
KASTAMONU (AA) - ÖZGÜR ALANTOR - Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafik işaret tescilli Taşköprü sarımsağının ekiminden hasadına kadar geçen süreç, Taşköprü Kent Tarihi Müzesinde maketler ve bal mumu heykellerle anlatılıyor.
Coğrafi işaret olarak tescil edilen, akabinde AB nezdinde de tescillenen Taşköprü sarımsağı, bölge açısından değerli bir geçim kaynağı. Taşköprü sarımsağı, lezzeti ve aromasıyla ön plana çıkıyor.
İlçenin Kent Tarihi Müzesinin bir kısmında, Taşköprü sarımsağının öyküsü de anlatılıyor. Bölgedeki sarımsak üretimi, gerçeğine uygun olarak maketler ve bal mumu heykellerle canlandırılıyor.
Taşköprü Belediye Lideri Abdullah Çatal, AA muhabirine, bölgede yüzyıllardır sarımsak ekimi yapıldığını söyledi.
Sarımsağa ait, Taşköprülüler ortasında anlatılan bir rivayet bulunduğunu aktaran Çatal, "Rivayete nazaran Sezar, kendisine rakip olarak gördüğü kuvvetli bir kumandan olan general Pompeus'un askerlerini hastalandırıp şifasının Taşköprü'de olduğunu söyler. Pompeus burayı fethetmeye gelirken 'Esans kokulu memleketi fethetmeye gidiyorum' der. Bu da Taşköprü'de o vakitten beri sarımsak ekildiğini göstermektedir."
- "Bölgede 'beyaz altın' olarak nitelendiriliyor"
Taşköprü Kent Tarihi Müzesi sorumlusu Barış Sağıroğlu da müze binasının 1850 yılında inşa edildiğini söyledi.
Taşköprü Belediyesi bünyesine geçen binanın 2017'de müzeye dönüştürüldüğünü belirten Sağıroğlu, müzede kentin tarihini, kültürünü ve iktisadını yansıtan nesnelerin yer aldığını lisana getirdi.
Müzenin bir kısmının sarımsağa ayrıldığına işaret eden Sağıroğlu, şöyle devam etti:
"Sarımsak, Taşköprü için değerli bir bitki, en kıymetli tarım eseri. Ekonomik getirisinden ötürü da bölgede, 'beyaz altın' olarak nitelendiriliyor. Burada maketler aracılığıyla sarımsağın serüveni anlatılıyor. Başta sürülen tarlalara bayanlar sarımsağı ekiyor. Sonraki süreçte sarımsağın çapa ve sulanması yer alıyor. Taşköprü sarımsağının hasadı temmuzun birinci ya da ikinci haftası yapılır. Hasat da anlatılıyor. En sonda da kurutulan sarımsak pazara götürülerek satılıyor. Maketler aracılığıyla sarımsağın öyküsü, serüvenini burada görebilirler."
Müzeye gösterilen ilgiden mutlu olduklarını vurgulayan Sağıroğlu, "İl ve vilayet dışından çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor." dedi.
Müzeyi gezen Oğuzhan Erdoğan ise iki yıl evvel İstanbul'dan Taşköprü'ye yerleştiğini anlatarak "Sarımsağın ne çeşit kaidelerde yetiştirildiğini bilmiyordum. Çok güçlü bir ekim serüveni var. Burada en başından sonuna kadar sarımsağın serüveni tek tek anlatılmış." tabirlerini kullandı.