Anadolu Ajansı tarafından
29 Ağustos, 2024 13:11 tarihinde yayınlandı
A+ A-

“Eskipazar Protohistorik Dönem Yüzey Araştırması Projesi” ilçenin bilinen tarihini geriye götürecek

Karabük'te eylül ayında başlayacak "Eskipazar Protohistorik Dönem Yüzey Araştırması Projesi", ilçenin bilinen tarihinin ötesinde yatan zenginliklerini ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Emrullah Kalkan tarafından hazırlanan projeyle, Eskipazar ilçesinin tüm köyleri çok kapsamlı ve yoğun araştırmaya tabi tutulacak. Hadrianopolis Antik Kenti'nde yapılan kazılar sırasında elde edilen bulguların ışığında eylül ayında başlayacak çalışmalarla, kalkolitik ve Tunç Çağı döneminden yeni verilerin elde edilmesi bekleniyor. Dr. Öğretim Üyesi Kalkan, AA muhabirine, Hadrianopolis Antik Kenti'nde kazı çalışmalarının, Doç. Dr. Ersin Çelikbaş başkanlığında uzun yıllardır devam ettiğini hatırlattı. Hadrianopolis'in Bizans antik çağı kenti olduğunu aktaran Kalkan, kentte yapılan çalışmalara ek olarak bu yıl ilk defa "Eskipazar Protohistorik Dönem Yüzey Araştırması Projesi'ne" başlayacaklarını bildirdi. - "Hadrianopolis'te Antik Çağ'dan çok daha evvel dönemlere ait bulgular bulunmuştu" Kalkan, Hadrianopolis'te yapılan kazılar sırasında tespit edilen ve antik çağ dönemlerinden çok daha evvel dönemlere ait bulguların bulunduğuna dikkati çekti. Kazıda bulunan çanak çömlekler, dokuma ve taş aletler gibi bulgulardan yola çıkarak yeni proje hazırladıklarını anlatan Kalkan, şöyle devam etti: "Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüzün vermiş olduğu izinler kapsamında, bu sene eylül ayında ilk defa Eskipazar'da yüzey araştırmasına Hadrianopolis kazısı ekibi olarak başlıyoruz. Bu proje kapsamında yaklaşık 3 yıl, belki biraz daha uzun süre Eskipazar'ın tüm köylerini çok kapsamlı ve yoğun araştırmaya tabi tutarak, belki mağaralar, belki höyüklerle kalkolitik çağdan, belki Tunç Çağı'ndan yeni veriler elde etmeyi hedefliyoruz. Projemizin hedefleri bunlar." Kalkan, Batı Karadeniz'de bu tarz bu dönemlere ait mağara veya höyük yerleşimlerinin bilindiğini ifade ederek, "Bu verilerin karşılaştırılması ve bölgede bu dönemlerde insanların yaşadıklarını kanıtlamak adına, yeni projede Eskipazar araştırmalarına Hadrianopolis çatısı altında destek vermek için buradayız." diye konuştu.
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2025 17:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bakan Yardımcısı Bağcı: “Cumhuriyet tarihinin en büyük zirai don hadisesi”

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, Cumhuriyet tarihinin en büyük zirai don hadisesinin yaşandığını belirterek, çiftlerin yaptığı masrafları karşılayacaklarını açıkladı.
Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, zirai dondan etkilenen fındık bahçelerini incelemek üzere Samsun’un Çarşamba ilçesine geldi. Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte fındık bahçelerini ve meyvelerini inceleyen Bağcı, tarla sahiplerinden de son durum hakkında bilgi aldı. Bağcı, incelemelerin arından açıklamalarda bulundu.

"Cumhuriyet tarihinin en büyük don hadisesi"
Cumhuriyet tarihinin en büyük don hadisesiyle karşı karşıya kaldıklarının altını çizen Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, "Geçtiğimiz günlerde maalesef tarihimizin en büyük don hadisesiyle karşı karşıya kaldık. Bundan alışılmış en çok etkilenen vilayetlerimiz ortasında Samsun da var. Bilhassa Samsun’la ilgili biz birinci tespitlerimizde fındık ve ceviz üzerinde ve birtakım meyve çeşitleri üzerinde tesirli olduğunu gördük. Alışılmış, Tarım ve Orman Bakanımızın talimatıyla süratlice tespit çalışmalarına başladık. Birinci tespitimiz tabi alan bazında oldu. Bundan sonraki tespitimiz biraz daha eser kaybı bazında olacak" dedi.

"Şu ana kadar çiftlerimizin yaptığı masrafları karşılayacağız"
"Cumhurbaşkanımızın ve Bakanımızın da talimatlarıyla birlikte bu hasar tespitinden sonra alışılmış ki mevzuyu da çiftçilerimizin şu ana kadar yaptığı, üreticilerimizin şu ana kadar yaptığı zararın karşılanması ile ilgili çalışmaları yürütmeye başladık" diyen Bağcı, "TARSİM sigortası olanlarla ilgili zati çalışma başladı. Onların ziyanları TARSİM kapsamında karşılanacaktır. ÇKS’ye kayıtlı olup da TARSİM sigortası olmayanlarla ilgili de biz ziyanı alışılmış tespit edeceğiz. O ziyanı nispetinde de şu ana kadar çiftlerimizin yaptığı masrafları karşılayacağız. Hepimize geçmiş olsun. Bundan yaklaşık 11 yıl evvel, 2014 yılında da bu türlü bir hadise gerçekleşmişti. O hadiseyle birlikte bu ortadaki farka baktığımızda aslında orada daha çok tarla bitiklerinin etkilendiğini görüyoruz. Burada buradaki don hadisesinde ise daha çok meyve bitiklerinin etkilendiğini görüyoruz. Ortadaki aslında en büyük bir fark bu. Burada alansal olarak etkilenme 2014’e nazaran daha az gözükmekle birlikte meyve bitiklerini vurduğu için alışılmış hasarla ilgili daha fazla bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. Yaklaşık bir ay içerisinde bu hasar tespit çalışmalarının biteceğini düşünüyoruz. Ondan sonra aslında bakanlığımız her vakit üreticinin yanında olduğu üzere yeniden üreticimizin üretim sürdürebilmesi için gerekli takviyeleri de sağlayacaktır" biçiminde konuştu.
Bakan Yardımcısı Bağcı, Değincek Mahallesi’ndeki 400 rakımlı tarlayı inceledikten sonra beraberindeki heyetle birlikte öteki meyve bahçelerini gezdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.