Anadolu Ajansı tarafından
27 Temmuz, 2024 12:01 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük’te görme engelli bireylere yönelik “Akıl Oyunları Tasarımı” projesi başlatıldı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından düzenlenen Türkiye'nin ilk ulusal ve uluslararası Sosyal Bilimler Festivali'nde (Sosyalfest), "Engelsiz Yaşam Sosyal Model Tasarım Yarışması"nda birinci olan "Görme Engelli Bireylere Yönelik Akıl Oyunları Tasarımı" projesi hayata geçirildi. KBÜ ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Stadyum Genç Ofis'te düzenlenen uygulama etkinliğinde konuşan KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Sosyalfest'in Türkiye için önemli bir organizasyon olduğunu belirtti. Sosyalfest'in Türkiye için büyük anlamlar taşıyacağını bildiren Kırışık, Sosyalfest'in ikincisini mart ayında Ankara'da gerçekleştirmeyi planladıklarını hatırlattı. Festival kapsamında hedeflerine değinen Kırışık, şunları söyledi: "Üniversite sayımızı, protokol yaptığımız üniversite sayısını daha da artırarak, Türkiye projesi haline getirmek istediğimiz Sosyal Bilimler Festivali'ni aynı zamanda uluslararası sahaya da taşıyarak, Türkiye'nin dünya projesi haline getirme hedefiyle çalışıyoruz. Karabük'te 100 bine yakın bir katılımla gerçekleştirmiş olduğumuz bu organizasyonu, Ankara'da 1 milyon civarında bir katılım hedefiyle yola çıkarak gerçekleştirmek istiyoruz." - "Projelerimizi adım adım hayata geçirmek istiyoruz" Kırışık, "Görme Engelli Bireylere Yönelik Akıl Oyunları Tasarımı" projesini hazırlayan takımın, büyük bir başarı gösterdiğini kaydederek, şöyle konuştu: "Bu, ilk sosyal modeli hayata geçirme toplantımız. Türkiye birinciliği elde etmiş, Türkiye derecesi elde etmiş projelerimizi adım adım sizlerle birlikte hayata geçirmek istiyoruz. Bu gerçekten son derece önemli. Çünkü ilk sosyal model olarak hayata geçireceğimiz proje olacak. Engellilerimizin daha rahat yaşama alanlarına kavuşması, birlikte eğlenebilecekleri, öğrenebilecekleri zeminler oluşturulması, buluşma imkanlarının, bir araya gelme imkanlarının arttırılması açısından hem eğitici hem öğretici sosyal model tasarımımız bizim için çok önemli, çok kıymetli bir değer taşıyor." Engellilerin daha rahat yaşam alanlarına kavuşması ve sosyal görünürlüklerinin artırılması için çalıştıklarına işaret eden Kırışık, engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak her şeyin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi. Daha sonra görme engelli bireylerle çeşitli aktiviteler gerçekleştirildi. Etkinliğe, Karabük Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Akman, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademik ve idari personel ile çok sayıda davetli katıldı.
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.