İhlas Haber Ajansı tarafından
02 Aralık, 2024 20:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Amasyalı öğrencilerden ‘Güven Manavı’nda kasiyersiz alışveriş

Amasya’da dürüstlük ve güvenirliği kazandırmak maksadıyla Ziyapaşa Ortaokulu’nda oluşturulan ‘Güven Manavı’nda öğrenciler kumbaraya para atarak kasiyersiz meyve alışverişi yapıyor. Okul yöneticileri bekledikleri sonucu gördü, manavın kasası hiç açık vermedi.
800’den fazla öğrencinin bulunduğu eğitim yuvasında okul müdürü ve öğretmenler öğrencilerine karşılıklı güvendiklerini göstermek ismine ‘Güven Manavı’ projesini hayat geçirdi. Proje kapsamında öğrenciler kendi başlarına teneffüs ve öğlen ortalarında manav kısmına gelerek elma, mandalina, muz ve armut üzere meyvelerden alarak parayı kumbaraya atıyor. Bu uygulama sayesinde besleyici meyveler yiyen öğrencilere küçük yaşta alışveriş kültürünün yanı sıra sorumluluk şuurunun de aşılanması hedefleniyor.

“Kasamız hiç açık vermedi”
Okulu müdürü Kamil Tayyar, “Bu projeyi uygulamaktaki emelimiz öğrencilerimizin sorumluluk, itimat, dürüstlük üzere temel insani pahaları davranış olarak benimsemeleri ve uygulamalarını sağlamaktır” dedi.
Tanesi 5 TL’den satılan meyveleri kâr hedefi gütmeden mahalle manavından aldıklarını anlatan Tayyar, “Kasamız bugüne kadar hiç açık vermedi. Öğrencilerimize güveniyorduk. Onlar da bizi mahcup etmedi. En büyük kârımız güven” diye konuştu.
Öğrencilerden Nebiha Yapal ise “Bu manavda işçi yok. Meyveleri kendimiz alıyoruz. Para üstünü de kutudan alıyoruz. Çok hoş bir uygulama. Birbirimize güvenmeyi ve dürüst olmayı öğretiyor” halinde konuştu.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 14:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından denize açılan tekneler ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken bu bolluk daha sonra hamsi ve istavrit avı ile devam etti.

Balıkçılar son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirtirken, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçılarının getireceği istavrit, mezgit, barbun gibi çeşitlere bakacaklarını söylediler.

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Bu sezon tezgahlarda her çeşit balığın yer aldığını belirten balıkçılardan Adem Kaygusuz, "Bu sezon palamut, hamsi, istavrit, mezgit açısından bereketli geçti. Şükürler olsun bu sezon denizde her çeşit balık vardı herkes para kazandı. Dün gece itibariyle yasak başladı tezgahlarda ağırlıklı olarak istavrit, mezgit, çupra, alabalık, somon çeşitleri bulunuyor. Bundan sonra genelde kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği olta balıklarını satacağız. Sezon bitince ağırlıklı olarak somon, kültür, levrek, çupra, alabalık gelir. Bu sezon kalkan balığı da bol geldi fiyatları 500-700 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 250 TL, somon 150-175 TL, levrek, çupra 350 TL, alabalık 150-200 TL arasında. Ramazan’da istavritin kilosu 100-125 TL iken sezon bitimine yakın teknelerin çoğu paydos ettiği için fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı" dedi.

Balıkçılardan Turgay Memiş, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer alacağını kaydederek, "Bu sezon mükemmel geçti artık yasak başladı. Bundan sonra tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları olur. Kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit gibi çeşitler tezgâhlarda yer alır. Bundan sonra ağırlıklı olarak levrek, somon, alabalık satılır. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 300 TL, bundan sonra fiyatlar daha da yükselir diye tahmin ediyordum. Kültür balıklarının fiyatı da 200-350 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.