İhlas Haber Ajansı tarafından
25 Aralık, 2024 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Geleneksel kenevir dokumacılığını sanatla birleştiren resim sergisi

SAMSUN (İHA) – Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Sanat ve Tasarım Anasanat Kolu öğrencisi Hasret Yavuz’un klasik kenevir dokumacılığını, sanatla birleştiren fotoğraf standı, düzenlenen merasimle açıldı.
2023-2024 öğretim yılında Ladik Meslek Yüksekokulu’nun iki farklı programında temel sanat eğitimi dersini yürüten Hasret Yavuz, bu sene Dr. Öğr. Görevlisi Coşkun Yanar’ın danışmanlığını yaptığı, Klasik Kenevir Dokumacılığının Fotoğraf Sanatıyla Buluşması Projesi ile OMÜ Rektörlüğüne teslim etmek üzere 13 çalışma yaptı.
Yavuz’un yapıtlarının yer aldığı ferdî fotoğraf sergisi, OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Galerisi’nde OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç ve akademisyenlerin iştiraki ile yapıldı. Hasret Yavuz, açılışın akabinde 21 yapıttan oluşan stant hakkında bilgi verdi.

“Geleneksel kenevir dokumacılığı ve klasik motifler fotoğraf sanatıyla birleştirildi”
Sanat yapıtlarının özelliklerinden bahseden Hasret Yavuz, “Sergim, Klâsik Kenevir Dokumacılığının Fotoğraf Sanatı ile Buluşması Projesi kapsamında OMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Uyum Ünitesi (BAPKOB) tarafından desteklenmektedir. Üniversitemiz kenevir üretiminde öncü bir yer almaktadır. Kenevir üretiminin sürdürülebilirliği için yenilikçi, bilimsel ve akademik çalışmalar yapılmaktadır. Bu projede Samsun yöresine ilişkin klasik kenevir dokumacılığı ve klâsik motifler fotoğraf sanatıyla birleştirilerek, sanatsal bir halla yorumlanmıştır. Kaybolmaya yüz tutmuş kenevirden dokunan eserler ve klâsik motifler kullanılarak tuval üzerine karışık teknik uygulamalarıyla çalışmalar yapılmıştır. Doç. Dr. Engin Güney hocamın ve Öğr. Gör. Coşkun Yanar hocamın takviyeleri ile stant içeriğiyle uyumlu bir paylaşın ortamının oluşması sağlanmıştır. Stant 21 çalışmadan oluşmaktadır. Bu çalışmalar 2 kısma ayrılmıştır. Birinci kısımda projeye ilişkin 13 çalışmada kenevirin üretim basamakları tuvallerde işlenmiş, klâsik kenevir dokumaları asamblajlar yapılarak yorumlanmıştır. İkinci kısımda kenevir dokuma eserlerinin kullanılmadığı özgün çalışmalarımdan seçmeler yer almaktadır” dedi.
Yavuz’un 21 yapıttan oluşan standı, 2 Ocak 2025’e sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 16:14 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Sebze ve meyveleri yıkamadan yemeyin!

Tarım ilaçları tarıma zarar veren etkenleri ortadan kaldırırken, üretilen mahsuller doğru tüketilmediğinde vücuda bazı zararlar verebiliyor. Medicana Konya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tarım ürünlerine zarar veren etkenleri bertaraf etmek üzere üretilmiş olan pestisitlerin mutfakta kullanılan gıdalardan en iyi şekilde temizlenerek tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Dünya nüfusunun 2050’de 10 milyara ulaşması beklenirken; tüketilen tarım ürünlerine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Artan nüfus, azalan tarım alanları nedeniyle sebze ve meyvelerin yetmesi için çeşitli yöntemler kullanılıyor. Kullanılan tarım ilaçlarının insan vücudunda çeşitli hastalıklara yol açabileceğini söyleyen Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tüketicilere sebze ve meyvelerin mutlaka iyi bir şekilde yıkanarak yenmesi konusunda uyarıda bulundu.

Maruziyet süresi önemli

Zirai mücadelede, kimyasal bazı yöntemler bitkileri korurken; insanlarda bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Kullanılan tarım ilacının çeşidine, maruz kalınan süreye ve nasıl maruz kalındığına bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabileceğine değinen Uzm. Dr. Devrim Deniz, şu bilgileri verdi: "Tarım ilacı kalıntısının vücutta birikmesi, sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin ölümüne ve bağışıklık sisteminin zarar görmesine yol açabilir. Farklı sistemlerde sorunlara da neden olabilir. Bu nedenle üretilen mahsuller mutfağa girdiğinde tüketicilerin bazı kurallara dikkat etmesi önem taşır."

"Meyveleri kabuğuyla yiyecekseniz karbonatlı suda bekletin"

Pestisitlerin bilinçli kullanılmasının hem yetiştiricilerin hem de tüketicilerin sağlığı için son derece önemli olduğuna değinen Uzm. Dr. Deniz, "Bu nedenle bilinçli üretici ve bilinçli tüketici olmak gerekir. Bilinçli olurken, organik bile olsa sebze ve meyveler mevsiminde tüketilmelidir. Her ihtimale karşı alınan bir meyve ve sebzenin, dalından taze koparılmış olsa bile yıkanması gerekir. Suda çözünen ve sistemik olmayan bir pestisit kalıntısını, bir bitki kabuğunun içinde yetişen kuru baklagiller için, su ile yıkamak yeterli olabilmektedir. Kabuğuyla yenen meyve ve sebzeleri önce karbonatlı sonra sirkeli suda 15 dakika beklettikten sonra durulamak, kalıntıların büyük oranda arındırılmasını sağlayabilir. Mutfaklarda kullanılan gıdaların yetiştirilme şeklinin yanında tüketilmeden önce hijyen ve pestisitten arındırılmış olması konusunda da dikkati elden bırakmamak çok önemlidir" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.