Her yıl 10 Mart ya da Mart ayının ikinci Perşembesi, Dünya Böbrek Günü olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor.
Sağlık Bakanlığı, Türk Nefroloji Derneği, Çocuk Nefroloji Derneği ve Anadolu Böbrek Vakfı işbirliği ile her yıl, çocuklarda böbrek hastalıklarının önlenmesi amacıyla toplumsal bilinci artırmak ve erken tanının önemini vurgulamak için önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor.
Sağlık Bakanlığı'nın paylaşımlarına göre; "Kronik böbrek hastalığı, çocukluk döneminde şiddetli ve uzun süren, iyi tedavi edilmeyen ya da tekrarlayan doğumsal veya kazanılmış böbrek ve idrar yolu hastalıkları sonucu oluşan bir durumdur. Bu hastalık, böbreklerin görevlerini yeterince yerine getirememesine yol açabilir.
Kronik böbrek hastalığının belirtileri arasında böğür ağrısı (yan ağrısı), bulantı, kusma, halsizlik, iştahsızlık, karın ağrısı, idrar yaparken yanma, sık ateşlenme, sık sık ya da uzun aralıklarla idrara çıkma, idrarda kanama, göz kapaklarında ve bacaklarda şişlik, yüksek tansiyona bağlı baş ağrısı gibi şikayetler bulunmaktadır. Bu belirtiler, altta yatan hastalıklara bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Bu nedenle, çocuklardaki şikayetlerin erken dönemde ciddiye alınması ve böbrek hasarını önlemek için tedaviye zamanında başlanması büyük önem taşımaktadır. Tedavi sürecinde yeterli ve dengeli beslenme, ilaç desteği, diyaliz ve böbrek nakli gibi seçenekler bulunmaktadır. Ayrıca, gereksiz ilaç kullanımından (ağrı kesiciler, görüntüleme yöntemleri için kullanılan maddeler vb.) kaçınılması önemlidir.
Bu vesileyle, çocuklarımızın sağlığını korumak ve böbrek hastalıkları hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla yapılan etkinliklerde tüm vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz." ifadeleri yer aldı.