Samsun, sahip olduğu eşsiz doğal hoşluklarla dikkat çekmeye devam ediyor. 2024 yılında doğaseverlerin uğrak noktası haline gelen Samsun tabiat parkları, toplamda 207 bin 602 kişiyi ağırladı.
Karadeniz’in en büyük kenti Samsun, birçok vilayette bulunmayan doğal alanları ve varlıklı bitki örtüsüyle hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Samsun’daki tabiat parkları, ziyaretçilerine yürüyüş parkurları, piknik alanları ve tabiat ile iç içe vakit geçirme imkanı sunuyor.
Ziyaretçi akını
2024 yılında tabiat parklarını 207 bin 602 kişi gezdi. Amazon Tabiat Parkı’nı 6 bin 251 kişi, Bayraktepe Tabiat Parkı’nı 3 bin 208 kişi, Şahinkaya Tabiat Parkı’nı 85 bin 297 kişi, Vezirsuyu Tabiat Parkı’nı 48 bin 551 kişi, Sarıgazel Tabiat Parkı’nı 21 bin 589 kişi ve Kızılırmak Deltası (RAMSAR) Sulak Alanı’nı 42 bin 706 kişi ziyaret etti. Toplamda 207 bin 602 kişiyi ağırlayan parklar, konuklarına unutulmaz anlar yaşattı.
Tabiatın en doğal halinin birinci günkü üzere tazeliğini koruduğu Samsun’da ayrıyeten insanların girişinin ve ziyaretinin yasak olduğu 6 tabiat parkı, 1 tabiat muhafaza alanı, 1 tabiat anıtı, 2 yaban hayvanı geliştirme alanı, 3 sulak alan ve 2 yaban hayvanı üretim merkezi de bulunuyor.
Zonguldak’ta “Sağlıklı ve hareketli yaşama merhaba” yürüyüşü düzenlendi
Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde Kemal Köksal Kent Stadyumu’nda 10 Mayıs Sıhhat için Hareket Et Günü ve 6 Mayıs Dünya Astım Günü kapsamında "Sağlıklı ve Hareketli Yaşama Merhaba" yürüyüşü düzenlendi.
Zonguldak Kemal Köksal Stadyumu’nda bir ortaya gelen sıhhat çalışanları ve öğrenciler spor antrenörleri önderliğinde yapılan ısınma hareketleri sonrasında ellerinde pankartlarla alan içinde yaklaşık 40 dakikalık bir yürüyüş gerçekleştirdi. Düzenlenen yürüyüşün akabinde bir konuşma yapan Vilayet Sıhhat Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner fiziksel etkin olmanın ve tertipli sıhhat denetimleri yaptırmanın ehemmiyetine dikkat çekerek şöyle dedi:
"Dünya Astım Günü’nün bu yılki teması "Astımda inhaler tedavi: Ne kadar yanlışsız o kadar etkili" formunda belirlenmiştir. Dünya Astım Gününde, aile doktorları başta olmak üzere çeşitli branştan doktorlarımıza, eczacılarımıza, hemşirelerimize ve hastalarımıza yönelik etkinlikler düzenlenerek yeni astım tedavisi ve inhaler eğitimi ile ilgili bilgilerin güncellenmesi planlanmıştır. Astım hava yollarını etkilemektedir ve dolayısı ile verilen ilaçların hava yoluna ulaşması gereklidir. İnhaler yolla verilen tedaviler, hava yollarına yani hastalığın olduğu yere direkt ulaştırılmaktadır. İnhaler yolla uygulama, astım ilaçlarının çok daha düşük dozlarda ve tesirli biçimde verilmesine imkan sağlamaktadır. Düşük doz kullanım, beraberinde çok daha az ilaç yan tesiri manasına gelmektedir. İnhaler ilaçların bu olumlu sonuçları için yanlışsız formda kullanımı da çok kıymetlidir. Lakin yapılan araştırmalar, pek çok astımlı hastanın, sprey tipi yahut kuru toz biçimindeki inhaler aygıtını hakikat teknikle kullanmadığını göstermiştir. Gerçek uygulanmadığında, ilaç, akciğerlere kâfi ölçüde ulaşamayacağı için tedavi de tesirli olamayacaktır "
İl Sıhhat Müdürü Uzm. Dr. Güner, " Toplumda fizikî aktivitenin artırılması hükümetler, tüm kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri dahil herkesin sorumluluğunda olup her yaş ve cinsiyetten engelli bireyler de dahil toplumun her kesiti için günlük 30-60 dakika orta yoğunlukta bir fizikî aktivite önemli hastalıkları önlemek için güçlü bir araç ve uygun maliyetli bir halk sıhhatini düzgünleştirme sistemidir. Ülkemizde de 10 Mayıs Sıhhat İçin Hareket Et Günü, her yıl Bakanlığımızın uyumunda başka paydaş kurum, kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ile birlikte toplum şuurunu ve farkındalığını arttırmak gayesi ile 81 vilayetimizde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Etkinliklerde küçükten büyüğe herkesin dayanağı ve iştiraki sağlanarak, hareketli hayat ve sıhhat üzerine tesirlerinin kıymeti vurgulanmaktadır."
Yürüyüşün akabinde Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından iştirakçilere elma, şapka ve broşürler dağıtıldı.