blank
Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
25 Ağustos, 2024 12:37 tarihinde yayınlandı

Karadenizli balıkçılar bereketli bir sezon bekliyor

SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Türkiye'nin balık ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı Karadeniz'de balıkçılar, 1 Eylül'de başlayacak yeni av sezonuna hazırlanıyor.

Yıpranmış ağlarını onaran, tekne, motor ve radarlarının bakımını tamamlayan Karadenizli balıkçılar, 1 Eylül'de başlayacak sezonda "Vira bismillah" demeyi bekliyor.

Samsun'da da balıkçılar, 4,5 aylık aranın ardından mavi sulara açılmak için gün sayıyor.

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine, Samsun'un Karadeniz'de 210 kilometre kıyı şeridi bulunduğunu söyledi.

Kentte beş balıkçı barınağında 612 tekne bulunduğunu, su ürünleri avcılığında Türkiye'de önemli yere sahip olduklarını belirten Sağlam, geçen yıl avcılıktan 58 bin ton, yetiştiricilikten de 13 bin 800 ton olmak üzere toplam 71 bin 800 ton üretim gerçekleştirildiğini anlattı.

Yeni sezonda palamudun bol olacağını tahmin ettiklerini dile getiren Sağlam, şunları kaydetti:

"2024 Ağustos ayına geldiğimizde denizde palamudun çok olacağı, bunun yanında diğer balıkların da iyi olacağını düşünüyoruz. Tabii balıkçılıkta en önemli şey iklim şartları. Hamsi, çaça, özellikle palamut Karadeniz'e has balıklarımız. Burada en büyük şey, su sıcaklığının mutlak surette düşmesi gerekiyor. Öyle olduğu zaman balıklarımız Karadeniz'de daha yağlı ve avlanabilir boyutlara ulaşmakta."

- Yeni sezona balıkçılar umutlu bakıyor

19 Mayıs ilçesindeki Dereköy Limanı'nda yeni sezon için hazırlık yapan balıkçılardan Orhan Karaosman, hazırlıklarının sonuna geldiklerine dikkati çekerek, "Kayıklarımızı bakıma çektik. Boyasını, tamir olacak yerlerini tamir ettik. Büyük kayıklar ağlarını hazırladı, gemilere yükledi." dedi.

Geçen sene iyi bir av sezonu geçirdiklerini, bu yıl daha iyi bir sezon beklediklerini vurgulayan Karaosman, "Herkes hazırlık yapıyor, kayığını yetiştirmeye çalışıyor, ağlarını tamir ediyor, elemanlarını buluyor. Sezon için herkes hazırlık yapıyor. Her şey elden geçiyor." ifadesini kullandı.

Balıkçılık yapan Adnan Tığ da bu yıl bereketli bir sezon beklediklerine işaret ederek, "Öngörülere göre, palamut, çinekop ve istavrit iyi görünüyor. Ufak tekneler oltaya gittiğinden belli oluyor, denizde az çok bereket olacağı görülüyor." diye konuştu.

Hazırlıklarında sona geldiklerini belirten Tığ, "Ağları gözden geçiriyoruz. Yeni sezona balıkçılar umutlu bakıyor. Akaryakıt fiyatları biraz yüksek ama yine de umutlu bakıyorlar. Bereketli bir sezon olacak inşallah." dedi.

Kamil Tığ ise son olarak ağlarının onarımını tamamladıklarını dile getirerek, "Hazır vaziyetteyiz. Geminin bakımıyla 2-3 ay uğraştık. Allah izin verirse Eylül 1'de 'Vira bismillah' deyip denizdeyiz. Palamut bu sene çok. Palamut erken çıkıyor. Karadeniz'de erken çıkıp erken gidiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
21 Mayıs, 2025 15:12 tarihinde yayınlandı

Artvin’de liseli gençler projelerini sergiledi

Artvin’de Kazım Karabekir Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen Bilim Fuarı’nın açılışı yapıldı.
Okulun spor salonunda gerçekleştirilen fuarda, 5 öğretmenin danışmanlığında 50 öğrencinin hazırladığı 20 proje ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Fuarın koordinatörlüğünü yürüten Yeliz Canbaz Obura, bilim fuarlarının gençlerin merak hissini geliştirdiğini, müşahede yapmayı öğrettiğini ve araştırmaların somut eserlere dönüştüğü alanlar olduğunu söyledi. Diğere, fuarda sergilenen projeler ortasında tabiattan ilham alan robot dizaynları, cet tohumlarının korunması, biyokaçakçılıkla gayret, lavantanın yararlarının araştırılması, sahipsiz hayvanların ömür şartlarının uygunlaştırılması ile tarihi mescitler ve kültürel mirasın belgelenmesi üzere hususların yer aldığını söyledi.
Her bir projenin öğrencilerin araştırma, sorgulama ve tahlil üretme maharetlerinin bir yansıması olduğuna dikkat çeken Diğere, "Bilim yalnızca laboratuvarda değil; sokakta, tarlada, okul bahçesinde, yaşadığımız her alandadır. Bu projeler, Artvin’in tabiatını, tarihini, bedellerini ve meselelerini bilimsel bir bakış açısıyla ele alma eforunun ürünüdür" dedi.
Kentte yaşanan problemlerden esinlenerek hazırlanan projeler ortasında Ahmet Berkay Bayram ve Yiğit Erim Perçim’in hazırladığı "Engelleri Aşan Robot" ile Zeynep Alkan, Arda Kağan Öztürk ve Ezgi İpek Topbaş’ın hazırladığı "Genetik Kaynakların Korunması ve Sürdürülebilir Kullanımı İçin Biyokaçakçılık ve Biyokorsanlıkla Mücadele" projeleri büyük ilgi gördü.
Öğrencilerden Zeynep Alkan, hazırladıkları projeyle lise öğrencilerini biyokaçakçılık konusunda bilinçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi. Artvin’in biyolojik çeşitlilik açısından Türkiye’nin önde gelen vilayetlerinden biri olduğunu vurgulayan Alkan, biyokaçakçılık ve biyokorsanlık kavramlarını incelediklerini ve genetik kaynakların korunarak sürdürülebilir biçimde kullanılmasının değerine dikkat çekmek istediklerini belirtti.

Bizi sosyal medyadan takip edin