Karabük Üniversitesi konut sahipliğinde, "Gençlik ve Gelecek Politikaları" temasıyla düzenlenen Sosyalfest Ideathon, iki günlük ağır bir çalışmanın akabinde düzenlenen ödül merasimiyle sona erdi.
Sosyal sıkıntılara yenilikçi ve sürdürülebilir tahliller geliştirmek hedefiyle gerçekleştirilen aktiflikte dereceye giren projeler mükafatlarını aldı.
Karabük Üniversitesi mesken sahipliğinde, "Gençlik ve Gelecek Politikaları" temasıyla düzenlenen Sosyalfest Ideathon’un kapanış programı ve ödül merasimi Karabük Üniversitesi Safranbolu Bilim ve Sanat Akademisi’nde düzenlendi.
“Bizim toplumsal model üretme kültürünü edinmemiz gerekiyor”
Ödül merasimde konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Bugün tarihi bir ana şahitlik ediyoruz zira Türkiye’de toplumsal model üretme oluşturma kültürünü öğrenmeye ve geliştirmeye çalışıyoruz. Biz kendi sistemimizi, kendi kıymetlerimize, ülkemize, kendi sıkıntılarımıza, kendi gelecek planlarımıza uygun bir biçimde oluşturmalıyız. Bunu oluşturan ülkeler ile oluşturamayan ülkeler ortasında harika bir gelişmişlik farkı ortaya çıkıyor. O nedenle bizim toplumsal model üretme kültürünü, bunu evre etap hayata geçirme kültürünü edinmemiz gerekiyor. Tabi bunların hepsinden evvel kendimize güvenmemiz, kıymetlerimize güvenmemiz, milletimize ve devletimize güvenmemiz, binlerce yıllık Türk devlet geleneğinin yaşatılması, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi açısından son derece kıymetli. Biz kendi değerlerimizle, kendi toplumsal modellerimizi üretebiliriz. İşte bunun için hazırlık yapmamız gerekiyor, bu tıp çalışmalara katılmamız gerekiyor, bunları geliştirmemiz gerekiyor. Birinci etapta Sosyalfest ile bir başlangıç yapmıştık. Artık bu Ideathon aktifliği bizim ikinci aşamamızı oluşturuyor. Bunu daha da geliştirerek öteki kademelere geçmeyi düşünüyoruz.” sözlerini kullandı.
“Hayallerinizi gerçekleştirme konusunda uğraşlı olun, yiğit olun ve hayaller kurmaktan asla vazgeçmeyin”
Sosyal model projeleri üreten gençlere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Kırışık, “Sosyalfest, toplumsal bilimlerin yarış mantığı çerçevesinde geliştirilmesi, tıpkı vakitte kurulan stantlarla insanların toplumsal model nedir, kurumlar nasıl toplumsal model üretiyor diye anlaması ve öğrenmesi açısından son derece değerli bir platform oluşturuyor. Kesinlikle çalışacağız, okuyacağız, düşüneceğiz, mütevazi olacağız ancak bir toplumsal model üretebileceğimiz konusunda, dünyaya yeni bir fikir oluşturabileceğimiz konusunda savlı olacağız. Özgüvenimiz olacak. Hayallerinizi gerçekleştirme konusunda uğraşlı olun, bahadır olun ve hayaller kurmaktan asla vazgeçmeyin. Ben bu modeli ürettim, bunu hayata geçirmek istiyorum, daha neler yapabilirim, daha farklı modeller de olabilir mi, diye düşünün. Kendi kendinizle yarışın. Burası çok değerli. İnsanın en büyük yarışı, kendisiyle olan yarışıdır. En büyük rekabeti yeniden kendisiyle olan rekabetidir. O halde kendimizle rekabetimizde ne kadar başarılı olursak, hayal gücümüzü ne kadar hür bırakırsak, beşerlerle bir ortaya gelip ya da arkadaşlarımızla bir ortaya gelip, o toplumsal modeller üzerine kadro kurup, ne kadar birlikte çalışabilirsek, o vakit ortaya çıkan sinerji bize çok daha üst seviye toplumsal modeller yapmamızı sağlayacaktır.” halinde konuştu.
“Dünyada yaşanan meseleleri çözecek toplumsal modelleri üretebilir, geliştirebilir ve uygulayabiliriz”
Üretilen, geliştirilen ve uygulanabilen toplumsal modellerle dünyanın daha âlâ ve yaşanabilir olacağına dikkat çeken Kırışık, “Dünyada yaşanan problemleri çözecek, savaşları ortadan kaldıracak, bir barış ve kardeşlik ortamının dünyada oluşmasını sağlayacak, insanların kardeşçe yaşayacağı toplumsal modelleri üretebilir, geliştirebilir ve uygulayabiliriz. Bu değerli yarışa katıldığınız için hepinize çok teşekkür ediyorum. İki gün boyunca büyük bir süreç kelam konusu oldu. Çeşitli eğitimler aldınız, bu eğitimlerle kendinizi bir sorguladınız hangi hususta nasıl toplumsal model üretiriz diye, birlikte ekip arkadaşlarınızla yoruldunuz, konuştunuz, görüş alışverişinde bulundunuz ve ortaya bir eser koydunuz. İnşallah bu bir başlangıç olsun. Bu Ideathon’un ikincisini, üçüncüsünü, beşincisini, onuncusunu çok daha büyük tertipler biçiminde sizlerle birlikte yapmayı istiyoruz. Hepinize uğraş ve gayretlerinizden ötürü çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Yapılan sunumların akabinde heyet üyeleri tarafından mükafata layık görülen dizaynlar belirlendi.
Sosyalfest Ideathon kapsamında, heyet tarafından bedellendirilen projeler ortasından birinci üçe giren kadrolar şu halde açıklandı:
KÖKBÖRÜ ekibinin “Rehber Nokta-Yapay Dayanaklı Mentörlük Sistemi” projesi birinci, KBÜ DEHA kadrosunun “İnogen Meslek Gelişim Platformu” projesi ikinci, CATALSTS kadrosunun Bride Up-Uluslararası Öğrenciler İçin İstihdam Platformu” projesi üçüncü oldu.
Dereceye girenlerin finalistlere mükafatlar Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni tarafından takdim edildi. Müsabaka sonucunda birinci gruba 5.000 TL, ikinci takıma 3.000 TL, üçüncü gruba 2.000 TL ödül verildi.
Ödül ve kapanış programı hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.
Ödül merasimine Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ve Ebru Kırışık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni, dekanlar, müdürler, akademik ve idari işçi ile öğrenciler ve davetliler katıldı.