Anadolu Ajansı tarafından
01 Kasım, 2023 20:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Binali Yıldırım, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni’nde konuştu:

blank

BOLU (AA) - Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Birleşmiş Milletlerin (BM), küresel sorunlara çözüm olamadığını, sorunun bir parçası durumuna geldiğini söyledi.

Eski TBMM Başkanı ve Başbakanlardan Yıldırım, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Kongre Merkezi Bordo Salonda düzenlenen 2023-2024 Akademik Yıl Açılışı’na katılarak bir konuşma yaptı.

Yıldırım, BAİBÜ'nün iklim elçisi Rümeysanur Tokan'ın konuşmasına atıfta bulunarak, küresel ısınmanın dünyanın en büyük soykırımını beraberinde getirdiğini belirtti.

Yıldırım, iklim değişikliğiyle mücadele ve karbon ayak izinin azaltılması konularında her ülkeye görev düştüğünü vurgulayarak, bu konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.

Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü coşkusunu, millet ve ülke olarak hep beraber yaşadıklarına işaret eden Yıldırım, "Yeni yüzyıl, Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi 'Türkiye Yüzyılı' olacaktır. Ben buna bir ilave daha yapıyorum. Yeni yüzyıl Türk dünyasının yüzyılı olacak. Bunun ayak seslerini işitiyoruz." dedi.

Birleşmiş Milletlerin (BM), İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kurulduğunu hatırlatan Yıldırım, 5 daimi üyenin küresel savaşların tam ortasında yer aldığını vurguladı.

Yıldırım, şöyle konuştu:

"Ukrayna, Rusya'da bunu görüyoruz. İsrail, Gazze meselesinde bunu görüyoruz. Bırakın ateşkesi, oradaki masum, çoluk çocuk insanların katledilmesini engellemeyi, 'kapılar açılsın da bunlara ilaç gelsin, yiyecek, içecek gelsin, su gelsin, hayatlarını idame ettirecek yardım gelsin', yönündeki bir oylamaya dahil tahammül edemediler. Onu da reddettiler. BM Genel kurul toplanıyor. 140 ülke, 'Ambargo kaldırılsın, kapıları açılsın' diyor. 14 ülke 'Olmasın' diyor. Ve 14, 140’tan büyük olur. Şimdi dünyanın geldiği nokta bu. Birleşmiş Milletler, küresel sorunlara çözüm olamadığı gibi sorunun bir parçası durumunda."

- "Bu iki savaşta da vekalet savaşı yapılıyor"

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uzun zamandır ifade ettiği "Dünya 5'ten büyüktür" sözünün, bugün daha çok ülke tarafından dile getirildiğini belirtti.

İsrail-Filistin çatışması ve Rusya-Ukrayna savaşının, dünyanın kanayan yarası olduğuna değinen Yıldırım, bu savaş ve çatışmanın ardında güçlü devletlerin olduğunu kaydetti.

"Bu iki savaşta da vekalet savaşı yapılıyor" diyen Yıldırım, şöyle konuştu:

"Ukrayna Savaşı'nda, Rusya Savaşı'nda, 'Çocuklar ölmesin, siviller ölmesin' diye bas bas bağıranlar, Gazze'de her 10 dakikada bir çocuk ölüyor, kadınlar, siviller, masum insanlar ölüyor. 'Olur savaştır. Ne yapalım?' deyip geçiştiriyorlar. Burada da Batı'nın iki yüzlülüğüne de yazık ki bir kez daha şahit oluyoruz. 'Yüzyıl önce çizilmiş bu sınırlar tekrar değişecek.' diyorlar. 'Hiç hazmedemedik.' diyorlar ve savaşı genişletme azimlerinin olduğunu açık açık ortaya koyuyorlar."

Yıldırım, savaşın da bir hukukunun olduğuna, İsrail'in savaş hukukunu da göz ardı ettiğine dikkati çekerek, savaş hukukuna göre hastanelere ve sivillere saldırılmaması gerektiğinin altını çizdi.

İsrail'in, sivillere ve hastanelere yönelik saldırıları gözünü kırpmadan gerçekleştirdiğine söyleyen Yıldırım, "Uluslararası Ceza Mahkemesi, elbette ki bu işler için kuruldu. Tam işlevsel olmasa da Bosna soykırımından sonra varlığını göstermişti. Ümit ederim ki, burada yaşananlar da bir gün onun müsebbipleri de Uluslararası Ceza Mahkemesine getirilir. Ve bunların hesabı sorulur." ifadesini kullandı.

Yıldırım, "Hamas'ı yok edeceğiz" diyen İsrail'in, bütün Filistin'i yok etmek için orantısız güç kullandığını vurgulayarak, dünyanın buna sessiz kalmasının çok vahim olduğunu sözlerine ekledi.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
18 Nisan, 2025 19:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu Üniversitesi’nde turizm konuşuldu

Kastamonu Üniversitesi’nde Turizm Haftası aktiflikleri çerçevesinde düzenlenen panelde turizm konusu tüm taraflarıyla ele alındı.
Kastamonu Üniversitesi’nde, bu yıl 49’uncusu düzenlenen Turizm Haftası aktiflikleri çerçevesinde "Turizme Çok İstikametli Bir Bakış" başlıklı panel gerçekleştirildi. Panelde ziraî turizmden kırsal kalkınma dayanaklarına, tabiat turizmi uygulamalarından alan kılavuzluğuna kadar pek çok konu başlığı ele alındı.
Turizm Fakültesi İstiklal Yolu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Doç. Dr. Gülizar Cengiz’in üstlendiği panele, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhan Sevim, Doç. Dr. Aydoğan Aydoğdu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kastamonu Koordinatörü Ahmet Kuyulu, Ilgaz Dağı Ulusal Park Şefi İklim Çavuş Kara’nın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Panelin açılışında konuşan Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhan Sevim, "Turizm Haftası vesilesiyle düzenlediğimiz bu panel, öğrencilerimiz için hem bilgi hem de ilham kaynağı olacaktır. Bu noktada iştirakçilere teşekkür ediyoruz" dedi.
"Lavanta Tarımı ve Bir Turistik Çekim Gücü Olarak Kullanımı" başlıklı sunumuyla birinci konuşmayı gerçekleştiren Doç. Dr. Aydoğan Aydoğdu, son yıllarda büyük ilgi gören lavanta üretiminin Kastamonu’ya sağladığı katkıları dinleyicilerle paylaştı.
Aydoğdu, lavanta tarımının hem sürdürülebilir hem de çevreci bir faaliyet olduğuna dikkat çekerek, bu üretim biçiminin Kastamonu’nun ekonomik ve turistik kalkınmasında güçlü bir etken olduğunu vurguladı.
Doç. Dr. Aydoğdu’nun ardından söz alan TKDK Kastamonu Koordinatörü Ahmet Kuyulu ise, kırsal turizme yönelik sunulan hibe dayanakları hakkında iştirakçilere bilgi verdi.
Kuyulu, Kastamonu Vilayet Koordinatörlüğü olarak bugüne kadar çeşitli alanlarda toplam 495 projeye yaklaşık 24 milyon avro hibe dayanağı sağlandığını belirtti. Bilhassa hayvancılık alanında Kastamonu’ya geniş kapasiteli büyükbaş hayvancılık tesislerinin kazandırıldığını tabir eden Kuyulu, 2024 yılı prestijiyle Turizm İşletme Dokümanlı 15 konaklama tesisi ve 258 oda kapasitesinin oluşturulduğunu, bu sayının gelecek yıllarda da artmasının hedeflendiğini söyledi.
Panelin son oturumunda ise Ilgaz Dağı Ulusal Park Şefi İklim Çavuş Kara, "Doğa Turizmi Uygulamaları ve Alan Kılavuzluğu" başlıklı sunumunda tabiat temelli turizmin uygulama alanlarına ait değerlendirmelerde bulundu. Kara, Ilgaz Ulusal Parkı’nı tanıtarak, yaz ve kış devirlerinde bölgede gerçekleştirilen turizm aktiviteleri hakkında bilgi verdi.
Katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla devam eden panel, konuşmacılara plaket takdiminin akabinde sona erdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.