Kastamonu Üniversitesi tarafından büyükbaş hayvanlara kenelerden bulaşan hastalıkların erken teşhis ve tedavi yöntemleri araştırılacak.
Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi Klinik Bilimler Kısmı öğretim üyesi Doç. Dr. Kenan Çağrı Tümer yürütücülüğünde hazırlanan "Tropikal Theileriosisli Sığırlarda Serum cTnI ve Plazma L-Laktat Konsantrasyonlarının Prognostik Ehemmiyetinin Araştırılması" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-Hızlı Takviye Programı kapsamında dayanak almaya hak kazandı. Projede, Bingöl Üniversitesi’nden Dr. Murat Uztimur ve Fırat Üniversitesi’nden Dr. Mehmet Can Uluçeşme araştırmacı olarak yer alacak.
Projede, büyükbaş hayvanlarda keneler yoluyla bulaşan ve "tropikal theileriosis" olarak isimlendirilen parazit kaynaklı hastalığın ilerleyişini iddia etmeyi amaçlıyor. Çalışma kapsamında, hastalığa yakalanan hayvanların birtakım kan bedelleri incelenerek, hastalığın ne kadar ağır seyredeceği evvelden belirlenmeye çalışılacak. Erken teşhis ve müdahale sayesinde hastalığın denetim altına alınması sağlanacak ve hayvan kayıpları önlenebilecek. Tedavi edilmediğinde ölümcül olabilen bu hastalıkla gayrette, erken müdahale hayati ehemmiyet taşıyor.
Proje, çiftçilerin hayvan kayıplarını azaltmalarına yardımcı olmayı ve tedavide gereksiz ilaç kullanımını önleyerek daha sağlıklı et ve süt üretimine katkı sunmayı hedefliyor. Ayrıyeten, büyükbaş hayvanlarda sıkça görülen bu hastalıkla çabada yeni bir yol haritası oluşturarak hayvancılık dalına değerli katkılar sağlamayı planlıyor.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, başta proje yürütücüsü Doç. Dr. Kenan Çağrı Tümer olmak üzere tüm proje grubunu tebrik etti.