İhlas Haber Ajansı tarafından
10 Nisan, 2025 17:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kastamonu Üniversitesi’nden proje başarısı

Kastamonu Üniversitesi, TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2024/1 devri bilimsel kıymetlendirme sonuçlarında 16’ncı sırada yer aldı.
TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2024/1 Devri bilimsel kıymetlendirme sonuçlarına nazaran Kastamonu Üniversitesi, 262 projeyle Türkiye’deki üniversiteler ortasında 16’ncı sırada yer alarak büyük bir muvaffakiyete imza attı. Ayrıyeten, TÜBİTAK 2209-B Üniversite Öğrencileri Endüstriye Yönelik Araştırma Projeleri Takviyesi Programı kapsamında yapılan müracaatların tamamı desteklenmeye hak kazandı.
Üniversitelerde tahsil gören lisans ve ön lisans öğrencilerini projeler yoluyla araştırma yapmaya teşvik etmeyi amaçlayan, TÜBİTAK Bilim İnsanı Takviye Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2209-A ve 2209-B programlarının 2024 Yılı 1. Periyot Daveti Bilimsel Kıymetlendirme sonuçları açıklandı. Buna nazaran Kastamonu Üniversitesi, 2209-A programında evvelki devirde gösterdiği muvaffakiyetin üzerine çıkarak 262 proje ile yükselişini sürdürdü.

Sanayiye yönelik projelerin tamamı desteklendi
TÜBİTAK 2209-B Endüstriye Yönelik Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında kabul edilen 3 projede öğrenciler, danışman öğretim elemanları rehberliğinde sanayi kuruluşlarıyla iş birliği yaparak uygulamaya dönük araştırmalar gerçekleştirecek. Bu projelerle vilayetimizde faaliyet gösteren işletmeler desteklenecek, üniversite-sanayi iş birliğinin gelişmesine katkı sunulacak.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, 2209-A programı kapsamında 2023/2 devrinde 195 projesinin kabul edildiğini hatırlatarak, 2024/1 periyodunda bu sayının 262’ye yükseldiğini ve Kastamonu Üniversitesi’nin Türkiye genelinde 16. sıraya ulaştığını belirtti. Ar-Ge ve proje kültürünü Kastamonu Üniversitesi genelinde yaygınlaştırma eforlarının sonuç verdiğini tabir eden Rektör Topal, fakültelerin ve meslek yüksekokullarından yapılan müracaat sayısında kıymetli bir artış yaşandığını belirterek, her akademik üniteden en az bir projenin TÜBİTAK tarafından desteklendiğini vurguladı. Böylece öğrencilere sırf teorik bilgi kazandırmakla kalmayıp tıpkı vakitte sürdürülebilir ve uygulanabilir Ar-Ge projeleri üretme mahareti de kazandırmayı hedeflediklerini söyleyen Rektör Topal, bu yaklaşımın Kastamonu başta olmak üzere bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlayacağını kaydederek projeleri desteklenen öğrencilere ve danışman akademisyenlere muvaffakiyetler diledi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 14:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesinin ardından denize açılan tekneler ilk günlerinde bol miktarda palamut avlarken bu bolluk daha sonra hamsi ve istavrit avı ile devam etti.

Balıkçılar son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirtirken, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçılarının getireceği istavrit, mezgit, barbun gibi çeşitlere bakacaklarını söylediler.

Yasak başladı, tezgâhlar onlara kaldı

Bu sezon tezgahlarda her çeşit balığın yer aldığını belirten balıkçılardan Adem Kaygusuz, "Bu sezon palamut, hamsi, istavrit, mezgit açısından bereketli geçti. Şükürler olsun bu sezon denizde her çeşit balık vardı herkes para kazandı. Dün gece itibariyle yasak başladı tezgahlarda ağırlıklı olarak istavrit, mezgit, çupra, alabalık, somon çeşitleri bulunuyor. Bundan sonra genelde kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği olta balıklarını satacağız. Sezon bitince ağırlıklı olarak somon, kültür, levrek, çupra, alabalık gelir. Bu sezon kalkan balığı da bol geldi fiyatları 500-700 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 250 TL, somon 150-175 TL, levrek, çupra 350 TL, alabalık 150-200 TL arasında. Ramazan’da istavritin kilosu 100-125 TL iken sezon bitimine yakın teknelerin çoğu paydos ettiği için fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı" dedi.

Balıkçılardan Turgay Memiş, bundan sonra tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıklarının yer alacağını kaydederek, "Bu sezon mükemmel geçti artık yasak başladı. Bundan sonra tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları olur. Kültür balıklarının yanı sıra kıyı balıkçıların getireceği istavrit, mezgit gibi çeşitler tezgâhlarda yer alır. Bundan sonra ağırlıklı olarak levrek, somon, alabalık satılır. Fiyatlarımız, istavrit 200 TL, mezgit 300 TL, bundan sonra fiyatlar daha da yükselir diye tahmin ediyordum. Kültür balıklarının fiyatı da 200-350 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.