaladı.

Bu mutabakatın akabinde şirket, Bayraktar Akıncı'nın Suudi Arabistan'da üretimi için Suudi Arabistan Askeri Endüstrisi (SAMI) ile iş birliği mutabakatına imza attı. Mutabakatlar başta ABD olmak üzere dünya basınında da yankı buldu.

AA muhabirinin derlediği bilgilere nazaran, Breaking Defense'in mevzuya ait haberinde, Baykar'ın Suudi Arabistan'da imzaladığı mutabakatların kıymetine dikkat çekildi.

– “Baykar 'buzkıran' üzere ilerleyerek Türk savunma endüstrisine yol açıyor”

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Breaking Defense'e yaptığı açıklamada, Baykar'ın “buzkıran” üzere ilerlediğini ve Türk savunma endüstrisi firmaları için yol açtığını belirterek, “İş birliği yaptığımız ortaklarımız Aselsan ve Roketsan da teknolojik kabiliyetlerine nazaran NCMS şirketiyle muahedeler yaptı. Bu mutabakatlar sayesinde Türk savunma ve havacılık endüstrisinde alt sistem üreten yüzlerce firma, bu alanda yeni iş birlikleriyle ihracat portföylerini genişletecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Yapılan son mutabakatla birlikte Suudi Arabistan Askeri Sanayisi'nin Akıncı'nın kesimlerinin lokal olarak üretilmesine yardımcı olacağını aktaran Bayraktar, şunları kaydetti:

“Bu vesileyle uzun yıllardır yürüttüğümüz AR-GE çalışmalarından elde ettiğimiz bilgi ve tecrübesi aktararak teknoloji transferi de gerçekleştireceğiz. Bu mutabakatların Suudi Arabistan'ın teknoloji geliştirme ve üretimi yerelleştirmeyi hedefleyen Vizyon 2030 projesine de önemli katkı sağlayacağına inanıyorum.

Hem ihracat mukavelesi hem de iş birliği muahedesi için büyük rakipler vardı. Bilhassa Çin ve ABD’den rakipleri olmasına karşın sürecin kazananı Bayraktar Akıncı oldu. Çok kıymetli rakipleri geride bırakarak bu türlü bir projenin yürütücüsü olduk. Türkiye ve Suudi Arabistan ortasında güçlü ve stratejik bir iş birliği gerçekleşiyor. İki ülkenin göstereceği ortak uğraşların bölgesel ve global istikrara da katkı sağlayacağına inanıyorum.”

Bayraktar, birtakım medya kuruluşlarında tez edildiği üzere Baykar'ın satıldığı yahut buna yönelik bir süreç yürütüldüğünün yanlışsız olmadığını vurgulayarak, “Baykar daha evvel nasılsa artık de tıpkı halde ilerlemeyi sürdürüyor. Şirket yapımızda ve iş anlayışımızda bir değişiklik gerçekleşmeyecek.” dedi.

Breaking Defense'in yazısında görüşlerine yer verilen uzmanlar, Baykar'ın imzaladığı mutabakatların Türkiye ve Suudi Arabistan'ın savunma endüstrileri ortasında uzun vadeli bir bağlantı oluşturacağını, bu durumun savunma endüstrisi alanında Türkiye'nin başka Körfez ülkeleriyle de iş birliğini artıracağını belirtti.

Uzmanlar ayrıyeten, Suudi Arabistan savunma endüstrisiyle yapılan güç birliğinin, Baykar'ın Türk insansız hava tahlillerine yönelik artan talebi karşılamak için değer taşıyan üretim suratını ve kapasitesini de geliştireceğini vurguladı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

SAMSUN (AA) – EMRE DİLEK – Samsun'un Bafra ilçesinde 72 yaşındaki emekli matematik öğretmeni Celal Aksu'nun müzik tutkusu ilerleyen yaşına rağmen devam ediyor.

İsmet Paşa Mahallesi'nde, duvarlarında müzik aletleri ile keman çalarken çekilmiş siyah beyaz fotoğrafların sergilediği küçük bir mekan oluşturan ve adına “Müzik Ev” diyen Aksu, vaktinin çoğunu burada geçiriyor.

Uzun yıllar öğretmenlik yaptıktan sonra yaklaşık 20 yıl önce emekli olan Aksu, gençlik yıllarında eline aldığı kemanından ayrılmadı.

Kemanın yanında kemençe, bağlama, gitar gibi enstrümanlar da çalabilen Aksu, “Müzik Ev”de daha çok keman çalarak vaktini değerlendirirken, isteyen olursa ücretsiz kurs vererek müzik tutkusunun yayılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Celal Aksu, AA muhabirine, emekliliğinde enstrüman çalmanın kendisini hayata bağladığını ifade etti.

Müziğe ilgisinin küçük yaşlarda başladığını söyleyen Aksu, “Dayımlara özendim, dayımlar bağlama çalardı, amcam ve ağabeyim de keman çalardı. Küçükken şarkılar, türküler söylerdim. Kemanla tanışınca, müziğe olan ilgim daha çok arttı. Keman zor bir alettir, çalmayı öğrendiğin zaman bırakamazsın.” dedi.

İlk keman eğitimini 1973 yılında aldığını, Bafra Musiki Cemiyeti'nde keman çaldığını anlatan Aksu, “Matematik öğretmeni olduğum yıllarda ortaokullar ve liselerde müzik dersine de girdim. İstiklal Marşı'nı okullarda ben yönettim.” diye konuştu.

Bafra ve Samsun'da çeşitli korolarda görev aldığını belirten Aksu, kemanın ve müziğin hep hayatında olduğunu ve bundan büyük mutluluk duyduğunu aktardı.

– “Bu keman bir arkadaş gibi”

Keman çalmanın unutkanlığına da iyi geldiğini dile getiren Aksu, “Keman ile her müziği çalıyorum, halk müziği, Batı müziği ve hafif müziği her birini çalabiliyorum. Kemanımı yanımdan ayırmıyorum. Bu keman bir arkadaş gibi, bir hafta çalmasam unutuyorum, parmaklarım oynamıyor. Bu hüzünlü olduğun zaman sana bir arkadaş, neşeli olduğun zaman sana bir arkadaş. Müzik aleti çalmayı her ailenin çocuğuna öğretmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427