İhlas Haber Ajansı tarafından
10 Nisan, 2025 17:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu Üniversitesi’nde başarılı olan akademisyenlerle öğrenciler ödüllendirildi

Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen 2025 Yılı Akademik Cübbe Giyme ile Muvaffakiyet, Teşvik ve Ödül Töreni’nde başarlı öğrenci ve akademisyenler ödüllendirildi.
Kastamonu Üniversitesi tarafından 2024 yılında ataması yapılan ve akademik unvanları yükseltilen öğretim üyeleri için "2025 Yılı Akademik Cübbe Giyme ile Muvaffakiyet, Teşvik ve Ödül Töreni" düzenlendi. Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen merasimde, 2024 yılı içerisinde akademik başarılarıyla öne çıkan akademisyen ve öğrencilere de çeşitli kategorilerde mükafatlar takdim edildi.
Törene, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Atalan, Prof. Dr. Ömer Küçük ve Prof. Dr. Selahattin Kaymakcı’nın yanı sıra dekanlar, enstitü ve yüksekokul müdürleri ile çok sayıda akademisyen katıldı. Program, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğrencileri tarafından konser verildi. Akabinde üniversitenin tanıtım sineması izlendi.

"Takdir edilen muvaffakiyetler büyür, yayılır ve yeni öykülerin kapısını aralar"
Törende konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, akademik yükseliş gösteren ve bilim dünyasına katkı sunan tüm öğretim üyelerini tebrik etti. Bu cins merasimlerin Kastamonu Üniversitesi ailesinin gelişimine daima birlikte tanıklık etme fırsatı sunduğunu söz eden Rektör Topal, "marifet iltifata tabidir" anlayışıyla akademik muvaffakiyetlerin ödüllendirilmesinin üniversite kültürünün değerli bir kesimi olduğunu vurguladı.
"Takdir edilen ve desteklenen muvaffakiyetler büyür, yayılır ve yeni muvaffakiyet kıssalarının kapısını aralar" tabirleriyle muvaffakiyetlerin teşvikle güçlendiğine işaret eden Rektör Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin son yıllarda bilimsel üretkenliğinde kıymetli bir ivme kazandığını belirterek, Scopus datalarına nazaran 2019 yılında 273 olan Kastamonu Üniversitesi adresli makale sayısının 2024 yılı prestijiyle 556’ya ulaştığını, Q1 ve Q2 kategorisindeki yayın oranının ise yüzde 74’e çıktığını kaydetti.
Web of Science bilgilerine nazaran üniversiteye ilişkin yayınların atıf sayısında da beş yılda yüzde 260’ı aşan bir artış yaşandığını söyleyen Rektör Topal, 2024 yılı içinde sırf TÜBİTAK dayanaklı 45 projenin onay aldığını belirterek, toplamda 80’i aşkın ulusal ve memleketler arası takviyeli projenin muvaffakiyetle yürütüldüğünü söz etti. Rektör Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin yalnızca akademik üretkenlikte değil, toplumsal katkı alanında da örnek bir pozisyonda olduğunu tabir ederek, 2024 yılı içerisinde 53 farklı kurumla iş birliği içinde 139 toplumsal sorumluluk projesi gerçekleştirildiğini belirtti. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülen ÜNİDES programında, Kastamonu Üniversitesi’nin öğrenci topluluklarının 35 projesi desteklenerek Türkiye genelinde üçüncü sırada yer aldığını söyleyen Rektör Topal, TÜBİTAK 2209-A öğrenci projeleri kapsamında ise 265 projenin takviye almaya hak kazandığını hatırlattı.
Patent alanındaki ilerlemelere de değinen Rektör Topal, 2024 yılında 43 yeni müracaat yapıldığını ve bu alanda Kastamonu Üniversitesi bünyesinde sürdürülebilir bir üretim kültürünün oluştuğunu vurguladı.
Kastamonu Üniversitesi’nin akademik muvaffakiyetlerinin sadece ulusal seviyede değil, memleketler arası platformlarda da karşılık bulduğunu belirten Rektör Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin THE (Times Higher Education), QS ve URAP üzere sıralamalarda kıymetli bir yükseliş kaydettiğini söz ederek, THE Impact Rankings üzere tematik sıralamalarda da başarılı sonuçlar elde edildiğini söyledi.
Törenin birinci kısmında, profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi takımlarına atanan toplam 138 akademisyene cübbeleri takdim edildi. Bu çerçevede 19 profesör, 48 doçent ve 71 doktor öğretim üyesinin akademik yükselişleri kutlandı.
İkinci kısımda ise akademik teşvik puanları, SCI indeksli yayınlar, TÜBİTAK ve TÜSEB dayanaklı projeler, patent ve yararlı model çalışmaları, TEKNOFEST ve gibisi müsabakalarda elde edilen dereceler ile memleketler arası iş birlikleri üzere kriterler doğrultusunda 2024 yılı içerisinde öne çıkan 82 akademisyenin, 3 fakülte, 5 kısım ve 3 öğrenci ödüllendirildi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 14:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından denize açılan tekneler ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken bu bolluk daha sonra hamsi ve istavrit avı ile devam etti.

Balıkçılar son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirtirken, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçılarının getireceği istavrit, mezgit, barbun gibi çeşitlere bakacaklarını söylediler.

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Bu sezon tezgahlarda her çeşit balığın yer aldığını belirten balıkçılardan Adem Kaygusuz, "Bu sezon palamut, hamsi, istavrit, mezgit açısından bereketli geçti. Şükürler olsun bu sezon denizde her çeşit balık vardı herkes para kazandı. Dün gece itibariyle yasak başladı tezgahlarda ağırlıklı olarak istavrit, mezgit, çupra, alabalık, somon çeşitleri bulunuyor. Bundan sonra genelde kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği olta balıklarını satacağız. Sezon bitince ağırlıklı olarak somon, kültür, levrek, çupra, alabalık gelir. Bu sezon kalkan balığı da bol geldi fiyatları 500-700 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 250 TL, somon 150-175 TL, levrek, çupra 350 TL, alabalık 150-200 TL arasında. Ramazan’da istavritin kilosu 100-125 TL iken sezon bitimine yakın teknelerin çoğu paydos ettiği için fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı" dedi.

Balıkçılardan Turgay Memiş, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer alacağını kaydederek, "Bu sezon mükemmel geçti artık yasak başladı. Bundan sonra tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları olur. Kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit gibi çeşitler tezgâhlarda yer alır. Bundan sonra ağırlıklı olarak levrek, somon, alabalık satılır. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 300 TL, bundan sonra fiyatlar daha da yükselir diye tahmin ediyordum. Kültür balıklarının fiyatı da 200-350 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.