Anadolu Ajansı tarafından
23 Nisan, 2024 08:31 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu’da selin yıktığı köprüler yeniden inşa ediliyor

blank

KASTAMONU (AA) - ÖZGÜR ALANTOR - Kastamonu'da son üç yılda yaşanan dört selde yıkılan ve zarar gören 92 köprüden 54'ü yeniden inşa edildi, 38'inin yapımı sürüyor.

Kentte en büyük sel felaketi Bozkurt ilçesinde 2021 yılı Ağustos ayında yaşandı. Bu felaketin ardından 2022 yılı Haziran ayında yaşanan sel de kentin sahil ilçelerini etkiledi. Kastamonu'da 2023 yılının Haziran ve Temmuz aylarında iki sel daha yaşandı.

Seller, başta Bozkurt ilçesi olmak üzere kentte can kayıplarının yanı sıra çok sayıda yol ve köprüye zarar verdi. Yıkılan ve zarar gören köprülerden şu ana kadar 54'ü yeniden inşa edilirken, 38'inin yapımına devam ediliyor.

Kastamonu Valisi Meftun Dallı, AA muhabirine, kentte yaşanan sellerin büyük zarara yol açtığını belirtti.

Dallı, "Bunlardan ikisi büyük, ikisi de nispeten daha az zarar veren seller olmuştur. Bu sellerde pek çok köprümüz ve yolumuz zarar görmüş. Bozkurt başta olmak üzere ilçelerimiz ve köylerimiz bu selden zarar görmüş." dedi.

Yaşanan sellerin yaralarının hızla sarılmaya çalışıldığını dile getiren Dallı, "Bozkurt'la ilgili şunu çok rahat söyleyebiliriz, dışarıdan gelen birisi şu anda orada sel felaketi yaşandığını anlayamaz. Allah devletimize zeval vermesin. Çok güzel bir iş çıkartılmış orada." ifadelerini kullandı.

- Köprülerin bir an önce tamamlanması hedefleniyor

Şu ana kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Dallı, şöyle konuştu:

"İlçelerimizin, köylerimizin yollarını, köprülerini bir an önce düzeltmek için İl Özel İdaresi, DSİ ve Karayolları bölge müdürlükleri ile çalışıyoruz. Bu çerçevede 4'ü yaya, 50'si araç köprüsü olmak üzere toplam 54 köprü bitirilmiş durumda. Karayolları Bölge Müdürlüğünce yapılan 9 köprünün maliyeti 362 milyon lira. DSİ Bölge Müdürlüğünce yapılan 33 köprünün maliyeti 1 milyar 89 milyon lira. İl Özel İdaresi tarafından tamamlanan ve devam eden köprüler için bugüne kadar harcanan para 153 milyon 229 bin 874 lira. Selde hasar gören köprülere şu ana kadar harcanan para 1 milyar 604 milyon 229 bin lira. Şu anda yapımı hala devam eden köprülerimiz var. Bunların sayısı 38. Bir an önce onları da bitirip, hizmete sunmak istiyoruz."

Olası afetlere dayanıklı köprüler yapmaya çalıştıklarının altını çizen Vali Dallı, "Selden sonra köprülerimiz yeniden projelendirildi. 'Afetin getirdiği sıkıntıların bir daha yaşanmaması için ne yapılması gerekir?' sorusu sorularak, projelendirilerek köprülerimiz, yollarımız, altyapımız yeniden yapılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kastamonu'nun geniş bir coğrafyaya sahip olduğunu dile getiren Dallı, "Kastamonu'nun kırsalda 11 bin kilometreden fazla yol ağı var. 1054 muhtarlığımız var, bağlılarıyla birlikte 3 bin 668 kırsal yerleşim yerimiz var. Bazılarında 3-5 kişi yaşıyor ama bunların hepsi bizim insanımız ve herkese hizmetler götürüyoruz." diye konuştu.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 19:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Şanlıurfa’da ‘UNESCO Müzik Şehri’ olma sevinci

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Kent, 2026 yılında UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısına ev sahipliği yapacak.

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, düzenlediği basın toplantısında, mutLu haberi basın mensuplarıyla paylaştı. Gülpınar, toplantıda tarihi, zengin kültürel birikimi ve köklü müzik geleneğiyle adından söz ettiren kentin UNESCO'nun Geliştirici Şehirler Ağı içerisinde "Müzik Şehri" unvanına sahip olarak önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

"Dünyanın önemli aday şehirlerini geride bıraktık"

Gülpınar, "Dünyanın dört bir yanından aralarında Kansas City, Belfast, Da Lat gibi iddialı birçok uluslararası aday şehirle bu süreçte yarıştık ve onları geride bırakarak bu prestijli organizasyona ev sahipliği yapmaya hak kazandık. 2026 yılında düzenlenecek olan UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapma hakkı, geçtiğimiz hafta İtalya Pesaro'da gerçekleştirilen toplantıda ilan edildi ve bu önemli görev Şanlıurfa'mıza verildi. UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapacak şehri simgeleyen küre İtalya'dan bize geçti. Küre, 2026 yılında yapacağımız toplantı sonrasında bir sonraki ev sahibine teslim etmek üzere o güne kadar bizde kalacak. Bu karar, sadece şehrimiz için değil tüm Türkiye için büyük bir onur ve kültürel bir diplomasi zaferidir. Bu başarı, son bir yılda yürüttüğümüz yoğun çabalar ve diplomatik girişimler ile Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığımızın titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde mümkün olmuştur. Şanlıurfa'nın sadece bir müzik şehri değil, Göbeklitepe'den Balıklıgöl'e, eşsiz mutfağından halk edebiyatına kadar tarih ve kültürle yoğrulmuş çok yönlü bir medeniyetin merkezidir. Yaklaşık 80 ülkeden müzik şehirlerinin temsilcilerinin katılması beklenen bu toplantı, uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine, bilgi ve deneyim paylaşımının artırılmasına katkı sunacak; aynı zamanda şehrimizin yerel kültürel potansiyelinin global ölçekte tanıtımına imkan sağlayacaktır. Bugünden itibaren hazırlık sürecine girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’ya müzik şehri unvanının verilmesi kentte büyük sevince neden oldu. Vatandaşlar, turizm başta olmak üzere birçok alanda gelişime büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.