Samsun’da Ocak ayında hava sıcaklıkları, mevsim normallerinin 10 derece üzerinde seyrederek vatandaşlara yalancı bahar yaşattı.
Ocak ayı ortama sıcaklık pahasının 7,2 derece olduğu Samsun’da bugün gölgede ölçülen sıcaklık 18 dereceyi gördü. Güneşli ve sıcak havayı fırsat bilen vatandaşlar kendilerini çarşı, pazar, park, bahçe ve kıyılara attı. Yaşlılar banklarda oturup D vitamini depolarken, okulların tatil olması nedeniyle çocuklar da parklarda oynayıp, güvercinlere yem verdi.
En yüksek ocak ayı sıcaklığının 24,2 derece ile 20 Ocak 2023’te ölçüldüğü Samsun’da yeniden bu ayda ölçülen en soğuk hava sıcaklığı ise eksi 8,1 ile 13 Ocak 1950’de kayıt altına alınmıştı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye nazaran Samsun’daki hava sıcaklıklarının 15 derecelerde seyretmesi ve yeni hafta başına kadar güneşin tesirli olması bekleniyor.
SAMSUN (İHA) – Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen ambulans sürüş eğitiminde 16 bayan sıhhat çalışanı, hayat kurtarmak için direksiyon başına geçti. Güçlü parkurlarda ter döken kursiyer bayanlar, artık acil sıhhat hizmetlerinde faal olarak ambulans kullanmaya hazır hale geldi.
Tekkeköy Lojistik Depo Tır Parkı alanında gerçekleştirilen uygulamalı eğitimlerde, bayan kursiyerler siren sesleri eşliğinde dar alanda hareket, acil fren, mani aşma ve viraj hâkimiyeti üzere etaplarda sürüş tekniklerini test etti. 12-15 Mayıs tarihleri ortasında sürecek olan eğitim, 6 eğitmen ve 1 ASGE eğitim koordinatörünün nezaretinde yürütüldü.
"Eğitimler bize artı katıyor"
Kursiyerlerden Öznur Kiremitçi, "Eğitmenlerimiz sürüşlerimize katkı sağlamak için büyük gayret gösteriyor. Bayan ve erkek ayırt etmeksizin hepimiz bu misyonu layıkıyla yapıyoruz. Eğitimlerin bize büyük artısı oluyor" dedi.
Kursiyer Nurdan Kabakçıoğlu, "Ambulans kullanmak çok farklı bir tecrübe. Yalnızca kendimiz değiliz, içeride hastalar ve grup arkadaşlarımız da var. Trafikte ambulansa yol vermeyenler büyük bir sorun oluşturuyor. Vatandaşlar bunu kendi yakınları üzerinden düşünerek hareket etmeli" sözlerini kullandı.
Bir başka kursiyer Hasret Çağlar da "Bu parkura birinci sefer girdim, çok heyecan vericiydi" diye konuştu.
"Kadınlarımız artık alanda ön safta"
Eğitimin 3. gününde uygulamalı sürüşleri yerinde izleyen Samsun Vilayet Sıhhat Müdürü Dr. Mustafa Uras, "Buradaki bayan kursiyerlerimiz eğitimlerini muvaffakiyetle tamamladığında artık alanda faal halde ambulans kullanabilecek. Ambulansa yol verilmesi hayati değer taşıyor. Fermuar sistemini uygulamamız gerekiyor. Bayanlarımızın sıhhat hizmetlerinde ön saflarda yer alması gurur verici. Bizim için sürat çok kıymetli lakin tıpkı vakitte hasta ve takım güvenliği de birincil önceliğimiz" halinde konuştu.