Anız Yangını Nedir? Anız Neden Yakılır?

Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 10.08.2024 18:28
A+ A-

Anız yangını, yapılan hasadın ardından tarlada kalan bitki sapları ve kökleri yani anızın yakılması ile ortaya çıkan yangına denir.

Çiftçiler, yasak olmasına rağmen tarlayı temiz hale getirmek ve bir sonraki ekim döneme hazırlamak için anız yakma yöntemini kullanır. Ama bu uygulama bir dizi olumsuz sonuca neden olmaktadır. İşte o sonuçlar;

Uzmanlara göre; öncelikle toprak verimliliği azalır. Anız yakma, toprağın üst tabakasındaki organik maddeyi alıp yok eder. Bu durum toprağın verimliliğini azaltır ve bir sonraki dönem ekilecek olan mahsulün üretimini olumsuz etkiler. Anız yakmanın diğer bir olumsuz etkisi erozyon riski oluşturmaktadır. Anız yakma, toprak yüzeyini koruyan bitki örtüsünü yok ettiği için bu da toprak erozyonunu artırabilir. Anız yakma hava kirliliğine de neden olur. Anız yakma, atmosfere duman ve diğer zararlı partiküller saldığı için hava kirliliğine yol açar. Anız yakımı ayrıca biyoçeşitliliğin azalmasına neden olur. Anız yakma, tarlada yaşayan çeşitli mikroorganizmalar ve küçük hayvanların da ölümüne neden olur. Son olarak da anız yakımı kontrolsüz yangınlara sebebiyet vermesidir. Anız yakımı eğer çok dikkatli olunmazsa kontrol edilmesi de güç olduğu için hızlı bir şekilde yayılır ve geniş alanlarda yangınlara sebep olabilir.

ANIZ YAKMAK ZARARLI MI?

Anız yakımının zararlı olup olmadığı sürekli sorulmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi anız yakmak hem tarıma hem de ekosisteme zararlıdır. Ayrıca bölgedeki yaşama zararı vardır. Anız yakma büyük yangınlara da sebep olabiliyor. Uzmanlar anız yakmanın kesinlikle yapılmaması gerektiğini söylüyor.

ANIZ YAKMAK YASAK MI, DEĞİL Mİ?

Anız yakmak ülkemizde yasaktır. Türkiye’de 1993 yılından beri yasak olmasına rağmen, anız yangınıyla yüzey toprağının organik maddesi yok olmaktadır.

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

SAMSUN (AA) – Ladik Belediyesi Sıfır Atık Toplama Merkezinde kompost üretimine başlandı.

Ladik Belediye Başkanı Adnan Topal ile Başkan Yardımcısı Fikret Baştan, tesisi ziyaret ederek çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Topal, Sıfır Atık Merkezinde özellikle sebze pazarından toplanan bitkisel atıkların kompost makinesinde fermante edilerek gübre elde edildiğini anlatarak, “Park ve bahçelerimizdeki ihtiyacımızı kendimiz karşılayacağız. Ayrıca vatandaşlarımızın ihtiyacı olmaları durumunda onlara da tedarik edeceğiz. Böylelikle hem atıkları dönüştürüyor hem de toprağın kaybettiği zenginliği kazanmasını sağlamış oluyoruz.” dedi.

Ladik Belediyesi Sıfır Atık Merkezi Müdürü Mustafa Emin Yaman de tesiste aylık 100 kilogram kompost üretmeyi hedeflediklerini ifade etti.

​​​​​​​

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427