Kastamonu Üniversitesi’nde Müzeler Haftası aktiflikleri çerçevesinde düzenlenen konferansta, Prof. Dr. Fahri Işık Anadolu’nun kültürel ve tarihi mirasını anlattı.
Kastamonu Üniversitesi, Milletlerarası Müzeler Günü münasebetiyle manalı bir konferansa konut sahipliği yaptı. Kastamonu Valiliği Vilayet Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen konferansta, Türkiye’nin önde gelen arkeologlarından Prof. Dr. Fahri Işık, Merkez Kütüphane Cemil Meriç Salonu’nda akademisyenler ve öğrencilerle bir ortaya geldi.
Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Kısmı ile Kültürel Miras Öğrenci Topluluğu tarafından organize edilen konferansa, Fakülte Dekanı Prof. Dr. M. Serhat Yılmaz, Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü M. Kerem Seven, Vakıflar Bölge Müdürü Halil Alper, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Etkinliğin davetli konuşmacısı Prof. Dr. Fahri Işık, Anadolu’nun tarih öncesi halklarından Luviler üzerinden coğrafyanın uygarlık tarihindeki değerine dikkat çekti. Çağdaş uygarlığın kökenlerini anlayabilmenin, insanlık tarihinin birinci medeniyetlerini gerçek okumakla mümkün olabileceğini tabir eden Işık, Batı merkezli tarih anlatılarının Anadolu uygarlıklarını görmezden geldiğine işaret etti.
Işık, arkeolojinin sırf geçmişi ortaya çıkarmakla kalmadığını, tıpkı vakitte geleceğe kimlik kazandıran bir disiplin olduğunu vurguladı. Kültürel mirasın tanınmadan sahiplenilemeyeceğine değinen Işık, gençlere ve topluma Anadolu’nun tarihine sahip çıkılması istikametinde davette bulundu.
Konuşmasında Batı’nın tarihi sahiplenme anlayışını eleştiren Işık, Bergama’dan Almanya’ya götürülen Zeus Sunağı üzere anıtsal mimari örneklerin benzerlerinin Anadolu’da çok daha evvel görüldüğünü ve ızgara planlı kentleşmenin de bu coğrafyada başladığını belirtti.
Programın sonunda Dekan Prof. Dr. M. Serhat Yılmaz tarafından Prof. Dr. Fahri Işık’a plaket takdim edildi.