blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
08 Ocak, 2025 14:54 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karadeniz’in Efes’i Pompeiopolis, önemli bir turizm rotası haline geliyor

Efes Antik Kenti ve Gaziantep Zeugma’nın bir gibisi olarak nitelendirilen, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesindeki Pompeipolis Antik Kenti, hafriyat çalışmalarıyla kıymetli bir turizm rotası haline getirilecek.
Kastamonu’nun Taşköprü ilçesindeki Pompeiopolis Antik Kenti’ndeki hafriyat çalışmaları 2024 yılında kıymetli gelişmelere sahne oldu. Efes Antik Kenti ve Gaziantep Zeugma’nın bir gibisi olarak nitelendirilen, Taşköprü ilçesindeki Pompeiopolis Antik Kenti’nin yürütülen hafriyat çalışmalarıyla iki yıl içerisinde kıymetli bir turizm rotası haline getirilmesi hedefleniyor. Roma periyodunda yayıldığı alan bakımından Anadolu’nun en büyük kentlerinden biri olan ve Paflagonya Eyalet Merkezi olarak kurulan Pompeiopolis Antik Kenti’nde gerçekleştirilen hafriyat çalışmaları, Kastamonu Müze Müdürlüğünün başkanlığında, Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük başkanlığında devam ediyor. Taşköprü ilçesindeki Zımbıllı Zirve mevkiindeki Pompeiopolis Antik Kenti’nde 2 bin kişilik tiyatro alanında tamamlanan hafriyat çalışmaları sırasında Yunan mitolojisinde aşk tanrıçası olarak nitelendirilen Afrodit’e ilişkin iki heykel modülü bulundu. Bölgede şimdiye kadar birinci defa rastlanan Afrodit heykeli, hafriyat takımını heyecanlandırdı. Muhafaza altına alınan heykeller üzerinde bu yıl içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığının Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde hazırlanacak projeyle rölöve, onarım ve konservasyonunun yapılacağı öğrenildi.
Ayrıca Roma villasında bin 800 yıllık mozaiklerde yürütülen hafriyat çalışmalarında kurtarılarak villanın tabanına tekrar yerleştirildi.
Bu yıl içerisinde yapılacak hafriyat çalışmalarında ise bazilikanın bulunan alan ile hamamlarda hafriyat çalışması yürütülecek. Bu hafriyat çalışmalarına ek olarak tiyatro alanı ile Roma villası ortasında kalan alanda yürüyüş yolu ortaya çıkarılacak. Bu çalışmaları tamamlanmasıyla birlikte Karadeniz’in Efes’i olarak görülen Pompeiopolis Antik Kenti değerli bir turizm rotası haline gelecek. Çalışmaların iki yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

“Pompeipolis’i, hem Kastamonu hem ülkemiz için değerli bir turizm destinasyonu haline getireceğiz”
Pompeipolis Antik Kenti’nin Paflagonya bölgesinin en değerli kenti olarak ön plana çıktığını söyleyen Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük, “Biz, son üç yıldır kazılara çok büyük bir ivme kazandırdık. Bilhassa 2024 yılında bu ivmelenmenin en süratli olduğu periyot oldu. Zira Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün Geleceğe Miras Projesi kapsamında uygun ödenekler sağlandı. Biz de bu uygun ödenekler çerçevesinde iki tane yapımızın hafriyatını tamamladık. Bu kazıların artık de projeleri hazırlanacak. Bu yıl içinde uygulamasına geçilecek. Uygulama kademesi biraz daha güç olsa da iki yıl içerisinde bizler, Pompeipolis Antik Kentini hem Kastamonu’ya hem ülkemiz için kıymetli bir turizm destinasyonu haline getirmeye çalışacağız. 2 yıl içerisinde bunları sonuçlandırırız” dedi.

“Bu yıl öncelikle bazilikadan hafriyat çalışmalarına başlayacağız”
Bu yıl birinci etapta bazilikadan hafriyat çalışmalarını başlatacaklarını söyleyen Doç. Dr. Eliüşük, “Pompeipolis, bir Roma İmparatorluğu kenti oluyor. Birebir vakitte bir eyalet başşehri oluyor. Bu kapsamda bir Roma İmparatorluk kentinde olması gereken tüm yapıların burada içerisinde barındırıyor. Biz, şu anda tiyatro salonuyla odeonunu açtık. Bunun dışında sivil yapı olarak bir villa kazdık. Bunlara ek olarak birkaç tane bazilikamız var. İki tane hamamımız var. Lakin bunların şimdi hafriyatları tamamlanmadı. Biz, bu yıl için öncelikle bazilikadan başlayacağız hafriyat çalışmalarına. Bazilikadan kastımız ise, kiliseden fazla daha çok Roma’da bir mahkeme binası hem de kapalı çarşı fonksiyonu gören büyük bir yapı. Bazilikayı da kazdığımızda oradan gelecek buluntular bizlere epey şaşırtacağını düşünüyoruz. Şu anda odeonu kazdığımızda afrodit heykelleri bulduk. Bu heykellerin bile bulunması bizleri epeyce şaşırtmıştır” diye konuştu.

“Pompeipolis Antik Kenti, Karadeniz’in en büyük antik kentidir”
Taşköprü’nün, Pompeipolis Antik Kenti’ne başşehirlik yapmış bir kent olduğunu söyleyen Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan ise, “Tiyatro ve odeonun olduğu alan ile villanın olduğu yer ortasında Roma yolu tiyatro alanına kadar ulaşıyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda ziyaretçiler için değerli bir alan oluşacak. Burasını ziyaret edecekler için kıymetli bir yürüyüş yeri olacak. Tiyatrodaki gelişmeler Pompeipolis’in birinci ortaya çıkan değerli yapıtı olacağını söyleyebilirim. Biz iddialıyız. Pompeipolis Antik Kenti, Karadeniz’in en büyük kazısıdır. En büyük antik kentidir. Turizm rotasında da çok kıymetli bir yer tutacak. Taşköprü, hatta Kastamonu bölgesi değerli bir turizm alanına kavuşmuş olacak” halinde konuştu.

“Yakın bir vakitte Pompeipolis Antik Kenti, Karadeniz’in Efes’i olacaktır”
Kastamonu Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Kerem Seven de bölgenin ehemmiyetine değinerek, “Cumhurbaşkanlığının Geleceği Miras Projesi kapsamında Taşköprü Pompeipolis Antik Kentinde hafriyat liderimiz Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük hocamız ile grubu, hafriyat çalışmalarını devam ettirmektedirler. Bunların karşılığı görüldüğü üzere alınmıştır. Bundan sonra da olumlu tarafta alınmaya devam edilecektir. Yakın bir vakitte Pompeipolis Antik Kenti, Karadeniz’in Efes’i olacaktır. Bölge iktisadına de nefes verecektir. Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un Kastamonu ziyaretlerinde bizlere vermiş oldukları biz kelam vardı. Sayın Bakanımız bu sözünü tutmuştur. Şu ana kadar gelen ödeneklerin toplamından daha fazla ödenek yakın vakitte Pompeipolis Antik Kentindeki hafriyat çalışmaları için gönderilmiştir. Emekleri geçen herkese farklı ayrı teşekkürlerimizi iletiyoruz” ifadelerini kullandı.
Kazı Başkanı Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük, Taşköprü Belediye Lideri Hüseyin Arslan ile Kastamonu Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Kerem Seven’e kazı çalışmalarının yürütüldüğü alanlarda incelemelerde bulundular.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Şafak Zeki Akca tarafından
13 Mayıs, 2025 00:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-

KÖY NEYİME DEMEYİN!

SON İSTANBUL DEPREMİ VATANDAŞLARI KÖYLERİNE GİTMEYE ZORLADI.

Dedelerimizin., büyük büyük Dedelerimizin kavimler halinde yaşamış oldukları kırsal yaşam alanlarına KÖY denir.

60’LI VE 70’Lİ kuşaklar köyün ne kadar değerli olduklarını iyi bilir.

Daha sonraki kuşaklar ise Köyü gereksiz bir yer olarak görürler.

Ama şunu bilmezler ki gün gelir o ata toprakları çok değerli olur.

Bu son deprem bize bunu gösterdi.

Ve onun içindir ki köyler artık eski değerlerini kazanmaya başlamış gözüküyor.

*

Köyün en güzel yeri  neresidir? diye söylesem HARMAN dır dersiniz.

Çocukluğumuz da çok giderdik ata topraklarımıza,

Dört gözle hasretle beklerdik hafta sonu köye gidebilmek için...

Güz zamanı Harman da öküzlerle atlarla tüven sürülürdü bizlerde tüvenlerin üstüne oturur buydağın samandan ayrılmasını seyrederdik.

NE GÜZELDİ O GÜNLER..

ANLATIMAZ YAŞANIR DERLER YA...

*

Geçtiğimiz bayram köyleri biraz dolaştım kendi köyüme de gittim.

En çok dikkatimi çeken köyler de ve köyümüz de o eski ahşap evlerden o kerpiç evlerden artık eser yoktu.

Yeni yeni binalar yapılmış her taraf olmuş betonarme

Köyler köylük ’ten çıkmış yani

Şehirlerde yaşayanlar biraz parası olanlar o eski evleri yıkıp yerlerine beton evler kondurmuş o köyün estetiğinde, güzelliğinden eser yoktu sadece bizim köy için değil diğer köylerde de durum farklı değil.

O eski köyümüzden artık eser kalmamıştı.

*

Şimdiki köyler de;

O ahır kokulu evler var mı? YOK...

Bahçe ve Bostan işleri var mı? YOK...

Her evin altında inekler, keçiler, atlar eşekler var mı? YOK…

Tarlada ekin ekmek var mı? YOK...

Köy Taş Fırınlarında Çörek ve Göbü yapmak var mı? YOK

KÖY odaların da ihtiyarların toplanıp eğlenceler yapılması var mı? YOK

Köyde öküzlerle kağnı arabaları ile saman taşımak var mı?  YOK...

Horoz ve tavuk beslemek var mı? YOK...

Hatta tavuk yüzünden komşu kavgaları bile YOK...

DAHA NELER? NELER?

Biz bu değerlerimizi kaybettik.

NE OLACAK ŞİMDİ?

Yeni yetişen nesil köy yaşantısını bilmiyor.

Eski nesiller de yaşlandı artık.

Bu genç nesillere kim öğretecek bu yaşantıyı

*

Şu anki neslin yaptığı tek şey var

Eski ahşap evleri yıkmak!..

Köye gelen manav arabasından ekmek almak,

sebze ve meyve almak bunlarla beslenmek.

Tereyağını, yumurtasını sütünü etini şehre inince marketten almak.

BEN KÖYDE YAŞIYORUM MU DİYECEĞİM?

Devletimizin ve büyüklerimizin bu konuya el atması gerekir.

Köye yerleşecek misin ilk önce AHŞAP EV YAPACAKSIN

Devlet bu konuda üzerine düşen Ağaç desteğini vermesi gerekir

Ahşap ev yapanlara şart getireceksin ki Tarım ve hayvancılık yapacaksın diye

O evin mutlaka bir ineği olacak, bahçesinde tavukları olacak,

Bahçe ve bostan işlerini mutlaka yapacak

Ekip biçeceği tarlası olacak

Buna benzer konularda devlet desteği olursa o köy yaşantılarımız tekrar geriye gelir.

Yoksa ne ekonomi düzelir, ne köyler düzelir nede şehirler düzelir!..

Bu şekilde devam ederse hayat yaşanmaz hale gelir herhalde…

Ne dersiniz? Yorum sizlerin…

Kalın sağlıcakla….

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.