İhlas Haber Ajansı tarafından
07 Mayıs, 2025 15:13 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu’nun hafızası olacak müze kapılarını ziyaretçilerine açtı

Kastamonu’nun tarihi ve kültürel hafızasını oluşturacak olan Kastamonu Üniversitesi Yaşayan Müze ve Kent Arşivi düzenlenen merasimle açıldı. Merasimde konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, "Müze ve kent arşivimiz vilayetimizin kültür hayatına değerli katkılar sunacak" dedi.
Kastamonu Üniversitesi, kentin kültürel mirasını yaşatmak ve gelecek jenerasyonlara aktarmak hedefiyle değerli bir projeye daha imza attı. Kastamonu Üniversitesi bünyesinde kentin tarihi dokusunu yansıtan Yücebıyıklar Konağı’nda kurulan Yaşayan Müze ve Kent Arşivi, düzenlenen merasim ile ziyarete açıldı. Merasime, Kastamonu Vali Yardımcısı Aydın Ergün, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Atalan ve Prof. Dr. Selahattin Kaymakcı, Yücebıyıklar ailesi ile kamu kurumları ve STK temsilcileri katıldı. Açılış öncesinde Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzikoloji Kısmı öğrencileri Kastamonu türkülerini seslendirdi. Kastamonu Atabeygazi Derneği üyeleri ise sepetçioğlu halk oyunları gösterisini sergiledi.
Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi üzerinde yer alan konaktaki müze ve kent arşivinin Kastamonu’nun kültürel belleğini yaşatacak bir merkez olarak yine işlevlendirilmesi amaçlanıyor. Proje çerçevesinde kentin toplumsal, kültürel ve tarihi gelişimine dair evraklar, nesneler ve görsel gereçler bir ortaya getirilerek halkın hizmetine sunuldu. Ayrıyeten, "yaşayan müze" anlayışıyla çeşitli atölye çalışmaları, stantlar ve etkinliklerle ziyaretçilerin etkin iştiraki hedefleniyor.

"Toplumsal sorumluluğun eseri bir proje"
Açılış merasiminde konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, projenin yalnızca akademik değil, toplumsal bir sorumluluğun da eseri olduğunu belirterek, "Kastamonu’da çok sayıda somut ve somut olmayan kültürel miras bulunuyor. Örneğin UNESCO Dünya Mirası Listesinde, Anadolu’nun orta çağ devri ahşap sütunlarla çatısı desteklenen mescitleri ortasında gösterilen Mahmut Bey Camii bulunuyor. Somut olmayan kültürel miras Türkiye ulusal envanterine kayıtlı Azdavay ve Pınarbaşı bayan başlıkları, çarşaf bağı, klâsik kızak yarışları, Evrenye bıçağı, Kastamonu pastırması, Kastamonu simidi, kına gecesi geleneği, taş baskı ile Tosya çakısı yapımcılığı üzere ögeleri bünyesinde barındırıyor. Hiç kuşkusuz bu derece güçlü bir altyapıya sahip olan vilayetimizde kurduğumuz müze ve kent arşivimiz de somut ve somut olmayan kültürel miras ögelerini bir ortada ihtiva ediyor. Müze ve kent arşivimiz içeriğinde bir yandan binası, kitapları, fotoğrafları, koleksiyonları, arşiv materyalleri, mutfak eşyaları, tarım aletleri, oyuncakları ve kıyafetleri üzere ögelerle somut kültürel miras ögelerine yer verirken, öte yandan kelamlı gelenek ve anlatımlar, toplumsal uygulamalar, ritüeller ve şölenler ile el sanatları geleneği üzere uygulamalar aracılığıyla somut olmayan kültürel miras ögelerine konut sahipliği yapacak. Müze ve kent arşivimizin vilayetimize gelen turistlerin, halkımızın ve öğrencilerimizin uğrak yerleri ortasına girmesini hedefliyoruz. Vilayet Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün takviyeleriyle Kastamonumuzun turizm rotasında bulunan yerler ortasında yer almasını istiyoruz" dedi.

"Müzemize dilek eden hemşehrilerimizin bağışlarını bekliyoruz"
Müze ve kent arşivine kamu kurum ve kuruluşlar ile vatandaşların takviyelerini beklediklerini söyleyen Topal, "Müze ve kenti arşivimizin tabir yerindeyse ektiğimiz bu tohumun filizlenmesini ve meyve vermesini istiyoruz. Müze ve kent arşivimizin kendisini güncelleyen ve yenileyen bir yapıya sahip olmasını önemsiyoruz. Koleksiyonlarımızın ve yapıtlarımızın Kastamonu kent tarihini ve kültürünü daha âlâ bir biçimde yansıtabilmesi için geliştirilmesi gerekiyor, bizim evvelden topladığımız envanterin desteklenmesi ve daha geniş çaplı bir yapıya kavuşturulması kıymet arz ediyor. Bu manada koleksiyonlarımızın zenginleştirilmesi ve kentimizin kültürel mirasını yansıtan daha fazla ögeye sahip olması hedefiyle müze ve kent arşivimize yasal mevzuat çerçevesinde olmak koşuluyla istek eden hemşehrilerimizin bağışlarını bekliyoruz" diye konuştu.

"Geçmişin izleri bu müzede sürecek"
Kastamonu’nun tarih boyunca güçlü kültürü, esaslı gelenekleri ve güçlü toplumsal yapısıyla Anadolu’nun hafızası olmuş bir kent olduğuna dikkat çeken Vali Yardımcısı Aydın Ergün ise "Kastamonu Valiliği olarak şimdiye kadar nasıl takviye verdiysek bundan sonrada üniversitemize ve burada açılan müzemize birebir desteğimizin verileceğinin bilinmesini isterim" biçiminde konuştu.

"Kastamonu arşivleri olmadan tarih yazılamaz"
Kastamonu Üniversitesi Kültür Sanat Uygulama ve Araştırma Müdürü Prof. Dr. Zeki Gürel ise Kastamonu’nun Kadıköy’den Boyabat’a kadar geniş bir coğrafyaya uzanan bir vilayet kenti olduğunu hatırlatarak, "Kastamonu, vaktin kültür merkezlerindendir. Yarınında kültür merkezi olmaya da aday bir şehirdir" tabirlerini kullandı.

"Şehir belleği tekrar canlanıyor"
Tarih ve Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Rabia Aktaş ise müze, kütüphane ve arşivlerin geçmişi saklayan bir bellek olduğuna dikkat çekerek, kentin tüm kültürel, bilgi, toplumsal ve sanatsal birikiminin geleceğe taşınmasına aracılık eden değerli merkezler olduğunun altını çizdi.
Yücebıyık Ailesi ismine kelam alan Namık Yücebıyık da Kastamonu Üniversitesine hibe edilen konağın bu türlü bir projeye mesken sahipliği yapmanın verdiği memnuniyeti tabir ederek, Kastamonu kültürünü ve tarihini gelecek nesillere aktarmanın memnunluğunu yaşadıklarını lisana getirdi.
Programda konuşan Türk Halk Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gülten Küçükbasmacı da Kastamonu’nun kültür yapısıyla epey güçlü bir kültüre sahip olduğunu tabir etti.
Konuşmaların akabinde açılış kurdelesi kesildi. Vali Yardımcısı Ünal ve Rektör Topal, beraberindeki heyet ile birlikte konağı gezdi. Protokol üyeleri ve ziyaretçiler daha sonra konağın önündeki alanda düzenlenen Hıdırellez aktifliklerine katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İmsak03:50
Güneş05:33
Öğle12:51
İkindi16:44
Akşam19:59
Yatsı21:35

Video Haberler

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
07 Mayıs, 2025 15:13 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Temizlik görevlisi bulduğu para dolu cüzdanı sahibine teslim etti

Karabük’te belediyede paklık vazifelisi olarak çalışan Seda Güllüoğlu, sokak paklığı yaptığı sırada bulduğu cüzdanı sahibine ulaştırarak örnek bir davranış sergiledi.
Olay, sabah saatlerinde 75. Yıl Mahallesi’nde meydana geldi. Karabük Belediyesi Paklık İşleri Müdürlüğü’nde misyonlu Seda Güllüoğlu, paklık yaptığı sırada yerde bir cüzdan buldu. Cüzdanı denetim eden Güllüoğlu, içerisinde 11 bin lira nakit para, kredi kartları ve kimlik kartları olduğunu fark etti.
Cüzdanın sahibine ulaşan Güllüoğlu, durumu haber verdi. Cüzdanını teslim almaya gelen bayan, hassas davranışından ötürü paklık görevlisine teşekkür etti. Bayan, "Allah razı olsun. Allah gönlünüze nazaran versin. Ne istiyorsunuz benden, bakkaldan bir şeyler ısmarlayayım" diyerek memnuniyetini lisana getirdi.
Güllüoğlu ve yanındaki mesai arkadaşı ise, "Sende olsan birebir şeyi yaparsın" sözlerini kullanarak işlerine kaldıkları yerden devam etti.
O anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İmsak03:50
Güneş05:33
Öğle12:51
İkindi16:44
Akşam19:59
Yatsı21:35

Video Haberler