Karabük TSO’dan Bilgilendirme Semineri

Halil Kızılyer
Yayın: 27.09.2024 10:34
A+ A-

Karabük Sanayi ve Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde Besenve Enerji tarafından düzenlenen Tübitak 1831 Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Programı bilgilendirme semineri gerçekleşti.

Seminerde; sera gazı emisyonları, karbon ayak izi yönetimi ve destek programları konularında detaylı bilgiler aktarıldı.

Enerjisa Üretim Satış Yöneticisi Özhan Yavaş’ın yaptığı sunum ile Kurumsal Karbon Ayak İzi emisyonların GHG Protokolü ve ISO 14064-1 standardı kapsamında nasıl hesaplanıp, raporlanabileceğini aktarılarak sera gazı emisyonlarının takibi, hangi verilerin toplanması gerektiği ve karbon ayak izi yönetimi için kullanılan yöntemler ayrıntılı olarak ele alındı. Uluslararası arenada büyük önem taşıyan Kyoto Protokolü, Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi iklim anlaşmaları da katılımcılara kapsamlı bir şekilde işlendi. Avrupa Birliği’nin karbon piyasası düzenlemeleri Avrupa Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) ile Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) konusuna da özel vurgu yapıldı. Katılımcılar, gömülü emisyonların hesaplanması ve CBAM raporlarının içeriği hakkında bilgi edindiler. Karbon ayak izi hesaplama adımlarına dair öneriler ve Türkiye’deki işletmelerin dikkat etmesi gereken hususlar detaylandırıldı ve Enerjisa Üretim ’in geliştirdiği QuickCarbon yazılımı tanıtıldı. Bu yazılım sayesinde sera gazı verilerinin toplanması ve Kurumsal Karbon Ayak İzlerinin ISO 14064-1:2018 Standartları ve GHG Protokolü çerçevesinde hesaplanması ve raporlanması kolaylaştırırken kullanıcı dostu ara yüzü sayesinde daha hızlı ve verimli bir şekilde yapılabileceği vurgulandı.

Enerjisa Commodities Çevresel Ürünler İş Ortağı Melih Sarıçiçek’in yaptığı sunumda, iklim anlaşmaları neticesinde dünyadaki karbon emisyonlarının 2050 yılında net sıfır olma yönünde ilerlemesinde büyük avantaj sağlayacak konulara dikkat çekerken dünyadaki zorunlu ve gönüllü karbon piyasalarında Emisyon Ticaret Sistemleri hakkında geniş bilgi verildi. Sera Gazı Emisyon Kapsamlarında, Yenilenebilir Enerji Sertifikaları (IREC, YEKG) Kapsam 2 emisyonlarının ve Karbon Azaltım Kredileri/Sertifikaları ile Kapsam 1, 2 ve 3 emisyonlarını (Gold Standard, VERRA)dengelenmesi/offsetlenmesi konusunda içerikler paylaştı. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini gidermek için Karbon Piyasasının ülkemizde ve dünyadaki yeri ve önemi vurgulandı, piyasaları bekleyen gelişmeler detaylıca aktarılırken, Karbon Kredisi almak isteyen alıcılara Net Sıfır hedeflerine ulaşma yolunda karbon kredilerinin kullanım stratejisini ve portföy çeşitlerini aktardı.

Besenve Enerji Genel Müdür Yardımcısı Arzu Gürkan ise konuşmasında Türkiye’de küçük ve büyük ölçekli imalat sanayi tesislerinin yeşil dönüşümünün sağlanmasına yönelik olarak; kaynak verimli ve düşük karbonlu üretimi amaçlayan yatırımlarına yönelik hibe ve destek programlarını aktardı. Arzu Gürkan, Yeşil Dönüşüm Destek Programı, TÜBİTAK 1831 Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Destek Programı, Verimlilik Artırıcı Proje Destekleri, Gönüllü Anlaşmalar, Beşinci Bölge Teşvikleri ve KOSGEB Destekleri ve Enerji Verimliliği Yükümlülükleri konusunda detaylı olarak bilgilendirmede bulundu.

Seminer, soru cevap kısmının ardından sona erdi.

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Doğu Karadenizli balıkçılar hamsi için gün sayıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 27.09.2024 16:22
A+ A-

TRABZON (AA) – MELTEM YILMAZ KARAKURUM – Doğu Karadeniz'de 1 Eylül'den itibaren bol miktarda avlanan palamut ile yüzleri gülen balıkçılar, avcılığı yapılan su ürünleri arasında ilk sıralarda yer alan hamsi için ise geri sayıma başladı.

Trabzon'da av yasağının kalkmasının ardından “Vira bismillah” diyerek denize açılan balıkçılar, bugünlerde bol miktarda palamut ve istavrit ile ağlarını dolduruyor.

Palamut ve istavritte istediklerini verimi almalarına rağmen şimdiden gözlerini hamsiye diken balıkçılar, havaların soğumasını sabırsızlıkla bekliyor.

Bölge ve ülke ekonomisi için önemli potansiyel oluşturan, tüketicilerin de tercihlerinde ilk sırada yer alan hamsinin ağları dolduracağı günü bekleyen balıkçılar, bereketli bir sezon geçirmeyi umuyor.

– “Ekim ayı başından sonra hamside umudumuz var”

Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine, Doğu Karadeniz'de halen palamut avcılığının yoğun şekilde devam ettiğini söyledi.

Palamut dışında istavritin de ağları doldurduğunu aktaran Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tabii ki beklenen her zamanki gibi Karadeniz'in hamsisi. Sıcaklar bayağı var. Su sıcaklığı 25-26 derece, suyun biraz soğuması lazım. Şu anda evet, hamsi geliyor. Çok güzel de soğuk zincirle hamsiler geliyor ama Marmara'dan, İstanbul'dan. Gerçekten vatandaşın yiyebileceği kalitede bir hamsi geliyor ama balıkçının ve vatandaşın istediği tabii ki her zamanki gibi Karadeniz hamsisi.”

Mutlu, hamsinin biraz gecikmesinden endişe duyduklarını dile getirerek, “Hava sıcaklıkları düşmedikten sonra şu anda hamside çok bir yoğunluk bekleyemeyeceğiz gibi görünüyor. Nereden bakarsanız 25 derecenin üzerinde bir sıcaklık var.” dedi.

Hamsinin ekim ayında kendisini göstermesini beklediklerini kaydeden Mutlu, “Hamsi için aslında bizim idealimiz de kafamızdaki düşünce de ekim ayı normalde. Şu anda önümüzde kestane karası dediğimiz bir fırtına var. 28-29 Eylül gibi olabilir. Yani belki bu fırtına olursa hava biraz daha sert olursa belki bu havadan sonra diyoruz yani ekim ayı başından sonra hamside bir umudumuz var. ” diye konuştu.

Mutlu, hamsiyi umutla beklediklerini vurgulayarak, “İnşallah bu sezon hamsi de bol olur.” ifadesini kullandı.

– “İnşallah havalar soğuyunca hamsiye de kavuşacağız”

Yaklaşık 14 yıldır balıkçılık yapan Mehmet Özen de şu anda Doğu Karadeniz'de en çok palamudun avlandığını söyledi.

Özen, Karadeniz'de hamsinin tüketiciler tarafından yoğun talep gördüğüne dikkati çekerek, “Hava sıcak. Deniz suyu ısındı, yani soğumadığı için, hamsi soğuk su aradığı için kuyulara gidiyor.” dedi.

Tezgahlarda Marmara hamsisinin yer aldığını belirten Özen, “Marmara'da hamsi var. Orada yaz kış her zaman hamsi olur. Burada hamsi şu an için yok.” şeklinde konuştu.

Özen, havaların soğumasını umutla beklediklerini vurgulayarak, “İnşallah havalar soğuyunca hamsiye de kavuşacağız.” dedi.

– “Hamsinin bol miktarda avlanacağı günü sabırsızlıkla bekliyoruz”

Yaklaşık 44 yıldır balıkçılık yapan Mehmet Üstün de palamut bolluğunun devam ettiğini aktardı.

Havaların soğumasıyla hamsi avcılığı beklediklerine işaret eden Üstün, “Yavru hamsi çok ama sezona kadar ne olur, kalır mı kalmaz mı bilemiyoruz.” ifadesini kullandı.

Üstün, Marmara hamsisinin tezgahlarda yer aldığını ancak Karadeniz hamsisinin kendini daha geç gösterdiğini belirterek, hamsinin bol miktarda avlanacağı günü sabırsızlıkla beklediklerini kaydetti.

– “İnşallah ekim ayıyla hamsi de bol olur, vatandaş da yer”

Balıkçı Gökmen Aydın da palamut bolluğunun devam ettiğine dikkati çekerek, “İnşallah bundan sonra da bol olur vatandaş da yer. Palamut bittikten sonra da hamsi fazlalaşmaya başlar. İnşallah hamsi de çıkar, vatandaş da yer.” diye konuştu.

Hamsi için havaların soğumasını beklediklerine işaret eden Aydın, “Karadeniz insanı için hamsi ve palamut vazgeçilmez. İnşallah ekim ayıyla hamsi de bol olur, vatandaş da yer.” dedi.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331