Anadolu Ajansı tarafından
03 Ağustos, 2024 12:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

“Ak saçlı” milli judocuların bitmeyen heyecanı

ESKİŞEHİR (AA) - DENİZ AÇIK - Eskişehir'de yaşayan 70 yaşındaki Mustafa Uğur Yücel ile 63 yaşındaki Murat Özdemir, judoda veteranlar kategorisinde Türkiye'deki şampiyonalarda kazandıkları madalyalarına dünya şampiyonası derecesi eklemek için birlikte antrenman yapıyor.

Judoyla 11 yaşındayken tanışan emekli öğretmen Yücel ile emekli işçi Özdemir, kurdukları Yunus Emre Veteranlar Spor Kulübü bünyesinde Türkiye'deki çeşitli şampiyonalara katılıyorlar.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında bu yıl yapılan Veteranlar Türkiye Judo Şampiyonası'nda 81 kiloda Yücel, altın madalya kazanırken Özdemir, üçüncülük kürsüsünde yer aldı.

Tatamide rakip tanımayan milli judocular, 2025 yılında katılmayı hedefledikleri Veteranlar Dünya Judo Şampiyonası'na katılmak için haftanın 3 günü antrenman yapıyor.

Evli ve iki kızı, 3 de torunu bulunan Yücel, AA muhabirine, Ankara'da Selim Sırrı Spor Salonu'nda 11 yaşındayken judoyla tanıştığını, o dönem tekvandoyla da ilgilendiğini söyledi.

Aktif sporculuğu bırakıp 1987'de judo hakemliği ve Merkez Hakem Kurulu üyeliği yaptığını anlatan Yücel, "Çok sayıda sporcu ve hakem yetiştirdim. Hakemliği bırakıp yeniden sporculuğa başladım. 6 yıldır veteran sporcuyum. Yaklaşık 3 yıl önce de Yunus Emre Veteranlar Spor Kulübü'nü açtım. Takım olarak yarışmalara katılıyoruz." dedi.

"Bu yaşta spor mu yapılır, saçın beyazlamış, git evinde otur diyenler oluyor." ifadelerini kullanan Yücel, "Bunlara kulak asmadık. Ak saçlılar olarak minderde çok mutluyuz. Her yaşta spor yapılabilir. Gözümüzdeki ışık sönmedikçe yaşlı değiliz.Dünya şampiyonu olmayı hedefliyorum. Öldüğümde kefenimin yanında judogi (judo kıyafeti) ve kemerimin de yer almasını vasiyet ettim." diye konuştu.

İki oğlu ve 4 torunu bulunan Özdemir de 6 yıldır veteran judo yaptığını belirterek, "Her yıl Türkiye şampiyonasına gidiyorum. Hepsinden madalya kazanıyorum." ifadelerini kullandı.

Türkiye şampiyonasında bu yıl bronz madalya aldığını anlatan Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı:

"Günlük yaşantımda çok sakinim ancak judogiyi üzerime giydiğimde adeta aslan kesiliyorum. Spor sayesinde çok sağlıklıyım. Böylece zinde kalıyorum. Bu halime binlerce şükür."

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.