Hareket bozukluklarının bedensel motor denetimini ve bireylerin hayat kalitesini olumsuz etkileyen nörolojik durumlar olduğunu ve çoklukla güç kaybı olmaksızın ortaya çıktığını belirten Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, “Bu bozuklukların nedenleri ise çoklukla karmaşık yahut bilinmeyen bir yapıya sahiptir. Tedavi süreci karmaşık olup, birden fazla seçenek sırf semptomları hafifletebilir, bu nedenle sistemli izleme ve idare şarttır” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, hareket bozuklukları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Temel olarak 15 farklı yaygın hareket bozukluğu olduğunu belirten Doç. Dr. Türkel, bozukluklarla ilgili, ” “Parkinsonizm: Parkinson hastalığı, çoklu sistem atrofisi, ilerleyici supranükleer felç ve kortikobazal dejenerasyon üzere farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Parkinson Hastalığı: Sertlik, tasa, el yazısının küçülmesi ve kabızlık üzere erken belirtilerle kendini gösterir. Progresif Supranükleer Felç: Yürüyüş ve istikrar problemleri yanı sıra davranış ve fikirde değişiklikler görülebilir. Huzursuz Bacak Sendromu: Çoklukla akşamları bacaklarda rahatsız edici hisler oluşturur. Ataksi: Uyum ve istikrar meseleleri nedeniyle tekrarlayan düşmelere yol açabilir. Kore: İstem dışı, sistemsiz ve öngörülemeyen hareketler. Lewy Cisimcikli Demans: Alzheimer’dan sonra demansın en yaygın ikinci nedenidir ve halüsinasyon üzere farklı semptomlarla kendini gösterir. Distoni: Olağandışı duruşlar ve günlük aktivitelerde zorluklara yol açabilir. Huntington Hastalığı: Kalıtsal bir hareket bozukluğudur ve ruh hali, hafıza, muhakeme yeteneğini tesirler. Multisistem Atrofisi: Dengesizlik, baş dönmesi üzere geniş bir semptom yelpazesi ile süratli bir biçimde ilerler. Miyoklonus: Süratli ani hareketler içerir ve hakikat teşhis değerlidir. Tardif Diskinezi: Kimi ilaçların yan tesiri olarak gelişebilir. Tikler: Hafif kolay hareketlerden, karmaşık ve kalıcı olanlara kadar geniş bir yelpazeye yayılır. Tremor:Günlük misyonların yerine getirilmesini engelleyebilir. Wilson Hastalığı: Bedende çok bakır birikmesine neden olan genetik bir hastalıktır” diye konuştu.
“Damgalama ile savaşmalıyız”
Hareket bozukluklarının en kıymetli sonuçlarından birinin damgalama olduğunu belirten Doç. Dr. Türkel, “Hastalar bu durumları nedeniyle iş ve toplumsal ömürden soyutlanmaktadır. Bu yılın teması ‘Damgalama ile Savaş’ olarak belirlenmiştir. Toplum olarak bu hastaların durumlarını anlamalı ve onlara dayanak olmalıyız. Hareket bozuklukları konusunda farkındalığımızı artırmak ve hastalarımıza gereken takviyesi sağlamak için daima birlikte hareket etmeliyiz” halinde konuştu.