İhlas Haber Ajansı tarafından
04 Şubat, 2025 11:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu Üniversitesi’nde 7 program daha “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” logosu aldı

Kastamonu Üniversitesi’ne bağlı yedi program daha, "Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi" logosunu mezuniyet dokümanlarında kullanma hakkı elde etti.
Bu yıl 48’incisi gerçekleştirilen Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Kurulu Toplantısında alınan karar doğrultusunda, Kastamonu Üniversitesi’nin kalite odaklı eğitim anlayışını yansıtan programlar memleketler arası seviyede tanınma imkanına kavuştu. Bu kapsamda Kastamonu Üniversitesi’ne bağlı 7 program daha, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi logosunu mezuniyet dokümanlarında kullanma hakkı elde etti. Logoyu kullanma hakkı kazanan programlar ortasında Spor Bilimleri Fakültesi’ne bünyesinde Vücut Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Fen Fakültesi bünyesinde Matematik ve Biyoloji programları, Turizm Fakültesi’nden Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Turizm Rehberliği programları, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden İşletme programı ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’ne bağlı Tarih programı yer aldı. Programlar, mezuniyet dokümanlarında TYÇ logosunu kullanarak memleketler arası seviyede tanınma fırsatı elde etmiş olup, mezunlarına daha geniş meslek ve eğitim imkanları sunacak.

TYÇ logosu kullanma hakkı olan program sayısı 8’e yükseldi
Geçen yıl da İletişim Fakültesi bünyesindeki Radyo, Televizyon ve Sinema Programı TYÇ logosu kullanma hakkı kazandı. Son değerlendirmeyle birlikte Kastamonu Üniversitesi’nde bu hakkı elde eden program sayısı 8’e yükseldi.
Konuya ait değerlendirmede bulunan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin milletlerarası alanda tanınırlığını artırmayı ve öğrencilerin global ölçekte rekabetçi bireyler olarak yetişmesini önemsediklerini belirtti. TYÇ logosunun mezunların diplomalarına milletlerarası geçerlilik kazandırarak eğitim ve meslek hayatlarına katkı sağlayacağını söz eden Rektör Topal, sürece dayanak veren ve emeği geçen tüm akademik ve idari çalışana teşekkür etti.
TYÇ logosunun mezuniyet evraklarında kullanımı, Yükseköğretim Mezuniyet Dokümanlarında Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Logosunun Kullanımına Ait Metot ve Asıllar çerçevesinde gerçekleştirilecek. Bu adım, Kastamonu Üniversitesi’nin milletlerarasılaşma vizyonuna katkı sağlarken, öğrencilerin global seviyede daha geniş meslek fırsatlarına ulaşmasına imkan tanıyacak.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.