İhlas Haber Ajansı tarafından
29 Kasım, 2024 20:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Nöroloji uzmanından ikaz: “Hareket bozuklukları ömrü katlanılmaz kılabilir”

Hareket bozukluklarının bedensel motor denetimini ve bireylerin hayat kalitesini olumsuz etkileyen nörolojik durumlar olduğunu ve çoklukla güç kaybı olmaksızın ortaya çıktığını belirten Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, “Bu bozuklukların nedenleri ise çoklukla karmaşık yahut bilinmeyen bir yapıya sahiptir. Tedavi süreci karmaşık olup, birden fazla seçenek sırf semptomları hafifletebilir, bu nedenle sistemli izleme ve idare şarttır" dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, hareket bozuklukları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Temel olarak 15 farklı yaygın hareket bozukluğu olduğunu belirten Doç. Dr. Türkel, bozukluklarla ilgili, " “Parkinsonizm: Parkinson hastalığı, çoklu sistem atrofisi, ilerleyici supranükleer felç ve kortikobazal dejenerasyon üzere farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Parkinson Hastalığı: Sertlik, tasa, el yazısının küçülmesi ve kabızlık üzere erken belirtilerle kendini gösterir. Progresif Supranükleer Felç: Yürüyüş ve istikrar problemleri yanı sıra davranış ve fikirde değişiklikler görülebilir. Huzursuz Bacak Sendromu: Çoklukla akşamları bacaklarda rahatsız edici hisler oluşturur. Ataksi: Uyum ve istikrar meseleleri nedeniyle tekrarlayan düşmelere yol açabilir. Kore: İstem dışı, sistemsiz ve öngörülemeyen hareketler. Lewy Cisimcikli Demans: Alzheimer’dan sonra demansın en yaygın ikinci nedenidir ve halüsinasyon üzere farklı semptomlarla kendini gösterir. Distoni: Olağandışı duruşlar ve günlük aktivitelerde zorluklara yol açabilir. Huntington Hastalığı: Kalıtsal bir hareket bozukluğudur ve ruh hali, hafıza, muhakeme yeteneğini tesirler. Multisistem Atrofisi: Dengesizlik, baş dönmesi üzere geniş bir semptom yelpazesi ile süratli bir biçimde ilerler. Miyoklonus: Süratli ani hareketler içerir ve hakikat teşhis değerlidir. Tardif Diskinezi: Kimi ilaçların yan tesiri olarak gelişebilir. Tikler: Hafif kolay hareketlerden, karmaşık ve kalıcı olanlara kadar geniş bir yelpazeye yayılır. Tremor:Günlük misyonların yerine getirilmesini engelleyebilir. Wilson Hastalığı: Bedende çok bakır birikmesine neden olan genetik bir hastalıktır" diye konuştu.

“Damgalama ile savaşmalıyız”
Hareket bozukluklarının en kıymetli sonuçlarından birinin damgalama olduğunu belirten Doç. Dr. Türkel, “Hastalar bu durumları nedeniyle iş ve toplumsal ömürden soyutlanmaktadır. Bu yılın teması ‘Damgalama ile Savaş’ olarak belirlenmiştir. Toplum olarak bu hastaların durumlarını anlamalı ve onlara dayanak olmalıyız. Hareket bozuklukları konusunda farkındalığımızı artırmak ve hastalarımıza gereken takviyesi sağlamak için daima birlikte hareket etmeliyiz” halinde konuştu.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 14:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından denize açılan tekneler ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken bu bolluk daha sonra hamsi ve istavrit avı ile devam etti.

Balıkçılar son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirtirken, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçılarının getireceği istavrit, mezgit, barbun gibi çeşitlere bakacaklarını söylediler.

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Bu sezon tezgahlarda her çeşit balığın yer aldığını belirten balıkçılardan Adem Kaygusuz, "Bu sezon palamut, hamsi, istavrit, mezgit açısından bereketli geçti. Şükürler olsun bu sezon denizde her çeşit balık vardı herkes para kazandı. Dün gece itibariyle yasak başladı tezgahlarda ağırlıklı olarak istavrit, mezgit, çupra, alabalık, somon çeşitleri bulunuyor. Bundan sonra genelde kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği olta balıklarını satacağız. Sezon bitince ağırlıklı olarak somon, kültür, levrek, çupra, alabalık gelir. Bu sezon kalkan balığı da bol geldi fiyatları 500-700 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 250 TL, somon 150-175 TL, levrek, çupra 350 TL, alabalık 150-200 TL arasında. Ramazan’da istavritin kilosu 100-125 TL iken sezon bitimine yakın teknelerin çoğu paydos ettiği için fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı" dedi.

Balıkçılardan Turgay Memiş, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer alacağını kaydederek, "Bu sezon mükemmel geçti artık yasak başladı. Bundan sonra tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları olur. Kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit gibi çeşitler tezgâhlarda yer alır. Bundan sonra ağırlıklı olarak levrek, somon, alabalık satılır. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 300 TL, bundan sonra fiyatlar daha da yükselir diye tahmin ediyordum. Kültür balıklarının fiyatı da 200-350 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.