Anadolu Ajansı tarafından
15 Kasım, 2024 12:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Güven Hastanesinden solunum rahatsızlığı olanlara “pulmoner rehabilitasyon” önerisi


İSTANBUL (AA) - Güven Hastanesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünden Fzt. Umut Arda Korkmaz, solunum rahatsızlığı bulunan kişiler için tıbbi tedavilerin yanında kullanılan pulmoner rehabilitasyonun fayda sağlayacağını belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, doğru nefes almanın insan sağlığına etkisi, uzun zamandır biliniyor. Uzmanlar, akciğer kapasitesinin tam kullanılamadığı durumlarda, doğru nefes almanın zorlaştığını belirtiyor. Nefesin doğru alınmadığı durumlarda ise kardiyovasküler hastalıkların kapısı aralanıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Fzt. Umut Arda Korkmaz, doğru nefes almanın tüm organları ve psikolojiyi etkilediğini, aksi durumda sağlığın olumsuz etkileneceğini ve çeşitli hastalıklara yol açabileceğini kaydetti.

Korkmaz, "Doğru nefes alma, oksijenin kan dolaşımınıza etkili şekilde karışmasını, hücrelerinizdeki oksijenin artmasını, enerji seviyenizin yükselmesini ve yorgunluğunuzun azalmasını sağlar. Aynı zamanda, derin ve yavaş nefes almak, kalp atış hızını yavaşlatır, kan basıncını düzenler ve kalp-damar sisteminin üzerindeki yükü hafifletir. Uzun vadede, hipertansiyon ve kalp rahatsızlıklarının riskini azaltır. Doğru nefes teknikleri ile sindirim fonksiyonlarınızın işleyişi iyileşir ve bağışıklık sisteminiz güçlenir. Birçoğumuz doğru nefes almayı bilmiyor. Özellikle birçok kardiyovasküler hastaya bakıldığında, doğru nefes almayı bilmedikleri ortaya çıkıyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "Her yerde uygulanabiliyor"

Özellikle Kovid-19 salgın süreciyle insanlar arasında pulmoner rehabilitasyonunun duyulmaya başlandığını vurgulayan Korkmaz, tıbbi tedavilerin yanında kullanılan bu yöntemin her yaştan solunum rahatsızlığı bulunan kişilere fayda sağlayacağına, evde veya ayakta uzman fizyoterapistler tarafından uygulanabileceğine değindi.

Pulmoner rehabilitasyonun, kronik solunum rahatsızlıkları olan hastaların fiziksel dayanıklılığını artırmak, solunum fonksiyonlarını desteklemek ve yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla uygulanan, multidisipliner bir tedavi programı olduğunu kaydeden Korkmaz, "Bu programda, astım, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), pulmoner fibrozis ve diğer solunum yetmezlikleri gibi kronik akciğer hastalıklarından etkilenen kişilerin yaşam kalitesinin artırmak hedeflenir." ifadelerini kullandı.

Bu yöntemin egzersiz, solunum teknikleri, psikolojik destek ve eğitimlerden oluştuğundan bahseden Korkmaz, şunları kaydetti:

"Yöntem, hastanın hem fiziksel hem de psikososyal durumunu iyileştirmeyi amaçlar. Uygulamanın içerisindeki solunum egzersizleri, triflo çalışmaları gibi çalışmalar neticesinde nefes darlığınız azalır, fiziksel kapasiteniz artar ve kişi kendi hastalığını daha iyi yönetir hale gelir. Bu denetimli rehabilitasyon programında, hekim değerlendirmesi sonrası biz terapistler, tedavi basamaklarını hastaya göre oluştururuz. Bazı rahatsızlıklar genetik ve çevresel nedenle ortaya çıkabiliyor. Bunu iyi değerlendirmek ve gözlemlemek çok önemli. Tedavi basamakları kapsamında, doğru nefes alma, diyaframı kullanma, postüral drenaj, triflo çalışma ve solunum kaslarını kuvvetlendirme egzersizlerini uygularız. Süre olarak hastanın tam iyileşmesini ve sosyal hayatının kısıtlanmamasını hedefleriz."

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2025 17:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bakan Yardımcısı Bağcı: “Cumhuriyet tarihinin en büyük zirai don hadisesi”

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, Cumhuriyet tarihinin en büyük zirai don hadisesinin yaşandığını belirterek, çiftlerin yaptığı masrafları karşılayacaklarını açıkladı.
Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, zirai dondan etkilenen fındık bahçelerini incelemek üzere Samsun’un Çarşamba ilçesine geldi. Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte fındık bahçelerini ve meyvelerini inceleyen Bağcı, tarla sahiplerinden de son durum hakkında bilgi aldı. Bağcı, incelemelerin arından açıklamalarda bulundu.

"Cumhuriyet tarihinin en büyük don hadisesi"
Cumhuriyet tarihinin en büyük don hadisesiyle karşı karşıya kaldıklarının altını çizen Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, "Geçtiğimiz günlerde maalesef tarihimizin en büyük don hadisesiyle karşı karşıya kaldık. Bundan alışılmış en çok etkilenen vilayetlerimiz ortasında Samsun da var. Bilhassa Samsun’la ilgili biz birinci tespitlerimizde fındık ve ceviz üzerinde ve birtakım meyve çeşitleri üzerinde tesirli olduğunu gördük. Alışılmış, Tarım ve Orman Bakanımızın talimatıyla süratlice tespit çalışmalarına başladık. Birinci tespitimiz tabi alan bazında oldu. Bundan sonraki tespitimiz biraz daha eser kaybı bazında olacak" dedi.

"Şu ana kadar çiftlerimizin yaptığı masrafları karşılayacağız"
"Cumhurbaşkanımızın ve Bakanımızın da talimatlarıyla birlikte bu hasar tespitinden sonra alışılmış ki mevzuyu da çiftçilerimizin şu ana kadar yaptığı, üreticilerimizin şu ana kadar yaptığı zararın karşılanması ile ilgili çalışmaları yürütmeye başladık" diyen Bağcı, "TARSİM sigortası olanlarla ilgili zati çalışma başladı. Onların ziyanları TARSİM kapsamında karşılanacaktır. ÇKS’ye kayıtlı olup da TARSİM sigortası olmayanlarla ilgili de biz ziyanı alışılmış tespit edeceğiz. O ziyanı nispetinde de şu ana kadar çiftlerimizin yaptığı masrafları karşılayacağız. Hepimize geçmiş olsun. Bundan yaklaşık 11 yıl evvel, 2014 yılında da bu türlü bir hadise gerçekleşmişti. O hadiseyle birlikte bu ortadaki farka baktığımızda aslında orada daha çok tarla bitiklerinin etkilendiğini görüyoruz. Burada buradaki don hadisesinde ise daha çok meyve bitiklerinin etkilendiğini görüyoruz. Ortadaki aslında en büyük bir fark bu. Burada alansal olarak etkilenme 2014’e nazaran daha az gözükmekle birlikte meyve bitiklerini vurduğu için alışılmış hasarla ilgili daha fazla bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. Yaklaşık bir ay içerisinde bu hasar tespit çalışmalarının biteceğini düşünüyoruz. Ondan sonra aslında bakanlığımız her vakit üreticinin yanında olduğu üzere yeniden üreticimizin üretim sürdürebilmesi için gerekli takviyeleri de sağlayacaktır" biçiminde konuştu.
Bakan Yardımcısı Bağcı, Değincek Mahallesi’ndeki 400 rakımlı tarlayı inceledikten sonra beraberindeki heyetle birlikte öteki meyve bahçelerini gezdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.