UNDP ve Circular Innovation Lab plastik kirliliğine karşı güç birliği etkinliği düzenledi

Anadolu Ajansı
Yayın Tarihi: 04.10.2024 12:30
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Danimarka merkezli düşünce kuruluşu Circular Innovation Lab, Türkiye'nin de desteğiyle “Atıktan Zenginliğe: Ekonomik Yolumuzu Yeniden Düşünmek ve Döngüselliği Benimsemek” etkinliği düzenledi.

UNDP'den yapılan açıklamaya göre, dünyada her yıl yaklaşık 430 ton plastik üretiliyor ve bunların büyük çoğunluğunu tek kullanımlık plastikler oluşturuyor. Mevcut plastik üretimi ve tüketimi sürdürülebilir şekilde yapılmazken küresel plastik atıkların yüzde 79'u çöplüklere veya çevreye atılıyor, yüzde 12'si yakılıyor, yüzde 10'dan azıysa geri dönüştürülüyor. Plastik üretimi ve tüketiminin bu hızla devam etmesi halinde 2060'a gelindiğinde küresel plastik kullanımının 3 katına çıkacağı ve bu durumun ciddi çevre ve sağlık sorunlarına yol açacağı tahmin ediliyor.

Her yıl üretilen plastik miktarı düşünüldüğünde bu tüketimin önüne geçilebilmesi için paradigmalarda acil değişiklikler yapılması sık sık gündeme gelirken hükümetler, plastik yönetiminde sürdürülebilir modellere geçilmesi noktasında küresel bir plastik anlaşması müzakeresi sürdürüyor.

Döngüsel ekonomi yaklaşımları atıkların azaltılması, materyallerin ömrünün uzatılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişte somut bir yol sunarken bu çözümler sadece insan sağlığını korumak ve ekosistemleri yeniden canlandırmakla kısıtlı kalmıyor, aynı zamanda herkes için sürdürülebilir bir geleceği garanti altına almak için de kritik bir önem taşıyor.

– Bölgesel düzeydeki ilk etkinlik

İstanbul'da düzenlenen ve plastik endüstrisinde döngüsel ekonomi ilkelerini teşvik etmek için sektörler arası ortaklıkları güçlendirmeyi hedefleyen “Atıktan Zenginliğe: Ekonomik Yolumuzu Yeniden Düşünmek ve Döngüselliği Benimsemek” isim etkinlik, bölgesel düzeyde bir ilk olma özelliği taşıyor. Döngüsel ekonomi değer zincirinde kilit rol oynayan firmaları bir araya getiren etkinliğin, plastik atıkların yönetiminde yenilikçi döngüsel uygulamaların sergileneceği bir diyalog, öğrenme ve işbirliği platformu oluşturması hedefleniyor.

Etkinlik kapsamında, özel sektör, düşünce kuruluşları, vakıflar, akademi ve sivil toplum örgütlerinden temsilciler bir araya getirilerek, sistemin değişimini yönlendirecek ortaklıkların, yeni ekonomik büyüme fırsatları yaratan sürdürülebilir ve kapsayıcı iş uygulamalarının benimsenmesinin hızlandırılması amaçlanıyor.

UNDP İstanbul Merkez Yöneticisi Steliana Nedera yaptığı açıklamada, “Bu geçişin başarılı olmasını sağlamak için tüm paydaşların ihtiyaçlarını ve zorluklarını dikkate alarak, engelleri ortadan kaldıracak kapsayıcı politikalar geliştirmeliyiz. Sadece çözüm ortaklıklarıyla plastik atıkların önemli ölçüde azaltılmasını sağlarken yeni değer yaratma fırsatlarını da açığa çıkarabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

ANKARA (AA) – Karayolları Genel Müdürlüğünce (KGM), Rize'nin Ardeşen, Çamlıhemşin ve Pazar ilçeleri ile Hatay'ın Belen, Kırıkhan ve Antakya ilçelerindeki bazı taşınmazların yol projeleri kapsamında acele kamulaştırılmasına karar verildi.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Rize'nin Ardeşen, Çamlıhemşin ve Pazar ilçelerindeki bazı taşınmazlar ile üzerindeki müştemilatın, “Pazar-Ardeşen Ayrımı-Çamlıhemşin Ayder İl Yolu (Tunca Kavşağı Bağlantısı Dahil) Projesi” kapsamında KGM tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırıldı.

Hatay'ın Belen, Kırıkhan ve Antakya ilçelerindeki bazı taşınmazlar ve üzerindeki müştemilatın da “İskenderun-Topboğazı Otoyolu ve Antakya Bağlantı Yolu İskenderun-Belen-Topboğazı Devlet Yolu (Belen Geçisi dahil) Projesi” kapsamında acele kamulaştırılması uygun bulundu.

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427