Anadolu Ajansı tarafından
02 Haziran, 2024 14:38 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yerlere atılan sigara izmaritleri çevreyi görünenin ötesinde kirletiyor

Cadde ve sokaklara atılan izmaritler görünür kirliliğin yanı sıra su ve toprağın zehirlenmesine yol açıyor.

Ankara
Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, dünya genelinde her 3 sigaradan 2'si yere atılıyor. Bu da her yıl yaklaşık 4,5 trilyon izmaritin çevreye saçılarak suyu ve toprağı zehirlemesi, hatta orman yangınlarına neden olması anlamına geliyor. Sigara izmaritleri, selüloz asetat gibi maddelerden oluşuyor. Bu maddeler doğaya atıldıklarında yıllarca bozulmadan kalıyor ve çevreye ciddi zararlar veriyor.  

"İzmaritlerin içinde binlerce plastik parçası bulunuyor"

Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülen Güllü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigara izmaritlerinin içinde binlerce mikroplastik parçacığı bulunduğunu belirtti. Güllü, izmaritlerin doğada çözünmesinin çok uzun yıllar aldığını vurgulayarak, "İzmaritler, solucanlar ve bakteriler dahil topraktaki yararlı mikroorganizmaları zehirliyor. İçlerindeki binlerce mikroplastik parçacık, havaya ve doğaya karışarak soluma yoluyla vücudumuza giriyor." dedi. Mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki etkilerinin endişe verici olduğunu söyleyen Güllü, "Plastikleri soluduğunuzda kan bariyerini geçip beyninize kadar gidebiliyor. Yapılan son çalışmalar, bu mikroplastiklerin beyinde, anne sütünde ve kanda bulunabildiğini gösteriyor. İzmaritlerden yayılan mikroplastikler yağmur ve kar suyunda bile görülebiliyor." diye konuştu.  

"Yere atılan izmaritleri personelimiz topluyor"

Çankaya Belediyesi Temizlik İşleri Müdür Yardımcısı Paki Kılavuz ise Ankara'nın en işlek noktalarından Kızılay Karanfil Sokak'ta AA'ya yaptığı açıklamada, cadde ve sokaklardaki izmaritlerin belediyelerin temizlik personelince toplandığını, ayrıca izmaritlerin yere atılmaması için Çankaya Belediyesinin "sigaralık" olarak adlandırılan kutuları çöp torbalarının üzerine entegre ettiğini anlattı. Cadde ve sokak yoğunluğuna göre yere atılan izmarit sayısının değişkenlik gösterdiğini belirten Kılavuz, "Hafta içi günlerde sadece bir personelimiz 2 binden fazla izmarit topluyor. Hafta sonu daha yoğun oluyor. Yoğun olunca bu sayı iki katına kadar çıkabiliyor." dedi. Kılavuz, şöyle devam etti: "Personelimiz sabah saat 07.00'de çalışmaya başlar. Saat 16.00'ya kadar çalışmasını devam ettirir. Bu çalışma içerisinde alan içerisinde bulunan tüm temizlik çalışması yapılıyor. Ama çalışma zamanı içerisinde en büyük süre izmaritlerin temizlenmesine gidiyor."   Kılavuz, özellikle mazgallara atılan sigaraların toplanmasının zaman aldığına değinerek, vatandaşlara temiz bir kent için sigara izmaritlerini yere atmamaları çağrısında bulundu.(AA)
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2025 18:23 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Prof. Dr. Teoman Duralı’nın Adı BEUN İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinde yaşayacak

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle ideolojinin yerli ve ulusal sesi, mütefekkir Türk âlimi Prof. Dr. Teoman Duralı’nın ismiyle taçlandı.
16 Nisan 2025 tarihli ve 9724 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle, BEUN İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinin ismi "Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Teoman Duralı İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi" olarak ilan edildi. Kelam konusu karar, 17 Nisan 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, bahse ait yaptığı açıklamada, bu manalı ismin üniversite çatısı altında yaşatılmasının hem bilim hem de üniversite topluluğu için büyük bir gurur ve memnunluk olduğunu vurguladı. Özölçer şöyle dedi:
"Emeğin başşehri Zonguldak’ın gururu Merhum Prof. Dr. Teoman Duralı hocamız; yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın birçok ülkesini gezmiş, alanında pahalı bilim insanları yetiştirmiş, insanlık fikrinin yol göstericilerinden çok değerli bir ilim neferidir. Derin felsefi birikimi, ilmi müktesebatı ve entelektüel duruşuyla da bizlere hem rehber hem ilham kaynağı olmuştur. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle 101 yıllık esaslı geçmişe sahip Üniversitemizin İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesine onun isminin verilmesi, sadece bir isim değişikliği değil; bir misyonun, bir duruşun ve bir vizyonun Üniversitemizde beden bulmasıdır. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak Prof. Dr. Teoman Duralı hocamızın klasik ve kültürel kıymetleriyle hemhâl olmuş entelektüel şahsiyeti ve bizlere rehber olan çalışkanlığıyla onun müsaadeden yürüyen, düşünmeyi, sorgulamayı ve üretmeyi temel alan kuşaklar yetiştirmeye devam edeceğiz. Bedelli Hocamızın; ideoloji, tarih, sosyoloji, psikoloji, Türk lisanı ve edebiyatı, Batı lisanları ve edebiyatları üzere insanı ve toplumu anlamaya yönelik pek çok disiplini bir ortada barındıran İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemize isminin verilmesi, Teoman Duralı’nın çok taraflı ve derinlikli akademik mirasıyla müsemma olmuştur. Bu his ve fikirlerle Teoman Duralı hocamızın ismini İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemize uygun gören Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şahsım, üniversitem ve Zonguldaklı hemşehrilerim ismine şükranlarımı arz ediyorum. Bu manada takviyeleriyle her vakit yanımızda olan Yükseköğretim Kurulu Liderimiz Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’a ve Yükseköğretim Kurulu ailesine de teşekkür ediyorum."
Teoman Duralı’nın fikir dünyasının, genç akademisyenlere ve öğrencilere ilham kaynağı olacağını kelamlarına ekleyen BEUN Rektörü Prof. Dr. Özölçer, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
"Teoman Duralı ismiyle bütünleşecek Fakültemiz, bundan sonra büyük bir vefa duygusu ve ilmi sorumlulukla, değerli hemşehrimiz ve kıymetli aydınımız Prof. Dr. Teoman Duralı hocamızın mirasını yaşatacak ve yeni kuşaklara aktaracaktır."

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.