Anadolu Ajansı tarafından
04 Ekim, 2023 04:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsung’un düzenlediği “Solve for Tomorrow”‘da yeni devir müracaatları başladı

İSTRANBUL (AA) - Samsung'un küresel çapta öğrenciler için düzenlediği, Türkiye'de de Habitat Derneği iş birliği ile gerçekleşen "Solve for Tomorrow" müsabakasının yeni periyot müracaatları açıldı.

Samsung açıklamasına nazaran, kelam konusu müsabaka, genç öğrencileri toplumsal sıkıntıları çözmeye yönlendirerek, öğrenmeyi heyecan verici bir tecrübeye dönüştürüyor.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek program için müracaatlar 26 Ocak'a kadar "https://www.samsung.com/tr/solve-for-tomorrow/" internet sayfası üzerinden yapılabilecek. 8. sınıftan 12. sınıfa kadar öğrenciler, kurdukları en az 2, en fazla 4 kişilik kümelerle programa iştirak sağlayabilecek.

Yarışmada dereceye giren gruplardan birinci kadroya 100 bin TL, ikinci kadroya 80 bin TL, üçüncü ekibe ise 50 bin TL bedelinde, "https://shop.samsung.com/tr/" internet sitesi üzerinde Samsung eserlerinde kullanabilecekleri ikram çekleri verilecek.

- Programla öğrencilerin tasarım odaklı düşünmeleri teşvik edilecek

Söz konusu program, birinci çeşit, yarı final ve final olmak üzere üç etaptan oluşuyor. "Tasarım Odaklı Düşünme Atölyesi" kapsamında programa katılan öğrenci ve istekli eğitmenlere eğitim veriliyor.

Tasarım odaklı düşünme, 5 adımlık bir süreçten oluşarak yaratıcı ve pratik fikirlerin gelişimine katkıda bulunuyor. Bu adımlar, empati kurma, sorunu tanımlama, fikir geliştirme, prototip oluşturma ve test etme halinde özetleniyor.

Stanford Üniversitesi'nin "Design Thinking in Integrated Design Education" (Entegre Tasarım Eğitiminde Tasarım Odaklı Düşünme) programından ilham alınarak hazırlanan eğitimler, geçen yıllarda Türkiye'nin her yerindeki gençlerin ilgisini çekmişti.

"Solve for Tomorrow" programının ikinci yılında 113 eğitmen, 42 farklı kentteki gence dokunarak "Tasarım Odaklı Düşünme" eğitimleri verdi. Ayrıyeten, Samsung ve Habitat Derneği, yarı finale kalan öğrencilere mentörlük takviyesi sunarak onların projelerini geliştirmelerine yardımcı olacak.

Final basamağında devam edecek olan mentörlük takviyesiyle öğrenciler projelerini aktarmaya yardımcı Sunum Teknikleri Eğitimi alacak.

- "Solve for Tomorrow"un bu yılki iki teması "İnsanlık" ve "Gezegenimiz" olacak

Açıklamada aktarılanlara nazaran, Samsung'un 2010'da başlattığı program, toplumun en acil sıkıntılarına tahlil bulmak için gençlerin yaratıcılığını ve yenilikçiliğini teşvik ediyor.

STEM eğitimine olan ilgiyi ve yeterliliği artırmak için tasarlanan program, gençlerin içinde yaşadıkları dünyayı daha güzel anlamalarına ve toplumda muhtaçlık duyulan hünerleri geliştirmelerine yardımcı oluyor.

Aynı vakitte program, iştirakçilerine, etraflarındaki ortama daha derin bir anlayış geliştirme fırsatı sunmanın yanı sıra eleştirel ve yaratıcı düşünme, bağlantı kurma ve iş birliği yapma üzere kıymetli yetenekleri geliştirmelerine yardımcı oluyor. Ayrıyeten gençlere, iş gücü ve toplumun geleceğini şekillendirebilecek yetenekler kazandırılması hedefleniyor.

"Solve for Tomorrow" programı, bu sene "İnsanlık" ve "Gezegenimiz" olmak üzere iki temayı içeriyor. İnsanlık teması kapsamında öğrencilerin, "Sağlık ve Refah", "Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık", "Herkes için Erişilebilirlik" ve "Nitelikli Eğitim" üzere mevzular altında yer alan toplumun en acil sıkıntılarına tahlil bulma kapasitelerinin artırılması hedefleniyor.

Aynı vakitte programın "Gezegenimiz" teması altında, "İklim Eylemi", "Döngüsel Ekonomi", "Temiz ve Yenilenebilir Enerji", "Afet Odaklı Çözümler" üzere çevresel problemlere dikkat çekiliyor ve bu bahislerde gençlerin farkındalığını artırarak gelecekte gezegenimizi korumak için gerekli olan yetenekleri geliştirmeleri amaçlanıyor.

Bu formda, "Solve for Tomorrow" programı hem insanlık hem de gezegen için daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etme gayesini içerisinde barındırıyor.

Samsung Türkiye ve Habitat Derneği'nin iş birliği doğrultusunda gerçekleşecek müsabaka için ayrıntılı bilgiye ve müracaat formuna "https://www.samsung.com/tr/solve-for-tomorrow/" adresinden ulaşılabiliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
11 Mayıs, 2025 10:56 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Doğu Karadeniz’de somon hasadı başladı

Doğu Karadeniz’de Eylül-Kasım aylarında barajlardan denize bırakılan ve yaklaşık 4 kilograma ulaşan somonların hasadına başlandı.
1 Temmuz’a kadar sürecek olan hasat periyodunda denizden çıkartılan somonlar büyük bir titizlikle fabrikalarda işlenerek dünyanın farklı ülkelerine gönderilmek üzere paketleniyor. Ülkemizde kişi başına tüketilen balık ölçüsü 7.2 kilogram olurken, Japonya’da ise bu sayı 65 kilogramı bulduğu belirtiliyor. Ülkemizden 2024 yılında somon ihracatından yaklaşık 500 milyon dolar döviz sağlanırken, bu yılın dört aylık periyodunda ise bu sayı 117 milyon dolara ulaştığı belirtildi.

İhracatın göz bebeği
Türk somonunun ihracat bakımından ülkemizin göz bebeği olduğunu belirten Politek Su Eserleri Genel Müdür Yardımcısı Talha Altun, "Bölgemizde fındıktan sonra en büyük ihracat kalemlerinden bir tanesi somon" dedi. Eylül-Ekim-Kasım üzere barajlardan denize indirmiş oldukları balıkları yaklaşık 7 ay boyunca denizdeki kafeslerde büyüttüklerini belirten Altun "Hasadımız başladı. Nisan-Mayıs-Haziran devirlerinde 1 Temmuz itibariyle hasat periyodumuz bitiyor. Daha sonra işlemiş olduğumuz eserleri yurt dışına ihracat çalışmalarımız devam ediyor. Denize indirmiş olduğumuz 500 gramlık balıklar denizde ortalama 3-4 kilograma geldiği vakit hasat tamamlanmış oluyor" dedi.
Geçen yıl somon ihracatından 500 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandığını bu yılın 4 aylık devrinde ise bu sayı 117 milyon dolar olduğunu kaydeden Altun, "2024 yılında somon ihracatını 500 milyon dolarla kapattık Nisan ayı itibariyle 117 milyon dolardan gidiyoruz. İnşallah bu sene geçtiğimiz seneyi geçeceğimizi düşünüyoruz. Türk somonu yüklü olarak Rusya, Japonya, Kanada ve Avrupa ülkelerinden Fransa son devirde artan taleplere karşılık veriyor diyebiliriz" diye konuştu.

Norveç somonuna nazaran hem tat, hem renk olarak farklı
Türk somunun Norveç somonuna nazaran daha lezzetli olduğunu bunun da denizdeki tuzluluk oranının az olmasından kaynaklandığını kaydeden Altun, "Türk somonunun Norveç somonuna nazaran farklılıklarına bakacak olursak aslınca Norveç somonuna nazaran daha kaliteli daha lezzetli bir balık. Hem renk olarak hem tat olarak Omega-3 ve Omega 6 olarak Norveç somonuna nazaran daha yeterli bir balık. Hasebiyle son periyotlarda bilhassa Japonların tercih ettiği bir balık diyebiliriz. Bu balık bilhassa Karadeniz Bölgesi, Doğu Karadeniz Bölgesinde yüklü olarak oluyor. Zira tuzluluk oranı başka denizlere nazaran daha düşük. Akarsuların da çok büyük etkeni var. Bölgemizdeki akarsu zenginliği de buna bir etken" tabirlerini kullandı.
Ülkemizde balık tüketim ölçüsünün kişi başına 7.2 kilogram olduğunu Japonya’da ise bu sayının 65 kilograma kadar çıktığını hatırlatan Altun, "Trabzon, Rize, Artvin bölgesinde ağır olmakla birlikte Ordu, Samsun, Sinop’a kadar uzayan bir üretim alanı var. Somon ihracatının tamamı çabucak hemen Karadeniz bölgesinden oluyor. Zira tuzluluk oranı nedeniyle öbür bölgelerde somon üretimi olmuyor. İç piyasadaki tüketimimiz şu anda kişi başı 7.2 kilogram. Maksadımız iç piyasadaki tüketimimizi artırabilmek. Zira Avrupa’da ortalama 28 kilogram. Japonya’da 65 kilogramı bulabiliyor. Şu an dünyada en az balık tüketen ülkelerden biriyiz. Emelimiz 2030 yılına kadar tüketimi 21 kilolara çıkartmak" formunda konuştu.

"Norveç yıllık 2 milyon ton üretim yaparken Türkiye olarak yüz bin tonlardayız"
Norveç’in yıllık somon üretim ölçüsünün 2 milyon ton civarında olduğunu ülkemizde ise bu ise bu sayı yüz bin tonlarda olduğunu belirten Altun, "Türk somonu ihracatı serüveni 2016 yılında başladı. Norveç bu işe 1940 yıllarında girmiş. Şili 1980’lerde girmiş dünyanın en büyük üreticileri. Türkiye olarak onların yanında çok çok düşük bir pozisyondayız. İnşallah farkındalığımız arttıkça dünyadaki kalitemizi de artırdıkça pazarda önemli bir ivmemiz oluşacaktır. Norveç yıllık yaklaşık 2 milyon tona yakın üretim yapıyor. Şili bir milyon tona yakın üretim yapıyor. Türkiye şu anda üretim ölçüsü yaklaşık yüz bin tonlarda. Epeyce düşük düzeylerde kat edecek çok daha yolumuz var diyebiliriz" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.