Bebeklerde 6 aydan sonra görülen pamukçuk, bağışıklık sistemi yetersizliğine işaret edebilir

Anadolu Ajansı
Yayın: 23.10.2023 08:36
A+ A-

ZONGULDAK (AA) – GÖKHAN YILMAZ – Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Aydemir, bebeklerde 6 aydan sonra görülen pamukçuk enfeksiyonunun bağışıklık sistemi yetersizliğine işaret edebildiğini söyledi.

Aydemir, AA muhabirine, pamukçuğun yeni doğan bebeklerin ağız mukozası, dil, dudaklar ve damaklarındaki mantar enfeksiyonlarının çoğalmasıyla oluşan hastalık olduğunu belirtti.

Her yaş grubunda olduğu gibi yeni doğan bebeklerde de bazı mantarların normal vücut florasında bulunduğuna değinen Aydemir, “Özellikle annelerin meme uçlarındaki enfeksiyon, anne veya bebeğe antibiyotik kullanılması ya da bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlarda bu mantar enfeksiyonları artarak, genellikle başlangıçta ağız içerisinde pamukçuk enfeksiyonu şeklinde bulgu verir.” diye konuştu.

Enfeksiyonun ağız içerisinde beyaz plaklarla görüldüğünü anlatan Aydemir, genelde bebekte emmede azalma, huzursuzluk, sürekli ağlama, besin reddi ve kusma gibi bulgularla ortaya çıktığını kaydetti.

Aydemir, antibiyotik kullanım şeklinin pamukçuk oluşumunda etkili olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

“Bebeğin ağız içinde pamukçuk enfeksiyonu gelişmesi, oral mukoza ve ağız içi florasındaki mikroorganizmaların dengesinin 'candida albicans' olarak adlandırdığımız mantar mikroorganizmalarının artması ve floradaki koruyucu bakterilerin azalması sonucu bozulmasıyla gelişir. Bu duruma neden olan sebeplere bakıldığında, genelde anne ve bebeklerde gereksiz antibiyotik kullanımı faydalı bakterilere zarar vererek mantar enfeksiyonlarını artırır. Benzer şekilde anne sütü alamayıp biberonla mama alan bebeklerde hijyen sorunlarına bağlı olarak daha sık görülür.”

Anne sütüyle beslenen bebeklerde, hem ağız içi hem de bağırsaklarda normal floradaki faydalı bakterilerin sayısı ve türü daha fazla olduğu için mantar enfeksiyonlarına karşı koruyuculuk sağladığını belirten Aydemir, “Bu nedenle pamukçuğu önlemek için çocuklarda gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmasına ve mümkün olduğunca anne sütüyle beslenmeye önem veriyoruz.” dedi.

Aydemir, bebeklerde ağız hijyeninin önemine dikkati çekerek, “Beslenme sonrası özellikle reflüsü olan bebeklerde dil üzerinde kalan süt kalıntılarının temizlenmesi önemli. Pamukçuk olduktan sonra tedavisinde antifungal damlalarımız var. Bebeğin ağız içerisine damlattığımızda damlalarla ortalama 5-7 günde çoğunlukla tedaviye iyi yanıt veriyor.” diye konuştu.

– “Takip edilmezse başka organları etkileyen daha ağır hastalıklar ortaya çıkabilir”

Aydemir, bazı durumlarda probiyotik takviyesinin mantar enfeksiyonlarını azalttığına dikkati çekerek, ağızdan verilen probiyotiklerin canlı bakteriler olduğunu, bebeklerde birtakım bağırsak şikayetlerini ve pamukçuğu azalttığını kaydetti.

Pamukçuğu bazı durumlarda ılık suyla veya karbonatlı suyla temizlemeyi tedavi amacıyla değil önleme amacıyla tavsiye ettiklerinden bahseden Aydemir, erken dönemde özellikle diş etinde, dil üzerinde, damakta süt veya mama kalıntılarının karbonatlı ılık suyla temizlenmesinin pamukçuğu önleme açısından faydalı olabileceğini bildirdi.

Aydemir, pamukçuk hastalığının takip edilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Pamukçuğu belli durumlarda çok sık görüyoruz ama özellikle 6 aydan sonra çocuğun ağzında pamukçuk enfeksiyonu görülüyorsa, bu çocukları bağışıklık sistemi yetersizliği açısından takip etmeyi mutlaka öneriyoruz. Takip edilmezse başka organları etkileyen daha ağır hastalıklar ileri aylarda ortaya çıkabilir. İlaç tedavisi ile düzelmeyen veya sık tekrar eden pamukçuk hastalığı bağışıklık sistemi yetersizliği hastalıklarının ilk ve en erken bulgusu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu nedenle bebeklik döneminde mantar enfeksiyonuna yönelik ağızdan verdiğimiz antifungal tedaviye rağmen 1 aydan uzun süre düzelmeyen veya 6 aydan büyük bebeklerde tekrarlamaya devam eden pamukçuk enfeksiyonlarında bebeğin bağışıklık sistemi yetersizliği açısından tetkik edilmesi gereklidir.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Auto King, “MESEM” işbirliği ile lise çağındaki gençleri otomotiv sektörüne hazırlıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.09.2024 20:52
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Auto King , Milli Eğitim Bakanlığına bağlı “Mesleki Eğitim Merkezleri” (MESEM) ile işbirliği içinde, lise çağındaki gençleri eğiterek otomotiv sektörüne kazandırmaya devam ediyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Auto King MESEM ile süregelen işbirliği doğrultusunda, 2024 – 2025 eğitim döneminde de MESEM'e kayıtlı 10 lise öğrencisini, Kartal'daki servis merkezinde uzun dönemli stajyer olarak istihdam ederek eğitimlere başladı. Şirket bu programla bir yandan gençleri meslek sahibi yapıp ustalık yolunu açarken, araç bakım-onarım sektöründe kalifiye eleman ihtiyacının karşılanmasına da katkı sağlamayı hedefliyor.

Auto King kendi bünyesinde 2007'de hayata geçirdiği “Auto King Akademi” kanalıyla, öncelikle Türkiye çapındaki tüm çalışanlarını sürekli eğitimlerle alanında yetkin, sertifikalı ustalar haline getiriyor. Şirket bunun yanında, mesleki eğitim alanında üstlendiği misyonla da “MESEM” ile işbirliğinde bugüne kadar 150'nin üzerinde gence de bakım-onarım alanında pratik eğitimleri verdi. Bu öğrenciler eğitimlerini başarıyla tamamlayıp “MESEM” tarafından “ustalık belgesi” alırken, 80'in üzerinde genç de “Auto King” bünyesinde istihdam edilerek ustalık kariyerlerine başladı.

Mesleki eğitim merkezine devam eden öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde pratik meslek eğitim alıyor. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan Mesleki Eğitim Merkezi mezunları “Ustalık Belgesi” ile “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması” alarak kendi iş yerlerini de açabiliyor. Auto King merkezlerinde sektöre adım atan öğrenciler, Auto King'in alanında yetkin, uluslararası sertifikalara sahip deneyimli “ustaları” tarafından eğitilerek mesleğe bir adım önde başlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Auto King Genel Müdürü Serkan Süer, Auto King olarak sektörlerinde kusursuz hizmet anlayışıyla tüm paydaşlarına ve müşterilerine sürdürülebilir değer yaratmak üzere çalıştıklarını ve sektörde nitelikli iş gücünü artırma misyonuyla hareket etiklerini belirtti.

Süer, MESEM ile yıllardır aralıksız devam eden işbirliklerinin çok değerli ve anlamlı olduğunu aktararak, “Ayrıca eğitimlerini başarıyla tamamlayan gençlerimizi kendi bünyemizde istihdam ediyoruz. En yüksek standartlarda iş sağlığı ve güvenliğine uygun bir ortamda, 'usta' adaylarını daha yolun başında seçme imkanı buluyor, Auto King kültürüyle yetiştiriyoruz. Genç nüfus işsizliğini azaltıp gençleri nitelikli meslek sahibi yapma yolunda önemli rolü olan MESEM ile işbirliğimizi uzun süre devam ettirerek tüm taraflara katkı sağlamayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331