Eksun Gıda’dan küresel iklim değişikliğinin buğday hasadına etkilerine ilişkin değerlendirme

Anadolu Ajansı
Yayın Tarihi: 05.10.2024 00:07
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir, iklim değişikliğinin başta gıdaya erişim ve küresel gıda fiyatları olmak üzere birçok parametreyi değiştirdiğini bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Demir, Türkiye'de 2023 yılında 22 milyon tonluk buğday rekoltesi elde edildiğini belirterek, “Bu yıl geçtiğimiz yıla göre daha erken başlayan buğday hasadı, Türkiye'nin dört bir yanında en az 4 ay devam etti. Çiftçilerimiz, hasadın ardından Toprak Mahsulleri Ofisi'ne veya lisanslı depolara ürünlerini teslim etmeye devam ediyor. Hasat döneminin ardından 4,5 milyon tonu makarnalık olmak üzere yine 20 milyon tonun üzerinde bir kapasite elde edilmiş olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Demir, Türkiye'nin buğday üretiminde dünyaya olan katkısının yanında, buğdayda kendine yetebilen bir ülke olduğunu kaydetti.

İklim değişikliğinin getireceği sonuçları her zaman göz önüne alınması gerektiğini vurgulayan Demir, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlardaki aylık değişimin izlendiğini, Tahıl Fiyat Endeksi'nde Ağustos ayında yüzde 0,5 azalış olduğunu kaydetmişti. Özellikle Türkiye ve ABD gibi ana ihracatçı ülkelerin iyi hasat beklentilerinin etkilediği bu endeks önemli bir gösterge olsa da uzun vadede iklim değişikliklerinin etkisini mutlaka göz önünde bulundurmak gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Demir, iklim değişikliğinin başta gıdaya erişim ve küresel gıda fiyatları olmak üzere birçok parametreyi değiştirdiğini aktardı.

Demir, “Küresel iklim değişikliğinin, hasadın sonuçlarını özellikle uzun vadede etkilememesi için doğal dengenin korunması şart. Verimli bir biyolojik mücadelenin yapılması, iyi tarımın daha da yaygınlaştırılması ve elbette yönlendirici kamu politikaları son derece önem taşıyor.” açıklamasını yaptı.

Kamuda çiftçiyi yeni destekleme modelini de değerlendiren Demir, “1 Eylül itibarıyla tarımsal üretim planlamasının detayları açıklanmaya başladı. Özellikle buğdayın üretileceği havzalarda mevcut mazot ve gübre desteği yanında, temel destek ve planlı üretim desteğinin verileceğinin duyurulması memnuniyet verici.” ifadelerini kullandı.

Demir, 500 çalışana istihdam sağlayan, Tekirdağ ve Konya fabrikalarında yeni nesil teknolojileri kullanan bir şirket olarak un, glütensiz un ve unlu mamuller olmak üzere farklı tüketici alışkanlıklarını dikkate alarak sosyal fayda anlayışıyla ürünler geliştirdiklerini belirterek, “Yılın ilk 9 ayında 327 bin tonluk bir kapasiteye ulaşarak hem ülkemizin un ihtiyacının giderilmesi hem de ulusal ihracat ağımıza katkı sunmaya devam ediyoruz. Yıl sonunda biz de 434 bin tonluk kapasiteye erişmeyi hedefliyoruz.” bilgisini paylaştı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İSTANBUL (AA) – Nobel İlaç, 70. yılını düzenlediği bir etkinlikle kutladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye, Kazakistan ve Özbekistan'da bulunan beş kampüsteki 11 üretim tesisi, 6 AR-GE merkezinin yanı sıra, dünyada 3 bine yakın ruhsat sayısı ile farklı coğrafyalara yayılmış 4 binden fazla çalışanı olan Nobel İlaç, 70. kuruluş yıl dönümü için davet düzenledi.

Davete Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun yanı sıra, siyaset, iş ve medya dünyasından isimler katıldı.

Açılışını 100 kişiden oluşan Budapeste Gypsy Senfoni Orkestrası'nın yaptığı davette, rumba flamenko grubu Chico&The Gypsies de performansıyla öne çıktı. Gecede Ajda Pekkan sahne aldı.

Açıklamada etkinlikteki konuşmasına yer verilen Nobel İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ulusoy, 70 yılda yerel bir eczaneden uluslararası bir ilaç şirketine dönüştüklerini belirterek, “1954'te abilerim tarafından bir eczanede yazılmaya başlanan bu öykü, her biri işinin ehli olan çalışma arkadaşlarımızın adanmışlıkları sayesinde bugün uluslararası arenada da güçlenerek büyüyen bir başarı hikayesine dönüştü. Geldiğimiz noktadan geriye dönüp baktığımızda, 24 ülkede yapılanması ile 50'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren, uluslararası ilaç markaları yaratan bir şirket haline geldik.” ifadelerini kullandı.

70 yıl boyunca önceliklerinin yeniliği takip etmek olduğunu aktaran Ulusoy, insan sağlığına en yüksek katkıyı sağlayacak ürünleri geliştirmeyi ve Türkiye'nin kalkınmasına destek sunmayı önemsediklerine dikkati çekti.

Ulusoy, ilaç sektörünün geleceğinin şekillenmesinde payı bulunan öncü şirketlerden biri olduklarını belirterek, “Önümüzdeki yıllarda da ilacı tüm insanlar için erişilebilir kılma hedefine katkı sağlama vizyonumuz doğrultusunda çalışmaya devam ederek daha nice 70 yılları da birlikte kutlayacağımıza inanıyorum.” açıklamasını yaptı.

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427