Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
07 Ağustos, 2024 15:55 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Safranbolu’da Osmanlı Kültürünün Zamanla Buluştuğu Yer

KARABÜK - Safranbolu'da 18. yüzyıl mimarisinden eşsiz bir örnek olan Saat Kulesi, görenleri büyülemeye devam ediyor. Osmanlı Devleti'nin zengin kültürel mirasını yansıtan minyatür saat kuleleri ise, kulenin bulunduğu alanı açık hava müzesine dönüştürüyor.

Osmanlı padişahı III. Selim’in sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından 1797 yılında yaptırılan saat kulesi, 227 yıldır çalışıyor. Saat kulesi, iki defa onarım görmüş ve döneminin en önemli mimari eserlerinden biri olarak günümüze kadar gelmeyi başarmış. İzzet Mehmet Paşa'nın "Herkesin evine ve cebine saat hediye edeceğim." sözüyle yaptırdığı kulenin saati, zembereksiz ve ağırlıkla çalışan bir sistemle işliyor. Safranbolu’nun önemli anıt simgelerinden biri haline gelmiş. Dikdörtgen prizma şeklindeki kule, kesme taştan inşa edilmiş olup, her cephesinde ikişer pencere ve merdivenin aydınlatılması amacıyla yer yer mazgal delikleri bulunuyor. Londra'dan getirilen mekanizma ile çalışan saatin sesi, saat başlarında o anki saate, yarım saatlerde ise bir kere çalan çanın sesi, 3 kilometre uzaklıktan duyulabiliyor. Safranbolu Kalesi'nde, Hükümet Konağı ve tarihi cezaevi ile yan yana konumlanan kule, ziyaretçiler için eşsiz bir deneyim sunuyor. Safranbolu'nun tarihine ve zengin kültürel mirasına ışık tutuyor. Müze, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından 1797'de yaptırılan tarihi Safranbolu Saat Kulesi'nin yanındaki 1 dönümlük alanda, 2014 yılında hayata geçirilen açık hava müzesi konsepti ile oluşturulmuş. Ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunan bu mekanda, Anadolu'nun pek çok ilinde yer alan özgün saat kulelerinin 1/10 ölçekli 15 minyatürü sergileniyor. Adana, Amasya, Bursa, Çanakkale, Çorum, Edirne, Elazığ, Erzurum, İstanbul, İzmir, İzmit, Kayseri, Kütahya, Samsun ve Saraybosna gibi şehirlerin tarihine ışık tutan bu minyatürler, sadece görsel bir şölen sunmakla kalmıyor, aynı zamanda her birinin arkasındaki hikaye ile ziyaretçileri derin düşüncelere yönlendiriyor. Ziyaretçiler, her minyatürün yanında bulunan bilgilendirme panolarından, kulelerin inşa süreçleri, kullanılan malzemeler ve kulelerin yer aldığı şehirlerin tarihî önemi hakkında bilgi alabiliyor. Zamanın akışını sembolize eden bu kuleler, adeta geçmiş ile bugün arasında köprü kuruyor ve Osmanlı kültürünü yeniden yaşatıyor. Anadolu Minyatür Saat Kuleleri Müzesi, sadece bir sergi alanı olmanın ötesinde, geçmişe dair eşsiz bir yolculuğa çıkmak ve Osmanlı'nın izlerini keşfetmek isteyen sanatseverleri, müzenin kapılarını aralamaya davet ediyor.

Yorumlar

  1. Ferhat

    Kaymakamlar evine giriş 75 TL olur mu

Yeni yorumlara kapalı.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.