Gümüşhane’de 20 kişilik dağcı kümesi kalınlığı yer yer 1,5 metreyi bulan kar kütlelerini adeta tünel üzere yararak tabiat yürüyüşü gerçekleştirdi. Sibirya’yı andıran görünümler eşliğinde 9 kilometrelik parkuru 7 saatte tamamlayan sportmenler adeta kar üzerinde yüzdü.
Gümüşhane Dağcılık, Tabiat Sporları ve Gençlik Kulübü Derneği (GÜDAK) üyesi sportmenler geçtiğimiz hafta içi gerçekleşen ağır kar yağışının akabinde yer yer 1,5 metreyi bulan kar kalınlığı içerisinde Tersun Dağından Karamustafa Köyüne tabiat yürüyüşü gerçekleştirdi.
Tersun Dağı geçidinden başlayan ve karla kaplı orman içinde ilerleyen takım, güçlü şartlara karşın dayanışma örneği sergiledi. Bilhassa erkek atletler öteki iştirakçiler için adeta kar tünelleri açarak ilerlemeyi kolaylaştırırken, bele kadar yükselen kar kütleleri ortasında ilerleyen takım eşsiz kış görünümlerine tanıklık etti. Tepelerden görünen karlı doruklar ve çam ağaçlarının üzerini kaplayan kar ve buz manzarası adete Sibirya’yı, kutupları andırırken, kar örtüsü bölgede görülmeye bedel manzaralar oluşturdu. Yürüyüş sırasında Hatunoluğu Yaylasında mola veren takım, kar üzerinde yapılan sucuk ekmek ikramıyla güç topladı.
"Bana karda yürüyeceklerini söylediler ancak yüzeceğimizi söylememişlerdi"
Çam ormanlarının kış mevsiminde karla buluştuğu görsel şölene tanıklık ederek gerçekleştirilen yürüyüşe katılan ve birkaç gün evvel Diyarbakır’dan geldiğini kaydeden İlknur Çoban, "Ben 3-5 gün evvel Diyarbakır’dan geldim. Orada yarım kol giyerken burada karın içerisine düştüm. Bana karda yürüyeceklerini söylediler sağ olsunlar. Lakin yüzeceğimizi söylememişlerdi. Bayağı yüzdük, donduk, battık çıktık lakin sonunda parkuru tamamladık. Bitmeyecek üzere geldi. Yazmışlardaki orta derece zorlukta. Asla orta değil, zorun da zoru. En çok beni etkileyen görüntü karların sim dökülmüş üzere olması, tabiattaki o beyaz, o paklık, sessizlik, kuş sesleri beni çok etkiledi. Kışın o dinginliği tabiata yansımıştı. Yolda gelirken bir daha gelmeyeceğim çok zordu diyordum lakin artık diyorum ki yok ya gelirim" dedi.
Etkinliğe katılan emekli kimya öğretmeni Zehra Aygün ise "Daha çok tabiat yürüyüşü yaptım fakat bugünkü durum çok farklıydı. Birinci sefer bu türlü bir yürüyüşe katıldım. Yani ayağım battı ve çıkmadı. Güç kurtuldum. Yani çekemedim ayaklarımı üste. Zira yumuşak bir kar vardı. Bu türlü de beklemiyordum orta zorlukta diye düşünmüştüm. Benim için sürpriz oldu. Sonu çok hoş, sonunda memnunum. Çektiğim görüntüler, fotoğraflar çok hoş oldu. Beni en çok etkileyen ağacın üzerindeki donmuş karlar güya yapma çiçek üzereydi. Güya özel koymuşlar üzereydi. Herkesi dağlara bekliyorum" diye konuştu.
"Doğa yürüyüşleri insanı ruhsal olarak çok rahatlatıyor"
Edanur Canlı da "Yürüyüşümüz genel olarak kuvvetli bir parkurdu. Daha evvel katıldıklarımın en zoru diyebilirim. Ancak grup arkadaşlarının idaresi çok uygundu. Hepsi birlikte birbirleriyle koordine bir halde, sıralı bir halde yolu açtılar sağ olsunlar. O halde meselesiz geldik. En sıra dışı şey şuydu; Bir yerde çok battık bel düzeyine kadar lakin yeniden de grubun morali hiç düşmedi, hiç bozulmadı. Birbirlerini daima motive ettiler. O biçimde açtılar yolları ve geldik" tabirlerini kullandı.
Etkinlik sorumlusu ve fotoğraf sanatkarı Metin Aydın ise "Bugünkü yürüyüşümüz Tersun Dağından Karamustafa köyüneydi. Bayağı kar vardı. Bu yüzden çok sıkıntı bir yürüyüş diyebiliriz. Grubumuza yeni katılan arkadaşlar vardı. Ona karşın pek keyifli bir yürüyüştü. Rahat bitirdik. Kazasız belasız bitti. Orman içinde çok hoş kış görüntüleri vardı. Ağaçlar donmuştu. Kutupları andıran bir halde. Çok hoştu yani. Çok keyifli bir rotaydı. Ancak kar biraz daha az olsaydı daha çok eğlenecektik. Biraz zorladı bu bizi. Önden giden arkadaşlara da teşekkür ediyoruz. Yolu açtılar bize, sağ olsunlar. 20 kişi yaptık etkinliğimizi. Yaklaşık 10 kilometrelik bir parkurdu. Birtakım yerlerde kar belimizi geçiyordu. Yani kımıldayamıyorduk. Bayağı zorlandığımız yerler oldu. Lakin genel olarak başardık. Kimi arkadaşlar çıkamayınca karın içinde yüzmeye başladılar. O denli daha rahat çıktılar" dedi.