Görme ve duyma engellilerle empati yapabilmek için bilgisayar oyunu geliştirdiler

Anadolu Ajansı
Yayın: 16.06.2024 04:22
A+ A-

KASTAMONU (AA) – BİLAL KAHYAOĞLU – Kastamonu'da Tosya Fen Lisesi öğrencileri, görme ve duyma engellilerin bilgisayar oyunu oynarken yaşadıkları sorunları gösterebilmek amacıyla oyun geliştirdi.

Tosya Fen Lisesi 11. sınıfta eğitim gören Eyüp Talha Pelit, Yusuf Talha Okuyucu, Abdullah Salih Varlık ve Furkan Şenovalı, görme ve duyma engellilerin oyun oynarken yaşadığı sorunları başkalarının da anlayabilmesi için bilgisayar oyunu geliştirmeye karar verdi.

Geliştirilen “Nanoninja” ismi verilen bilgisayar oyununda oyuncu, bazı yerlerde görme duyusu olmadan sadece sesle, bazı yerlerde de ses duyusu olmadan görsel olarak ilerliyor.

Oyunu İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen Bilim Festivali'nde sergileyen öğrenciler, projelerini geliştirmeyi hedefliyor.

– Oyunu piyasaya sunmayı hedefliyorlar

Oyunu geliştiren öğrencilerden Eyüp Talha Pelit, AA muhabirine, arkadaşlarıyla engellilerin oyun oynarken çektikleri sıkıntıları gördüklerini, bununla ilgili çalışma yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Oyun ile görme ve duyma engellilerin oynarken neler yaşadıklarını anlamaya çalıştıklarını vurgulayan Pelit, “Karakterimiz bir fabrikada üretilirken patlama sonucunda kaçıyor. Patlama nedeniyle de değişime uğruyor. Bu nedenle oyunun bazı kısımlarında bir anda görme ve duyma yeteneğini kaybediyor. Bu şekilde empati yeteneğimizi geliştirerek engelli arkadaşlarımızı daha iyi anlayabiliyoruz. Sahayı duyarak ya da sadece görerek oynamaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Oyunu geliştirmeye devam ettiklerini anlatan Pelit, “Onlara da destek olmuş oluyoruz. Hala gelişim sürecinde aslında. Daha planlarımız devam ediyor. Oyun piyasasına çıkarmaya kadar ilerlemeyi düşünüyoruz.” dedi.

Yusuf Talha Okuyucu da oyunlarını piyasaya sürmek için çalışma yürüttüklerini dile getirerek, “Türkiye pazarından sonra bir yardımcı bulup dünya pazarına yayınlamayı planlıyoruz. Gelecekle ilgili hedefimiz, bu oyunu yaygınlaştırıp engelli dostlarımızın nasıl oyun oynayabildiğini göstermek.” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Erkan Sözeri takımın, kızı mutfağın “hocası”

Anadolu Ajansı
Yayın: 28.09.2024 16:07
A+ A-

ŞANLIURFA (AA) – RAUF MALTAŞ – Teknik direktör Erkan Sözeri ile diyetisyen kızı Yağmur Sözeri, Trendyol 1. Lig ekiplerinden Şanlıurfaspor'un başarısı için birlikte çalışıyor.

Teknik direktör Erkan Sözeri, AA muhabirine, yaklaşık 20 senedir farklı kulüplerde görev yaptığını söyledi.

Farklı takımlarda da diyetisyenlik yapan kızıyla bu yıl Şanlıurfaspor'da çalışma fırsatı bulduğunu ifade eden Sözeri, bir teknik direktörün aynı takımın başarısı için kızıyla birlikte mücadele etmesinin çok karşılaşılacak bir durum olmadığını dile getirdi.

Sözeri, kulüp başkanı Giray Küçük'ün ısrarlı talebi üzerine kızı Yağmur'un takımla anlaştığını vurguladı.

Ailesinden işi gereği sürekli uzakta olduğuna dikkati çeken Sözeri, “Eşim, oğlum ve diğer kızım yanımda olmasa da özlemi, hasreti bir nebze olsa kızımla hafifletiyoruz. Yağmur hocanın burada olması bana zaman zaman sanki kardeşleri, annesi de burada gibi hissettiriyor, bu anlamda tabi ki çok mutluyuz.” diye konuştu.

Futbolun sadece teknik ve taktikten ibaret olmadığını, işin içerisinde beslenmeden, psikolojiye farklı faktörlerin de bulunduğunu ifade eden Sözeri, kızıyla çalışmaktan gurur duyduğunu kaydetti.

“İş konusunda Erkan hoca, Yağmur hocayız.” diyen Sözeri, şöyle devam etti:

“Kızımla olmak çok mutluluk ve gurur verici. Ama iş konusunda Erkan hoca, Yağmur hocayız. Bunun gayet net bir şekilde bilinmesini istiyorum. İş konusunda beni tanıyanlar bilir, hiçbir zaman duygusallık yapmam, taviz vermem. Yağmur hoca da bunu biliyor ve dolayısıyla bu anlamda güzel işler çıkarttığına inanıyorum. Yağmur'u daha önce çalıştığı takımlardaki futbolcular arıyor 'Yağmur abla, Yağmur Hocam' diye. Bu durum gerçekten mutluluğun yanında gurur veriyor bana. Bu anlamda da inşallah yolu açık olsun. Biz şu anda Şanlıurfaspor'a katkı vermek için buradayız. İnşallah güzel şeyler yaparız.”

– “2 takımla şampiyonluk yaşadı”

Yağmur Sözeri, yaklaşık 8 yıldır sporcu diyetisyenliği yaptığını söyledi.

Central Hospital Ümraniyespor ve Siltaş Yapı Pendikspor'da görev yaptığı dönemde iki takımla da şampiyonluk yaşadığını vurgulayan Sözeri, tecrübelerini Şanlıurfaspor'un başarısı için uyguladığını ifade etti.

Aile ortamı olan takımlarla başarıya daha kolay ulaşıldığını anlatan Yağmur Sözeri, Şanlıurfaspor'da hayaline kavuştuğunu dile getirdi.

Yağmur Sözeri, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hayalimdi. Dünyada benzeri görünmeyen bir şey olduğunu düşünüyorum. Bir gün babamla aynı takımda çalışabileceğimi hissediyordum ama gerçekten çok güzel. Kendimi çok şanslı hissediyorum. Buralarda olmamı sağlayan her zaman destekçim babam. Kapı açıldıktan sonra kendimi de bazı alanlarda kanıtladığımı düşünüyorum. Babama daha fazla destek olmak için özel çaba gösteriyorum.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331