blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
26 Mart, 2025 15:02 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsunlu demirciler eski günlerini arıyor

Samsun’da tütün üretiminin yaygın olduğu periyotlarda altın çağını yaşayan demirciler, üretimin azalmasıyla eski günlerini arar hale geldi.
Bir vakitler kentin en büyük gelir kaynağından biri olan tütün, sırf üreticilere değil, demirciler, kaynakçılar ve tarım materyali üreten esnafa da değerli çıkar sağlıyordu. Lakin günümüzde ilginin azalmasıyla birlikte demircilik mesleği de sıkıntı günler yaşıyor. Meslekte 50 yılı geride bırakan usta İbrahim Mırık, tütün üretiminin ağır olduğu periyotlarda elde ettikleri gelirle her yıl bir mesken ya da arsa alabildiklerini lakin artık bu durumun imkânsız hale geldiğini belirterek, eski günleri mumla aradıklarını vurguladı.

"Bizim sanatımız peygamber mesleğidir ve ölmemesi gerekir"
Samsun’da demircilik mesleğini yarım asırdır sürdüren İbrahim Mırık, tütün üretiminin azalmasıyla birlikte işlerin giderek zorlaştığını belirtti. Meslek hayatına 12 yaşında başlayan Mırık, vakitle tornacılık, kaynakçılık ve demircilik alanlarında ustalaştığını, torunlarını yetiştirip usta yaptıktan sonra sanatını bırakacağını söyledi. Evvelce römork, tanker, tırmık ve saban üretiminin ağır olduğunu lakin tarım kesimindeki değişimle birlikte bu eserlere ilginin azaldığını söz eden Mırık, "Tütün üretimi Samsun’da durma noktasına gelince bizim sanatımız da ziyan gördü. Gençler bu mesleğe sıcak bakmıyor, meğer eğitimli ustalardan meslek öğrenseler onlar için daha yararlı olur" dedi.
Eskiden tütün döneminde her yıl konut yahut arsa alabildiğini belirten Mırık, günümüzde ise geçim derdi yaşadıklarını kaydetti. "Bizim sanatımız peygamber mesleğidir ve ölmemesi gerekir" diyen Mırık, mesleğin geleceği konusunda kaygılı olduğunu vurguladı.
Demircilik eserlerinin fiyatlarına da değinen usta, el imali bel küreğini 650 TL, kısa baltayı 350 TL, hayvan tırmığını 200 TL, diken oraklarını 300 TL, kürekleri 300-500 TL ortasında sattıklarını, ayrıyeten küçük bıçakları 30 TL, döner bıçaklarını 50 TL’ye bilediklerini, sap takma sürecini 30 TL, kaynak aç-kapa hizmetini ise 100 TL’ye yaptıklarını söyledi.
Kaynakçılığın eskisine nazaran daha kıymetli hale geldiğini anlatan Mırık, "Pek usta kalmadı, biz de yaşlandık. Sanatımız yavaş yavaş paha kazansa da eski yararlarımızın yanına bile yaklaşamıyoruz" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
09 Mayıs, 2025 23:32 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Zonguldak’ta bir kadın evinde ölü bulundu

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde genç bir bayan, yakınları tarafından konutunda meyyit bulundu.
Olay, gece saatlerinde Süleymanlar Mahallesi Kandilli Lojmanları’nda meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, yakınları bir müddettir haber alamadıkları Münire K. (27) için polis ve sıhhat gruplarına başvurdu. İhbar üzerine adrese giden gruplar, kapıyı açan olmaması üzerine çilingir yardımıyla içeri girdi. Meskende yapılan denetimde Münire K.’nın doğal gaz borusuna asılı halde olduğu belirlendi. Sıhhat takımları genç bayanın hayatını kaybettiğini tespit etti. Bir çocuk annesi olduğu öğrenilen Münire K.’nın cenazesi, savcılık incelemesinin akabinde otopsi için Ereğli Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
Polisin olayı ile ilgili araştırması devam ediyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.