Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
16 Ağustos, 2023 14:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-

ŞAKA GİBİ!

blankCHP Milletvekili, Meclis Plan ve Bütçe komisyonu üyesi Akay Karabük ve ilçelerinden ses getiren çıkışlar yapmaya devam ediyor. Bu defa merkeze bağlı Düzçam Göleti’nden seslenen Akay, dev projenin bu yılki ödeneğinin 1 (Bir) lira olduğunu hatırlatarak, “Yani bu proje unutulmuş, bir kenara atılmış” dedi CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, CHP Karabük İl ve Merkez İlçe Başkanıyla birlikte Düzçam Göleti Projesinde incelemelerde bulundu. Karabük'e bağlı Düzçam ve birçok köyün içme ve sulama suyu tüneli projesine ayrılan ödeneğin 1 TL olduğunu ifade ederek, "Buradan aşağıdaki köylerimize sulama ve içme suyuyla ilgili göletten su aktarımı olacak. Hangi köyler var? Düzçam, Güneşli, Kadıköy, Saitler, Kaleköy var. Dolayısıyla proje köylümüz ve tarım açısından da çok önem arz ediyor. 1 TL’lik ödenek ile burası nasıl bitecek" dedi. Düzçam Göleti Projesi Unutulmuş Durumda Düzçam Göleti İkmali projesini CHP Heyeti ile birlikte inceleyen Milletvekili Akay, “Düzçam mevkiindeyiz. Düzçam Göleti’nin girişinde, tünelin ağzındayız. Hemen şu arkamızda gördüğünüz tünelden dışarı çıktığımız zaman gölete ulaşmış oluyoruz. Burası Karabük ilçe iken 90’lı yılların ilk başlarında programa alınmış bir proje. Günümüzde de 2018 yılından itibaren DSİ 23’üncü Bölge Müdürlüğü tarafından 70 milyonluk bir ödenek ayrılmış. 2027 yılında da bitirilmesi planlanmış. Başlangıçta bir hareket olmuş, 2023 yılı ödeneklerine baktığımız zaman 1 TL ayrılmış. Yani bu proje burada unutulmuş, bir kenara atılmış." diye konuştu. Bu Ödeneklerle Bu Projenin Nasıl Bitirilmesi Planlanıyor? İktidara çağrıda bulunan Milletvekili Akay, “Buradan aşağıdaki köylerimize sulama ve içme suyuyla ilgili göletten su aktarımı olacak. Hangi köyler var? Düzçam, Güneşli, Kadıköy, Saitler, Kaleköy var. Bayağı bir köy var. Dolayısıyla köylümüz ve tarım açısından da çok önem arz ediyor. 1 TL’lik ödenek ile burası nasıl bitecek? Yetkililere buradan hatırlatmamızı yapıyoruz. Lütfen bu bölge için çok önem taşıyan bu projeye gerekli ödeneklerin ayrılıp, 2027 yılında bitirme sözü verilen bu projenin 2027 yılına kadar süratle bitirilmesini yetkililere duyurmuş olalım.” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.