blank
Anadolu Ajansı tarafından
18 Ocak, 2024 15:06 tarihinde yayınlandı
A+ A-

El sanatı eserlerin bozulmadan geleceğe taşınması için lifli bitkilerden kağıt üretiyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı ve Düzce Üniversitesi (DÜ) öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Parlak, Türk el sanatları eserlerinin deforme olmadan gelecek nesillere aktarılması için lifli bitkilerden kağıt üretiyor.

Ebru sanatı ve el yapımı kağıtlar alanında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcı Listesi'nde yer alan DÜ Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Parlak, ebruda 8 yıl önce, el yapımı kağıtlar alanında ise 2022'de Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı unvanını aldı. Tezhip, ebru ve minyatür gibi geleneksel Türk sanatlarında 500'ü aşkın esere imza atarak yurt içinde ve dışında 11 kişisel sergi açan Parlak, AA muhabirine, ustası Alparslan Babaoğlu'ndan 2016'da ebru alanında icazet aldığını söyledi. Daha sonra el yapımı kağıtlar konusunda araştırmalar yaptığını ve Güney Kore'deki eğitiminin ardından Düzce Üniversitesi atölyelerinde sanatsal el yapımı kağıt üretimine başladığını anlatan Parlak, ebru, tezhip, minyatür, hat, kat'ı (kağıt veya deri oyma sanatı) gibi sanatlarda el yapımı kağıtlar kullanıldığına işaret etti.

"Yaptığımız eserlerin gelecek nesillere ulaşmasını amaçlıyoruz"

Parlak, bu kağıtların kullanıldığı el yazması eserlerin bozulmadan bugüne ulaştığına dikkati çekerek, eserlerin gelecek nesillere ulaşmasını amaçladıklarını aktardı. Asit ve benzeri kimyasallarla yoğrulup hazırlanan kağıtların 50-100 yılda deformasyona uğradığını vurgulayan Parlak, "Yaptığımız kağıtlarda ise herhangi bir kimyasal bulunmuyor. Doğal malzemelerin liflerini ayırarak selüloz haline getiriyoruz. Bu nedenle üzerinden yüzyıllar geçse de bozulmadan gelecek nesillere ulaşabiliyor." dedi. Parlak, kağıtları genellikle dut ağacının kabukları, pamuk, keten, kendir ve kenevir gibi uzun lifli bitki özlerinden imal ettiklerini belirterek, bu alanda kullanılmak üzere ithal edilen kağıtların son dönemde Türkiye'de üretildiğini ve kendilerinin de üniversite atölyelerinde el yapımı kağıt imal ettiklerini dile getirdi.

"Ustalarımızdan nasıl öğrendiysek öğrencilerimize aktarmaya çalışıyoruz"

Parlak, uzun lifli bitkileri dibekte döverek liflerinden selülozlarını ayırdıkları bilgisini vererek şunları kaydetti: "İçerisine şap ve jelatin atıyoruz. Şap atmamız, yüzyıllar içerisinde güve ve benzeri haşerelerin eserlere zarar vermemesi için. Muhallebi de doğal malzeme olduğu için yüzyıllar sonra buhar yardımıyla eseri yapıştırdığımız yerden söküp restore etme imkanı sağlıyor. Geçmiş dönemlerdeki el yazması eserler ve levhaları günümüzde restore eden sanatçılarımız bu yöntemleri kullanıyor." Çırpıcıdaki lifleme işleminin ardından malzemelerin tekneye alındığını, preslendikten sonra elekler yardımıyla kağıda dönüştürüldüğünü anlatan Parlak, şöyle konuştu: "Sonrasında mühre yaparak kağıdın üzerindeki pürüzü alıyoruz. Kağıdın yanı sıra ebru sanatında da doğal malzemeler kullanıyoruz. Toprak bazlı inorganik pigment boyalar kullanarak eserlerimizin güneş ve dışarıdaki şartlarda bozulmamasını sağlıyoruz. Ustalarımızdan, geçmişimizden, atalarımızdan nasıl öğrendiysek aynı şekilde biz de bu sanatı uyguluyor ve öğrencilerimize aktarmaya çalışıyoruz." (AA)  
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Mayıs, 2025 17:38 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsunspor’da Avrupa hayali tamam, sıra lig etabını garantilemede

off çeşidinden elense bile yoluna Konferans Ligi’nde devam edebilecek. Karadeniz temsilcisi, 3. Beşiktaş’ın 1 puan gerisinde girdiği son 3 haftada lig üçüncüsü olmak için gayret sarf edecek.
Samsunspor, tarihinde birinci kere Avrupa kupalarında uzunluk gösterecek. 5 dönem evvel 3. Lig’e kadar düşen, şirketleştikten sonra 11 yıllık Süper Lig hasretini sonlandıran kırmızı-beyazlılar, 2 devir transfer yasağıyla uğraştığı bu sezonda ligi birinci 5 sırada bitirmeyi garantilediğinden Avrupa kupalarında ön elemede olsa maç oynamaya hak kazandı. Samsun temsilcisi, kalan 3 haftada ise lig üçüncüsü olarak en az makûs UEFA Konferans Ligi’nde lig etabına katılmayı garantilemek istiyor.

Türkiye’yi 5 grup temsil edecek
Gelecek dönem Avrupa kupalarında Türkiye’yi 5 kadro temsil edecek. Lig birincisi elemesiz Şampiyonlar Ligi’ne, lig ikincisi Şampiyonlar Ligi’nde 2 eleme turu oynayacak. Lig üçüncüsü Avrupa Ligi play-off turu oynayacak, lig dördüncüsü Avrupa Ligi’nde 3 eleme çeşidi oynayacak ve lig 5.’si de Konferans Ligi’ne katılmak için 3 eleme tipi oynayacak. Şu anda birinci 5 sırayı garantileyen Samsunspor, 3. olup Avrupa Ligi play-off cinsinde elense bile Avrupa’da yoluna Konferans Ligi lig etabından devam edebilecek. Samsunspor, 4. yahut 5. sırada ligi bitirirse en az 3 eleme tipi oynamak zorunda kalacak ve rastgele birinde elendiğinde Avrupa macerası lig basamağına ulaşamadan sonlanmış olacak. 24 hafta ligin birinci 3 sırasında yer alan Samsunspor, en az Konferans Ligi’nde lig etabına katılmayı garantilemek istiyor. Bu nedenle de şu anda 1 puan geriden takip ettiği 58 puanlı lig üçüncüsü Beşiktaş’ı kalan 3 haftada geçip lig 3. sırada bitirmek istiyor.
57 puanla 4. sırada bulunan Samsunspor, kala 3 haftada içeride Sivasspor, deplasmanda Trabzonspor ve içeride Kayserispor ile çaba edecek. 58 puanlı Beşiktaş ise kalan 3 haftada küme düşmemesi çabası veren 38 puanlı Alanyaspor (D), 40 puanlı Çaykur Rizespor (E) ve 35 puanlı Bodrum FK (D) ile karşılaşacak. 2’li averajda Beşiktaş’ın gerisinde olan Samsunspor, lig 3.’sü olmak için dönem sonunda Beşiktaş’ın en az 1 puan önünde ligi bitirmesi gerekiyor.
Öte yandan lig beşincisi 51 puanlı Başakşehir’i geçip Avrupa’ya gitmek için da 46’şar puanlı Trabzonspor, Konyaspor, Kasımpaşa’nın yanı sıra 47 puanlı Göztepe, ve 50 puanlı Eyüpspor da kalan maçlarda gayret verecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.