İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Ocak, 2025 15:23 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bilim adamlarının 100 yıldır belge aradığı, Anadolu’nun kayıp topluluğu Kaşkalar’ın izi Zonguldak’ta bulundu

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Arkeoloji Bölümü’nün 2017 yılında Karadeniz Ereğli ilçesindeki İnönü Mağarası’nda başlattığı hafriyatlarda, Anadolu’nun kayıp topluluklarından biri olarak bilinen Kaşka’lara ilişkin birinci arkeolojik izlere ulaşıldı. Hafriyat lideri Doç. Dr. Hamza Ekmen, "Genç Tunç Çağı’na tarihlenen günümüzden yaklaşık 3 bin 200 yıl öncesine tarihlenen bulguların bu kelamını ettiğimiz Kaşka topluluklarına ilişkin olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Kazı çalışmalarını yöneten Doç. Dr. Hamza Ekmen, dokuz yıldır süren çalışmaların kıymetli bulgular ortaya koyduğunu belirtti. Mağaradaki beş arkeolojik katmandan en eskisinin 6 bin 500 yıl öncesine ilişkin olduğunu tabir eden Ekmen, bu tabakanın mağaranın birinci sakinlerine konut sahipliği yaptığını söyledi.
Kazılarda bilhassa Genç Tunç Çağı’na tarihlenen üçüncü katmanda dikkat cazibeli bulgulara rastlandığını aktaran Ekmen, bu keşiflerin Hitit dokümanlarında ismi geçen fakat arkeolojik olarak izine rastlanamayan Kaşka topluluklarıyla temaslı olabileceğini vurguladı.
Bilim adamlarının 100 yılı aşkındır evrak aradığı Kaşka’larla ilgili birinci arkeolojik izlere ulaştıklarını düşündüklerini belirten Ekmen şöyle dedi:
""Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Arkeoloji Kısmı olarak 2017 yılında İnönü Mağarası’nda kazılara başladık. 2024 yılı itibariyle de dokuzuncu hafriyat dönemimizi tamamladık. Bu müddet zarfında İnönü Mağarası’nda beş başka arkeolojik kültür katmanı tespit ettik. Bunlardan beşinci katman dediğimiz günümüzden 6500 yıl öncesine uzanan katman İnönü Mağarası’nın birinci sakinlerinin yaşadığı katman. Geçtiğimiz yıllarda bilhassa üçüncü katmanda kıymetli arkeolojik keşiflere ulaştık. Bu keşifler neredeyse 100 yıla aşkın bir müddettir bilim insanlarının hakkında evrak aradığı Kaşka topluluklarıyla alakalı. Hititçe çivi yazılı evraklarda Kaşka topluluklarından çok sıklıkla bahsedilmekte. Hititlerin kuzeyindeki dağlık ormanlık bölgede yaşayan muhakkak bir siyasi otoriteye bağlı olmayan topluluklar olarak tabir edilmekte. Arkeologlar uzun yıllardır bu toplulukların nerelerde yaşamış olabileceğini ve nasıl bir kültür üretmiş olabileceğini araştırdılar. Lakin çok somut delillere ulaşılamadı. Biz İnönü Mağarası’nın üçüncü katmanında bulduğumuz ve Genç Tunç Çağı’na tarihlenen günümüzden yaklaşık 3 bin 200 yıl öncesine tarihlenen bulguların bu kelamını ettiğimiz Kaşka topluluklarına ilişkin olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamada tahminen de hakkında uzunca yıllar bilgi ve evrak edilemeyen Anadolu’nun kayıp topluluğu olan Kaşkalara ilişkin birinci arkeolojik izlere ulaştığımızı düşünüyoruz."

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 19:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Şanlıurfa’da ‘UNESCO Müzik Şehri’ olma sevinci

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Kent, 2026 yılında UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısına ev sahipliği yapacak.

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, düzenlediği basın toplantısında, mutLu haberi basın mensuplarıyla paylaştı. Gülpınar, toplantıda tarihi, zengin kültürel birikimi ve köklü müzik geleneğiyle adından söz ettiren kentin UNESCO'nun Geliştirici Şehirler Ağı içerisinde "Müzik Şehri" unvanına sahip olarak önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

"Dünyanın önemli aday şehirlerini geride bıraktık"

Gülpınar, "Dünyanın dört bir yanından aralarında Kansas City, Belfast, Da Lat gibi iddialı birçok uluslararası aday şehirle bu süreçte yarıştık ve onları geride bırakarak bu prestijli organizasyona ev sahipliği yapmaya hak kazandık. 2026 yılında düzenlenecek olan UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapma hakkı, geçtiğimiz hafta İtalya Pesaro'da gerçekleştirilen toplantıda ilan edildi ve bu önemli görev Şanlıurfa'mıza verildi. UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapacak şehri simgeleyen küre İtalya'dan bize geçti. Küre, 2026 yılında yapacağımız toplantı sonrasında bir sonraki ev sahibine teslim etmek üzere o güne kadar bizde kalacak. Bu karar, sadece şehrimiz için değil tüm Türkiye için büyük bir onur ve kültürel bir diplomasi zaferidir. Bu başarı, son bir yılda yürüttüğümüz yoğun çabalar ve diplomatik girişimler ile Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığımızın titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde mümkün olmuştur. Şanlıurfa'nın sadece bir müzik şehri değil, Göbeklitepe'den Balıklıgöl'e, eşsiz mutfağından halk edebiyatına kadar tarih ve kültürle yoğrulmuş çok yönlü bir medeniyetin merkezidir. Yaklaşık 80 ülkeden müzik şehirlerinin temsilcilerinin katılması beklenen bu toplantı, uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine, bilgi ve deneyim paylaşımının artırılmasına katkı sunacak; aynı zamanda şehrimizin yerel kültürel potansiyelinin global ölçekte tanıtımına imkan sağlayacaktır. Bugünden itibaren hazırlık sürecine girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’ya müzik şehri unvanının verilmesi kentte büyük sevince neden oldu. Vatandaşlar, turizm başta olmak üzere birçok alanda gelişime büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.