Halil Kızılyer tarafından
06 Aralık, 2024 16:05 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Metin Türkeri Anma Töreni Gerçekleştirildi

Karabük'te, Özçelik-İş sendikası katılımıyla işçiler ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, Özçelik-İş Sendikası rahmetli Genel Başkanı Metin Türker’in 27. ölüm yıldönümünde bir araya geldi. Anma programında, Türker’in işçi hareketine ve sendikacılığa yaptığı katkılar vurgulandı.

Metin Türker Kimdir?

Metin Türker, 15 Ekim 1938 yılında Trabzon’un Sürmene ilçesi Hamandoz (Yeniay) köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Karabük Demir Çelik Lisesi’nde tamamlayan Metin Türker, İstanbul Sultanahmet Erkek Sanat Enstitüsü’nü bitirdi. İşçilik yaşamına 1954 yılında Karabük Demir Çelik İşletmeleri’nde başlayan Türker, torna, tesviye ve teknik resim bölümlerinde çalıştı.

Metin Türker, 1965 yılında Karabük Demir Çelik İşletmeleri’nde örgütlü bulunan Çelik-iş Sendikasına üye oldu. Türker’in aktif sendikacılık yaşamı ise 1977’de sendikanın şube ve genel merkez delegeliklerine seçilmesi ile başladı. Çelik-İş Sendikası’nın Ocak 1980’de gerçekleşen Olağanüstü Genel Kurulunda Genel Sekreterliğe seçilen Türker, Genel Başkan Mehmet Kurtulan’ın 24 Ekim 1988 tarihinde bir trafik kazasında yaşamını yitirmesinin ardından yapılan Genel Kurulda Genel Başkanlığa seçildi.

1989 yılında Türkiye sendikacılık tarihine “89 bahar eylemleri” olarak geçen işçi hareketinin içinde yer alan Türker, 1989 yılında Kardemir ve İsdemir işçilerinin katıldığı 137 günlük bir grevi yürüttü. Metin Türker’in sendikal önderlik anlamında farklılığını ortaya koyan diğer önemli bir olay da Kardemir’in özelleştirilme süreci oldu. 5 Nisan kararları olarak tarihe geçen Ekonomik Önlemler Planı çerçevesinde Karabük Demir Çelik Fabrikaları’nın kapatılması kararına karşı başta 8 Kasım olmak üzere yürüttüğü eylemler ile hafızalara kazındı.

Sendikacılık kişiliğinin dışında aynı zamanda bir spor adamı da olan Türker, bir süre futbol oynadığı Karabükspor’da uzun yıllar başkanlık ve yöneticilik yaptı.

Vefat ettiği 6 Aralık 1997 tarihine kadar sendikanın başında kaldı.

Vefat etmeden önce Karabüklülere 3 emanetim var diyen Türker ” KARDEMİR’E, SENDİKANIZA VE KARABÜKSPORA SAHİP ÇIKIN VASİYETİMDİR.” demişti.

Yılmaz: "Türker'in Mirasına Sahip Çıkacağız"

Anma töreninde konuşan Özçelik-İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz,  Metin Türker'in Karabük’teki emek mücadelesinin önemine değinerek, onun adının unutulmazlar arasında yer aldığını belirtti. "Bugün o mücadelenin sayesinde ayakta kalan fabrikada çalışmaktan gurur duyuyoruz." diyerek, Türker'in bıraktığı mirasa sahip çıkacaklarını ifade etti.

Türkeri, anma programında okunan dualar ve Kuran-ı Kerim tilavetleri ile Metin Türker'in ruhuna ve vatan için canlarını feda eden şehitlere, gazilere dualar edildi. Törende, geçmişte Kardemir’de emek vermiş tüm işçilerin ruhları için de dualar yapıldı.Program, Metin Türker'in anısına düzenlenen etkinliklerle sona erdi. Türker'in mirasını yaşatmaya devam edeceklerini vurgulayarak, onun mücadelesine olan bağlılıklarını yinelediler.

Haber videosu için TIKLAYINIZ!

blank

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.