Halil Kızılyer tarafından
17 Ocak, 2024 09:59 tarihinde yayınlandı
A+ A-

MESS Kapsamındaki İşyerlerinde Grev Kararı Alındı

blankÖzçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, binlerce metal işçisi adına Metal Sanayicileri İşverenleri Sendikası(MESS) ile yürütülen Grup Toplu İş Sözleşmesine ilişkin bugüne kadar yaptıkları tüm görüşmelerde anlaşma sağlanamadığını, bu kapsamda grev kararı aldıklarını açıkladı. Konuyla ilgili yazılı bir basın açıklaması yapan Genel Başkan Yunus Değirmenci, “Binlerce üyemizin haklı talep ve beklentilerinin karşılanması adına 26 Eylül 2023 tarihinde, işveren sendikası MESS ile yeni dönem toplu iş sözleşmesi için masaya oturduk. Bu sürecin masa başında, üyelerimizin huzur ve mutluluğuna katkı sağlayacak ve işyerlerimizde iş barışını sağlam temeller üzerine oturtacak şekilde görüşmelerimizi yürüttük. Ne yazık ki, tüm iyi niyetli çabalarımıza rağmen MESS, günümüz ağır geçim koşullarını göz ardı ederek, üyelerimizin talep ve beklentilerine kulak tıkayarak, aynı hassasiyeti göstermemiştir.” diyerek aldıkları grev kararının haklılığına vurgu yaptı. Son olarak 13 Ocak 2024 tarihinde MESS yetkilileri ile Özçelik-İş müzakere heyetinin bir araya geldiğini ve burada da anlaşma sağlanamadığını kaydeden Değirmenci, “Son ana kadar üyelerimiz adına MESS’in beklentilerimizi karşılayan bir teklifle karşımıza çıkacağını umut etmiştik. Bugün geldiğimiz noktada MESS, üyelerimizi çaresizlik çukuruna atmış, hayat pahalılığına karşı çalışanlarını yalnız bırakmış, bizleri tezgah başlarından sahaya inmeye zorlamıştır. Sonuçları ne olursa olsun, üyelerimizin ve ailelerinin yüzünü güldürmek için dün nasıl masada mücadele verdiysek, bugün ve yarın da sahada mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. “CEVABIMIZI SAHADA VERMEYE BAŞLIYORUZ” “Hayat pahalılığı ve zorlu geçim koşulları ortadayken kimse bizden geri adım atmamızı veya herhangi bir taviz vermemizi beklemesin” diyen Değirmenci, “Üretimden gelen gücümüzü görmezden gelen, biz emekçiler olmasa da üretim yürürmüş gibi bir algıyla süreci yürüten, kendi işçisine insan gibi yaşamayı çok görenlere bundan sonra cevabımızı sahada vermeye başlıyoruz. Almış olduğumuz grev kararımız, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesini kapsayan işyerlerimizde alınteri akıtan üyelerimiz başta olmak üzere işyerlerimize, sendikamıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Üyelerimizin talep ve beklentileri karşılanana kadar saha da da azim ve kararlılıkla mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi. (Halil Kızılyer) blank
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.